Gebze 'bilim ve teknoloji' merkezi oluyor
Önemli sanayi bölgelerinden birisi olan Gebze, teknoloji ve bilim merkezi oluyor
GEBZE - Geçimini 1960’lı yıllara kadar tarıma dayalı ekonomiyle karşılayan Gebze, günümüzde önemli bir sanayi bölgesi haline gelmiş durumda. 700 bine ulaşan nüfusu, coğrafi konumu, sınırları içinde yer alan organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren 500 firması, serbest bölgeleri, teknoparkları ve limanları ile Gebze, her geçen yıl artan ivme ile ülkeye sağladığı katma değeri de artırıyor.
Türkiye sanayisinin yaklaşık yüzde 10’unun faaliyet gösterdiği Gebze, bünyesinde barındırdığı 10’dan fazla OSB’si ve 2 bin 300 adet orta ve büyük ölçekli sanayi kuruluşuyla üretimin ve sanayinin kalbi haline gelmiş durumda. Yapılan son araştırmalara göre, sadece Gebze gümrüklerinden yapılan ihracat oranının genel ihracatın yüzde 3’üne, dış ticaret oranının ise yüzde 6.83’üne ulaştığı görülüyor. Bölgede yer alan işletmelerde sigortalı çalışan sayısı 195 bine ulaşırken, gündüz nüfusunun milyon civarında olabileceği tahmin ediliyor. Nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük ilçelerinin başında gelen Gebze’nin ortalama nüfus artış hızı yüzde 50 civarında. Nüfus yoğunluğu bakımından ise kilometrekareye 722 kişi düşüyor.
Yeni arayışlar sonucu oluşturulan projeler ile bölgenin öneminin yakın bir gelecekte daha da artacağı öngörülüyor. Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bilişim Vadisi), TÜBİTAK, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) gibi seçkin bilim ve araştırma kurumlarının yanı sıra Körfez Geçiş Projesi, Haydarpaşa’nın Gebze’ye taşınması, üniversite kurma arayışları, kentsel dönüşüm çalışmaları ve OSB’lerdeki doluluk oranının hızla artıyor olması ile bölge tam anlamıyla sanayinin başkenti olacağının sinyallerini veriyor. İstanbul’a yakınlığı ve Türkiye’nin en büyük ulaşım ağlarının merkezinde olması dolayısıyla bir lojistik merkezi haline de gelen Gebze, Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarının yanı sıra yabancı sermaye tarafından da tercih ediliyor. Günümüzde sahip olduğu değerlerin yanı sıra gelecek günlerde yapılacak yeni yatırımlar ile birlikte ilçe olamayacak kadar büyük bir merkez olacağı gerçeğini de ortaya koyan Gebze, ekonomik başarıların yanı sıra bilim ve teknoloji alanında çok daha önemli bir merkez olabilme yolunda hızla ilerliyor. Gebze, yapılan çalışmalarla bölgede yaşayan vatandaşların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını da üst seviyede karşılayacak bir konuma geliyor.
Gebze’yi Fatih Sultan Mehmet ismiyle özdeşleştirecek ve bölgeyi turizm alanında da ön plana çıkaracak Tarihi Hünkar Çayırı Projesi’nin hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Gebze’yi yakın gelecekte cazibe merkezi yapacak projeyle Eskihisar Aksiyon ve Macera Parkı, Gebze’nin tanıtımına da büyük katkı sağlayacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki Silikon Vadisi ziyareti sırasında “Benzerini İstanbul'a da kuracağız” dediği Silikon Vadisi’nin benzerlerinden biri de Gebze Muallimköy’de kurulacak. TÜBİTAK'ın Gebze'deki tesisleri ile ortak çalışma yapılmasına imkan sağlanacak olan yeni tesisle birlikte teknoloji ile sanayinin bütünleşmesi hedefleniyor. İçinden hızlı tren ve şehir içi tren hattı geçecek vadide yüksek katlı binalar yerine ofis ve Ar-Ge bölümlerinin yer aldığı birkaç katlı binalar inşa edilecek. Sanayi merkezleri de bulunacak olan vadide 5 milyon metrekarelik alan firmalara tahsis edilecek ve özel teşvikler verilecek. Türkiye’deki bilişim şirketlerinin Ar-Ge, eğitim ve teknoloji merkezlerini bir çatı altında toplayacak olan Silikon Vadisi’nin planlama çalışmalarının, yıl sonu itibarıyla yapılacağı belirtiliyor. Yapımına gelecek yıl başlanılması beklenen teknoloji merkezini, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yanı sıra özel sektörün de yapabileceği formül üzerinde duruluyor. Tesiste dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin yanı sıra Türk şirketleri de yer alabilecek.
İzmit Körfez Köprüsü inşaatı hızla ilerliyor
İhalesi 9 Nisan 2009'da yapılan ve temelleri 2010 yılında atılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kapsamında yapımı devam eden İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatı hızla ilerliyor. 9 milyar TL’ye mal olacak ve 2015 yılında tamamlanması planlanan proje sonunda İstanbul ile İzmir arasının 3.5 saate ineceği ve yılda yaklaşık 615 milyon TL tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor. Toplam uzunluğu 433 kilometre olan proje, Avrupa'nın en büyük dünyanın ise en büyük ikinci projesi olma özelliğini taşıyacak. Bu projenin en önemli bölümünü Dilovası’ndaki Dilburnu ile Karamürsel’deki Hersek burunları arasında yapılacak olan Körfez Geçiş Köprüsü oluşturuyor. Toplam 4 bin 540 metre uzunluğunda olması planlanan ve bu anlamda dünyanın en büyük ikinci asma köprüsü unvanını alacak olan Körfez Geçiş Köprüsü sayesinde karayoluyla 1 saat 20 dakika, feribotla 1 saat süren Gebze-Yalova arası, Körfez’den geçişle 6 dakikaya düşecek. Projenin İstanbul'u İzmir'e ve Bursa'ya, Balıkesir'e, Manisa'ya bağlayarak, özellikle buradaki nüfus artışını, ticareti, sanayiyi tetikleyeceği ve ekonomiye büyük bir katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Gebze, Marmaray’ın önemli bir ayağı olacak
‘Asrın Projesi’ olarak nitelendirilen ve inşaat çalışmaları yüzde 95 civarında tamamlanan Marmaray Projesi’nin önemli bir ayağını da Gebze oluşturuyor. Haydarpaşa’nın da tahliye edilmesiyle Gebze’nin konumunda önemli bir değişim olacak ve Anadolu’nun yükünü Gebze karşılayacak. Asya yakasında bulunan Gebze ile Avrupa yakasındaki Halkalı kesintisiz olarak banliyö demiryolu sistemiyle birbirine bağlanacak. 29 Ekim’de faaliyete geçmesi planlanan projeyle 137 kilometrelik Gebze-Halkalı arasında ulaşım ve nakliyedeki hareketlilik birçok sektörü de canlandıracak. Hatların yapımının tamamlanmasıyla Halkalı’dan Gebze’ye yolculuk süresi istasyonlardaki duruş süresiyle birlikte 103 dakika olacak.
İSO 500’de 39 Gebze firması bulunuyor
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl üretimden satışlara göre oluşturduğu Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2012 yılı araştırma sonuçlarına göre Gebze bölgesinde faaliyetlerini sürdüren 39 firma büyükler sıralamasında yer aldı. Demir çelik, makine, boya, kimya, otomotiv, orman ürünleri, ilaç, gıda, yalıtım, ambalaj ve klima sektörlerinde faaliyetlerini sürdüren Gebze’deki firmaların altısı ilk 50 firma içinde yer alırken, dördü ilk 100’de, 12’si ilk 200’de, dördü ilk 300’de, 13’ü ise ilk 500 içinde yer almayı başardı. Gebze bölgesinden yüksek oranda ihracat gerçekleştirip, istihdam yaratan ve Türkiye’nin gelişiminde çok önemli katkıları olan bu firmalara önümüzdeki yıllarda yenilerinin eklenmesi bekleniyor.