Gaziantep'ten zeytin atağı

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Tiryakioğlu, Gaziantep'te zeytin konusunda atılım gerçekleştirildiğini ve meyvelerinin alınmaya başlanacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kentte zeytin üreticiliği ve işletmeciliğinin geleneksel anlayıştan çıkıp modern zeytinciliğe doğru yöneldiğini belirterek, "Bu durum zeytin ve zeytinyağı pazarının gelişmesine destek verecektir" ifadesini kullandı.  

 

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep'in özellikle son yıllarda zeytin yetiştiriciliği konusunda önemli atılım gerçekleştirdiğini ve bu yıl bu çalışmaların ilk meyvelerini aldıklarını vurguladı. 

ahmet_tiryakioglu.jpg

Kentin, Antep fıstığından sonra zeytinde de marka değeri olabilmesi için üretici ve işletmecilere büyük görevler düştüğünü aktaran Tiryakioğlu, şunları kaydetti: 

'Çalışmalar kararlılıkla sürecek'

"Şehrimizde zeytin üreticiliği ve işletmeciliği geleneksel anlayıştan çıkıp modern zeytinciliğe doğru yönelmekte. Bu durum zeytin ve zeytinyağı pazarının gelişmesine destek verecektir. Bu nedenle üretimdeki artışı daha da fazlalaştıracak çalışmalara ağırlık verip, her şeyden önce yüksek kaliteli üretim hedeflememiz gerekiyor. Tüm bunların yanında üretimde pazarın taleplerini göz önünde bulundurarak Ar-Ge çalışmalarına da hız vermemiz sektörün geleceğine yön verecektir." 

GTB olarak zeytin üreticisi ve işletmecilyönelik ere eğitim toplantıları, "tadım panelleri" düzenleyerek üretimi teşvik etmek için gayret gösterdiklerini aktaran Tiryakioğlu, ayrıca zeytin sektörüne büyük katkı sağlayacak lisanslı depoculuk çalışmalarını da kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı. 

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti'nin 2015/2016 sezonu tahmin raporunu da değerlendiren Tiryakioğlu, "Hazırlanan rapora göre, yeni sezonda ülkemizde toplam zeytin üretiminin 1 milyon 108 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Zeytinyağı üretiminin ise 143 bin 115 ton seviyelerinde olması hesaplanıyor. Geçen yıla oranla ülke genelinde zeytin rekoltesinde belli bir düşüş görünse de Gaziantep için yapılan tahminler üretimde artışı işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

'Ülke üretiminin aksine artış olacak'

Gaziantep'te 7 milyon 966 bin 888 meyve veren, 454 bin 290 da meyve vermeyen ağaç bulunduğunun hesaplandığını bildiren Tiryakioğlu, şöyle devam etti: 

"Ağaç başına ortalama 9,7 kilogram zeytin verimiyle 77 bin 500 ton zeytin tanesi elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca bu seneki rekoltenin yaklaşık 10 bin tonunun sofralığa, 67 bin 500 tonunun ise yağlığa ayrılarak, bundan da ortalama 15 bin ton zeytinyağı elde edilmesi hesaplanıyor. Ülke üretiminin aksine üretimde artışın tahmin edildiği Gaziantep'te bu rakamın ürün vermeye başlayan yeni bahçelerle 100 bin ton seviyesine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz."