Gönen Gübre, 'organik'le çiftçinin verimini artırmak istiyor
Gönen Gübre, organik gübreleme ile çiftçinin verimini artırmak istiyor.
ESRA ÖZARFAT (BURSA) - Seri üretimine başladığı organik gübreyle çiftçinin verimini yaklaşık yüzde 30 artırmayı hedeflediklerini kaydeden Gönen Gübre İcra Kurulu Başkanı Gökhan Yetkin, 20 milyon dolarlık yatırımla kurulan entegre tesiste bir yıldır devam ettikleri organik gübre deneme üretimlerini, arazide elde ettikleri başarı neticesinde, ekim ayında seri üretime taşıdıklarını ifade etti. Gönen Gübre, ileri teknoloji ile donatılmış entegre tesisinde yıllık 15 bin ton sıvı, 20 bin ton katı gübre üretiyor.
Sektörde farklı bir açılım yapan Gönen Gübre, büyükbaş hayvan gübresini ve bitkisel atıkları, doğal hammaddeler ile zenginleştirerek organik gübre üretiyor. Gönen’deki 8 bin metrekaresi kapalı, toplam 50 bin metrekarelik alanda kurulu organik gübre ve biyogaz üretim tesisinde yıllık 15 bin ton sıvı, 20 bin ton katı gübre üreten Gönen Gübre, hayvansal ve tarımsal atıkların çevre kirliliğine yol açmasını engelleyerek, ekonomiye kazandırıyor. Gönen Gübre; organik peletli-katı gübrede Altavita, organik sıvı gübrede Altaverde, hümik asit alanında ise Altagro markalarıyla pazarda yer alıyor. “Türkiye’de organik gübre çalışmaları var ama tam fermente olarak en büyük kapasite bizim” açıklamasını yapan Gönen Gübre İcra Kurulu Başkanı Gökhan Yetkin; “Üretimimiz Türkiye ekonomisine ciddi bir katma değer sağlamanın yanı sıra, çevre halkının istihdamına destek oluyor, hayvansal ve tarımsal atıkların güvenle bertaraf edilmesini ve ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor. Bu bölge özellikle büyükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile tarımın öne çıktığı bir bölge. Bir büyükbaş hayvan günde ortalama 50 kilogram dışkı bırakıyor. Bu rakam küçük çiftçiler için sorun olmasa da büyük çiftlikler için bertaraf edilmesi gereken bir hacim oluşturuyor. Gönen ve çevresinde çeltik sapına; hayvanların yemediği ve istenmese de genelde yakılarak ortadan kaldırılan bir atık gözü ile bakılır iken, bu bizim için hammadde olarak öne çıkıyor. Tesise günlük, başkaları için atık, bizim için değer ifade eden olan 400 ton hammadde giriyor” dedi.
Proses, üniversitelerle birlikte hazırlandı
Organik gübrede en önemli konunun; besin maddelerinin bitkinin alacağı forma gelmesi olduğuna değinen Gökhan Yetkin, bunun son derece özen ve sabır gerektiren bir çalışma olduğunu kaydetti. Hammaddenin sisteme girişinden başlayıp, ileri teknolojik üretim ile devam eden ve ambalaja girince bitmeyip arazi çalışmaları ile desteklenen uzun bir yol takip ettiğine dikkat çekti. Hammaddenin 22 bin metreküp hacminde 3 reaktörde yaklaşık 45 gün süreyle havasız ortamda bakteriyolojik müdahaleye tabii tutulduğunu, ayrıca üretimin farklı aşamalarında tamamen doğal organik besin maddeleri ile patenti kendilerine ait olan yöntemlerle zenginleştirildiğini söyledi. Yetkin, organik maddelerin parçalanması sırasında metan gazı ortaya çıktığını, bu gazdan da elektrik ürettiklerini ekledi. 20 milyon dolarlık yatırımla kurulan entegre tesiste bir yıldır devam ettikleri organik gübre deneme üretimlerini, arazide elde ettikleri başarı neticesinde, ekim ayı başında seri üretime taşıdıklarını ifade eden Gökhan Yetkin, “Türkiye’de topraklarımız, uzun süredir tarım yapılması ve yoğun kimyasal gübreleme nedeniyle organik madde fakiri. Tarım yapılabilecek topraklarda organik madde miktarının yüzde 3’ün üzerinde, iyi tarım yapılabilecek topraklarda ise yüzde 5’in üzerinde olmalıdır. Ülkemiz topraklarında ise bu oran yüzde 1 ile 2 arasında. Ürünlerimiz bu eksiğin karşılanmasında en etkili ürün olma hedefini taşımakta. Tüm proses ve ürün geliştirme çalışmalarımızı Boğaziçi Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi ile birlikte gerçekleştiriyoruz.. Elde ettiğimiz organik gübreyi hiç ayrım yapmaksızın bütün bitkilerde kullanabiliyoruz. Sıvı fazını da şu anda patent aşamasında olan kendi geliştirdiğimiz yöntemlerle organik olarak zenginleştiriyoruz ve yoğunlaştırıyoruz” diye konuştu.
Yüzde 20 daha az kimyasal gübre
Organik gübre kullanan çiftçilerin yüzde 20 oranında daha az kimyasal gübre kullanma gereği duyduğuna dikkat çeken Yetkin, buna rağmen Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, farklı ürünlerde yaptıkları denemelerde şu ana kadar ortalama yüzde 30 verim artışı sağladıklarının altını çizdi. Gökhan Yetkin, Yüzde 100’e kadar verim artışına rastladığımız yerler de oldu. Örneğin Konya’da biber üretiminde dekardan 12 ton alındı, İpsala’da çeltik üretiminde dekardan 860 kilogram alındı, bunlar kendi alanlarında birer rekor. Organik gübremiz meyve büyüklüğünü artırıyor, yağ oranını artırıyor, çatlamayı önlüyor, ürünlerin lezzetini arıtıp raf ömrünü uzatıyor. Toprağın yapısında olumlu değişiklikler yaparak, toprakta birikmiş ama kullanılamayan besin maddelerini bitkinin almasını sağlayarak su tutma kapasitesini artıran gübremiz bu özelliği ile sulama maliyetini düşürüyor. Toprağın PH değerini düzenleyerek ıslahını sağlayan ürünlerin, ayrıca kimyasal gübrelerin çevreyi ve yeraltı sularını kirleten zararlı etkilerinin azaltılmasına yardımcı oluyor” açıklamasında bulundu.
Organomineral gübre üretecek
Bu yıl Ulusal ölçekte ilk kez Bursa Tarım Fuarı’na katıldıklarını, Antalya Fuarı’nda da yer alacaklarını dile getiren Yetkin, Türkiye genelinde bayilikler oluşturmaya başlayacaklarını aktardı. Gökhan Yetkin hedefleri için şunları söyledi; “Biyogaz ile gübre üretimini ayırmıyoruz. Uyguladığımız teknolojilerle gübrede çok iyi noktaya geldik ve biyogaz da bunun bir parçası. Ayrıca 2016’dan sonra organomineral gübre üretmeyi düşünüyoruz. Bu da kimyasal ve organik gübrenin bir karışımı olacak. Çiftçilere uygulama kolaylığı sağlayacak. İdeal karışımı sağlayarak çiftçilere daha kolay, daha iyi fiyata ve daha verimli gübreleme imkanı sunacağız. Organik gübre, mevcut gübreleme maliyetini artırmayacak bir gübreleme. Çiftçilere mevcut gübre maliyetini artırmayacak ve elde ettikleri mevcut verimin altına düşürmeyecek verimde bir gübreleme öneriyoruz.”