İş dünyası ile vekiller Gümüşhane için bir araya geldi

Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği, İstanbul'da Gümüşhane Milletvekilleri ile iş dünyasının geleceği üzerine bir çalıştay gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek SEVAL ASLANTÜRK

İSTANBUL - Programın açılış konuşmasında GÜSİAD’ın Haziran 2017’de oluşan yeni yönetimi ile birlikte yapmış oldukları çalışmaların yanında Güsiad’ın kısa orta ve uzun vadeli projeksiyonu hakkında bilgi veren GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın, birbiriyle iş yapma becerilerini sürekli geliştiren, iş çevresine birbirlerini pazarlayan, ihracat yeteneklerini geliştiren, inovasyonu çalışmalarının bir parçası olarak gören, arge ve teknolojik gelişmelere duyarlı, üniversite sektör işbirliği çalışmalarını iş süreçlerinin önemli bir parçası olarak gören, yeni yatırım alanları ve mevcut kapasitelerini geliştirme konularında iş geliştirme programlarına duyarlı sosyal sorumluluk bilinci ile çalışan bir iş çevresi vizyonuyla yol aldıklarını belirtti. Tüm süreçleri mükemmelleştirme çabasıyla markalaşma yolculuğunu benimsediklerini vurgulayan Yalçın, İstanbul başta olmak üzere sürekli değer üreten yapıda sanayi ve işadamları dernekleri içinde model bir sivil toplum kuruluşu olmak istediklerinin altını çizdi. Yalçın, çalıştayda üç başlığı gündeme getirerek vekillerin de projeksiyonunda; Gümüşhane’deki yatırım fırsatları, hükümet programlarıyla şekillenen kısa, orta ve uzun vadeli süreçte ülke genelindeki yatırım programlarındaki fırsat iş alanları ve iş adamlarının iş dünyasındaki temel sorunları masaya yatırıldı.

“Dernek bünyemizde sektörel komisyonlar oluşturduk”

Çalıştayda GÜSİAD olarak Haziran ayından bu yana gerçekleştirdikleri organizasyonlar hakkında bilgi veren Yalçın, GÜSİAD bünyesinde sektörel komisyonlar oluşturduklarını açıkladı. Yüksel Yalçın, dernek üyelerinin her konuyu takip etmesindense herkesin kendi iş alanı ile ilgili sektörü ve sektörel oyuncuları takip edebilmesini sağlayacağına inandıklarını söyledi. Bu komisyonlar arasında üretim, inşaat, enerji, yiyecek, içecek ve ikram, yapı denetim, imalat sektörlerinin yer aldığını sözlerine ekleyen Yalçın, ihtiyaçlar dahilinde de bu komisyonların artırılabileceğini kaydetti. Yalçın, bu çalışmalarının dışında turizm, gümüş telkari işçiliği, pestil ve kömenin pazarlanması ve dış ticaret çalışmalarına da ağırlık verdiklerini sözlerine ekledi.

Ayrıca, Gümüşhane’nin komşu illeriyle birlikte Erzincan, Trabzon, Giresun ve Bayburt’u içine alan Doğu Karadeniz İşadamları Platformu (DOKİŞ) oluşturmayı planladıklarını aktaran Yalçın, “2018 Ocak ayının ilk haftası biraraya gelerek Gümüşhaneli sanayici ve işadamlarını komşu illerin sanayici ve işadamlarının portföyü ile tanıştırıp değer üretecek hamleler geliştirmek istiyoruz” dedi.

“Üniversitemizdeki üç bölümle ortak çalışmalara imza atacağız”

GÜSİAD olarak, Gümüşhane’nin iş dünyasında en başarılı alanlarını ön plana çıkartarak eğitim kalitesini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Yalçın, inşaat sektöründe, gerek İstanbul’da gerekse Ankara’da ya da Türkiye’nin herhangi bir ilinde Gümüşhaneli işadamlarının güzel işler ortaya koyduklarını kaydetti. Bu doğrultuda insanlarda ‘En iyi inşaatı gümüşhaneliler yapar ve en iyi inşaat mühendisleri Gümüşhane Üniversitesi’nden yetişir’ algısını yerleştirmeye çalışacaklarını sözlerine ekleyen Yalçın, bunu da inşaat sektöründeki Gümüşhanelilerle Gümüşhane Üniversitesi’nin İnşaat Mühendisliği’ni bir araya getirerek ortaya çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Ayrıca Yalçın, sektördeki firma sahiplerinin de bölüme yüksek teknolojiye sahip bir laboratuvar kurulmasını sağlayacakları bilgisini paylaştı.

Öte yandan pestil-köme ve birkaç senedir cılız giden kuşburnu mahsüllerini de içine alan şekliyle gıda sektöründe de Gümüşhaneli firmalarla yine üniversitenin gıda mühendisliği alanında bir ortak çalışma yapmayı planladıklarına değinen Yalçın, aynı zamanda Gümüşhane’de çok güçlü olan maden sektörü için de yine üniversitenin maden mühendisliği bölümü ile gelecek sene ortak çalışmalara imza atacakları bilgisini verdi.

Ayrıca, GÜSİAD bünyesindeki Gümüşhaneli Üniversite Öğrenciler Platformu’nun (GÜNÖP) İstanbul’daki üniversitelerde eğitime devam eden 600 civarında üyesi olduğunu dile getiren Yüksel Yalçın, işadamlarıyla öğrencilerini belli takvimlerde biraraya getirerek öğrencilerin işletmelerde staj yapmalarını, projelere ortak edilerek belli pratikleri kazanmalarını sağladıklarını açıkladı. Her sektörde olan nitelikli insan kaynağı problemini, gençlere doğru kılavuzluk ederek onların gelecekte doğru yerlerde olmalarını sağlayacaklarını kaydeden Yalçın, gençlerin eğitim kalitelerini artması adına da onlara rehberlik ettiklerini söyledi. Yalçın, bunu sadece Gümüşhaneli öğrenciler için değil, gelecekte sektörlere de önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşündükleri için yaptıklarının altını çizdi.

“GÜMÜP ile enerji sektörü için çalışıyoruz”

GÜSİAD’ın, Gümüşhaneli Mühendisler Platformu (GÜMÜP) adında ayrı bir organizasyonun daha bulunduğunu belirten Yalçın, “2005 yılında benim kurmuş olduğum bir platform ve şu anda 683 üyesi var. özellikle mühendisliğin temel branşlarındaki hightech dediğimiz ileri seviyedeki teknoloji konularında biraraya gelerek ortak bir çalışma sağlıyoruz” diye konuştu. Özellikle son dönemde enerji ile alakalı girişimlerinin olduğuna dikkat çeken Yalçın, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, nükleer enerji, HES ve jeotermal enerji gibi trend konuları işleyerek enerji alanında mühendis arkadaşlarının birlikte çalışmalarını sağladıklarını paylaştı. Bu çalışmaları ağırlıklı olarak İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirdiklerini söyleyen Yalçın, bu vizyonda mutabık olmaları halinde Gümüşhane Üniversitesi’nde de bilgi paylaşımı ve bilgilendirme toplantıları yapmaya başlayacaklarını dile getirdi.

GÜMÜP’ün bir başka konusunun da Endüstri 4.0, inovasyon ve nesnelerin interneti gibi şu anda firmalara değer katan, teknolojik trendler olduğunu ifade eden Yalçın, muhtelif şirketlerde çalışan üyelerinin bireysel yetkinliklerini artırmaya gayret ettiklerini bildirdi. Yine yüksek lisans ve doktora programları konusunda da üyelerine kılavuzluk ettiklerini söyleyen Yalçın, “Çünkü onlar başarırsa sektör başarır ve sektör de başarırsa ülke başarır mantığıyla ilerliyoruz” dedi.

“Gümüşhane’nin sosyal alanları artırılacak”

Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, Gümüşhane Üniversitesi’nin 23 bini bulan öğrenci sayısı ile öğrencilere dönük sosyal tesisler, Süleymaniye Mahallesi’nde butik oteller ve konaklar restore ederek yeni işletmeler oluşturmak, kafe-restaurant gibi tesislerin açılması, yakında açılacak AVM içindeki işletmeler, Zigana’da bir beş yıldızlı otel projelerinin Gümüşhane için hemşeri iş adamları açısından yatırım alanları olabileceğine değindi. Gümüşhane’de pestil köme sektörü üretim kalitesinin bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğine değinen Akgül, glikoz ve türevi malzemeler yerine daha organik girdiler konusunda sektörü uyardı.

“Tamamlanan projelerle Gümüşhane o coğrafyada yıldız şehirlerden biri olacak”

Cazibe merkezi programı ile Gümüşhane’de sanayiyi de konuşacak hale geleceklerini vurgulayan Akgül, şu anda bu programda bazı düzenlemeler yapıldığını Kasım ayı içinde bizzat Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanacağını belirterek, hükümetin ulaştırma alanındaki yaptığı yatırımlar hakkında da bilgi verdi ve yakın zamanda açılacak yeni tünellerle ulaşımın deniz seviyesine indirilerek rampalı yollardan daha konforlu ulaşıma geçildiğini, ilave olarak havaalanı projesinin Aralık ayı içinde ihale edileceğini ve en geç iki yıl içinde hizmete açılacağını, Tersun tünelinin de ihale edilerek yapılacağını, ulaşım projeleri tamamlandığında Gümüşhane’nin bu coğrafyada yıldız şehirlerden biri olacağını sözlerine ekledi.

“Kelkit’te Türkiye’nin ilk hayvancılık ihtisas OSB kurulacak”

Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş da Kelkit’te kurulacak olan Hayvancılık OSB ile Türkiye’de bu başlıkta ilk ihtisas OSB’lerden birini kurmuş olacaklarını belirterek, “Özellikle büyükbaş hayvancılık devlet destekleriyle son derece cazip hale getirilmiş, artık ahırını kurup, hayvanını veren programlarla büyükbaş hayvancılığı herkesin yapabileceği hale getirmiş bulunuyoruz. Ancak buna rağmen hayvan besiciliğinde istediğimiz yere gelemedik. Burada yatırımcıların motivasyonunda iş biraz size düşüyor” dedi. Bunun yanında madenciliğin alması gereken daha çok yolu olduğunu; vekillerin çevre komisyonunda olmaları ile çevreci destekli, bulunduğu yere kazandıran bir madencilik programı tavrını oluşturacaklarını kaydetti.

Hedef 1 milyon turist

Gümüşhane’de 71 gölet programının olduğunu, bunların önemli bir kısmının yapıldığını diğerlerinin de devam ettiğini söyleyen Pektaş, başarılı bir tarım ve hayvancılık için altyapının hazırlanması gerektiğine vurgu yaparak, yayla ve dağ turizmini geliştirecek programlar için çalıştıklarını aktardı. Limni gölü, Örümcek ormanları ve Tomara Şelalesi yollarının yapıldığını, yaylaları da içine alan turizm projelerini hayata geçireceklerini ve nihayetinde hedeflerinin Gümüşhane’ye yılda 1 milyon turist getirilmesi olduğunu ifade eden Pektaş, Kelkit’teki Satala Antik Kenti’nin de turizme kazandırılması için çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi. Gelecekte buranın Meryem Ana gibi dini turizmi de içine alacak şekliyle ilgi göreceğini kaydeden Pektaş, “Devreye alınacak havaalanı ile özellikle arap ülklerinden turist kafilelerinin geleceğini arap turist potansiyelinin dağ-yayla göl manzaralı destinasyonlar tercih ettiklerini bölgenin bunun için bir fırsat olduğunu ifade etti.