Havacılık ve uzay sanayii ihtisas OSB'de buluşuyor

Yaklaşık 730 hektarlık alanda kurulacak olan HAB-İOSB'ye 120'nin üzerinde firma başvurdu ve bunların 75'ine ön tahsis yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA ŞENGÜL

ANKARA - Ankara'da kurulacak olan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB-İOSB) yer seçimini tamamladı. Doğal bir kümelenme göz önünde bulundurularak, Ankara Kazan mevkiinde, kent merkezine 35 kilometre mesafede TUSAŞ/ TAI yerleşkesinin yanında ve Ankara-İstanbul otoyolunun kenarında, yaklaşık 730 hektarlık alanda kurulacak olan HAB-İOSB'ye 120'nin üzerinde firma başvurdu ve bunların 75'ine ön tahsis yapıldı.

Kamu kurum ve kuruluşları ile şirketlerin, iş örgütlerinin ortak girişimiyle başlayan İOSB hakkında bilgiler veren Bölge Müdürü İbrahim Keskiner, "Türkiye'nin global arenada artan etki ve ağırlığı, teknolojik ihtiyaçların milli sanayi eliyle karşılanması yönündeki beklentileri artırıyor. Gerek ulusal savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında gerekse uluslararası sorumlulukların yerine getirilmesinde teknolojik bağımsızlık her zamankinden daha önemli bir konuma geldi" dedi. Bu görüşten hareketle yatırımın başladığını anlatan Keskiner, HAB-OSB'nin Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği (SASAD) katılımıyla tüzel kişilik oluşturularak yürütüldüğünü vurguladı.

Kümelenme yönetimi uygulanacak

Diğer taraftan İOSB'nin hedefleri doğrultusunda Kümelenme Yönetimi tarafından ana yüklenici ile alt yüklenici arasında üretim ilişkisi kurmada etkinlik sağlanması için çalışılacağını vurgulayan İbrahim Keskiner, "Buna ilave ana yüklenici-firma arasında güven oluşumunda etkin rol alınması, ortak proje fırsatlarının geliştirilmesi ve ortak pazarlama imkânı oluşturulması amacı da güdülüyor" açıklamasını yaptı. Keskiner, TAI'nin yakınlığının marka değerlerine ve tanıtıma etki edeceğini de ifade ederek, ayrıca OSB içinde faal bir işletmenin bulunmasının yatırımcılar için güvenilirlik sağlayacağını vurguladı.

Yan sanayi ve KOBİ'lerin ortak bir alanda ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojilere dayalı ürünleri üreteceği HAB OSB'nin tüm paydaşlarına ciro, kalite, ihracat, kapasite ve benzeri yönlerden katkı sağlayacağının altını çizen Keskiner, şunları kaydetti: "İOSB belirlenen tüm hedeflere daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmamızı sağlayacak önemli altyapılardan biri olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir