Mobilya sektörü istişare toplantısında buluştu

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), bünyesinde faaliyet gösteren meslek gruplarına yönelik düzenlediği İstişare Toplantılarının sonuncusunu gerçekleştirdi. Mobilya Meslek Gruplarına yönelik düzenlenen toplantıda sektörün sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) – İTSO bünyesinde faaliyet gösteren meslek gruplarına yönelik düzenlediği istişare toplantılarının sonuncusunu gerçekleştirdi. 9, 12 ve 20. Meslek Gruplarında bulunan Mobilyacı üyelere yönelik düzenlenen programa İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, Meclis Başkanı Mahmut Demirtaş, İTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile 9, 14 ve 20’nci meslek gruplarında yer alan mobilyacı üyeler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İnegöl açısından birinci derecede önem arz eden mobilya sektörüyle ilgili doğru tespit ve önerilerle doğru adımlar atarak kendimize ve şehrimize katkı sağlamalıyız. Bu sektör büyüdüğü, kazandığı, yatırım yapmaya devam ettiği müddetçe İnegöl büyüyor. Son 10-15 yıldır İnegöl’ün de sosyal ve ekonomik sorumluluğu bizim üzerimizde bulunuyor. Doğru kararlar alarak şehrimize katkı sağlamalıyız” dedi.

KDV oranlarıyla ilgili öneri ve istekleri hükümete ilettiklerini kaydeden Başkan Uğurdağ, vergiler ve iş kanunuyla ilgili yaşanılan sorunların da üst düzeyde olduğuna işaret etti. Uğurdağ, “Bir noktadan sonra işçi ile işveren ahlak çerçevesinden koparak bir gelir elde etme yöntemine başvuruyor. Bu ahlaki bir sorundur. Bu konularla ilgili esnafımızın, sanayicimizin bize ilettiği notlar var. Bizler de bu konuda ısrarlı bir şekilde talepleri üst makamlara iletiyoruz. Geldiğimiz yeri unutmamalıyız. Bu noktadan sonra ticari ahlakla ilgili bir çöküntü, haddi aşmalar, israflar bizi felakete götürür. Ben de bir mobilyacıyım, 30-40 sene önceki ekonomik hacimlerle işler yapmıyoruz, 5-10 işçiyle çalışmıyoruz, 30-40 tane takım yapmıyoruz. Birçoğumuz yüzlerce işçiyle çalışıyor, yüksek cirolara ulaşıyor. Gelirin büyüklüğü gider büyüklüğünü ve risk büyüklüğünü doğuruyor. İyi hesap yapmalı, düşünerek adım atmalıyız. Bunu yaparken kendimize ve şehre vereceğimiz zararı hesap etmeliyiz” diye konuştu.

Son zamanlarda hammadde ile ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Uğurdağ, “Hem piyasa şartları hem de kanuni açılardan zor şartlarda üretim yapıyoruz. Bu üretimleri yaparken birçok riske giriyoruz ama satışlarımızda aynı oranda özveriyi sergilemiyoruz. Şartlar sıkıntılı ama gerek ihracat gerek iç piyasa satışlarımızda irade ortaya koymalıyız. Çok zor şartlarda ürettiğimiz ürünleri çok kolay şartlarda satışa sunuyoruz. İhracat yapıyoruz, açık hesapla, vadeyle mal satıyoruz, sonra ihracat yaptık diyoruz. Sermayemiz ve iş gücümüz el verdiği müddetçe iradeyi ve dirayeti ortaya koymalıyız. Dayanabildiğimiz kadar şartları kendimiz oluşturalım. Alışveriş şartlarından kaynaklanan problemleri ortadan kaldıralım” ifadelerini kullandı.

Yavuz Uğurdağ,, İTSO tarafından sektör temsilcilerine yönelin düzenlenen İtalya Milano Fuarı ziyaret programının bu yıl da 11-14 Nisan’da yapılacağını da duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir