'Rekabetin sınırı yok'

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, “Bursa'da özellikle otomotiv, tekstil, hatta yüksek teknolojili ürünler noktasında ciddi bir rekabet avantajı var. Hiç beklemediğimiz sektörler de gündeme gelebilir. Rekabetin sınırı yok” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA-Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB), Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak’ı ağırladı.

Prof. Dr. Torlak, piyasa, rekabet ve ahlak başlıklarında yoğunlaştığı konuşmasında, rekabetçilikte, anti tekel politikalar açısından Türkiye’nin 2010'da 34. sırada iken 2014'te 26. sıraya yükseldiğini belirtti. Rekabetçilik ve pazar hakimiyeti boyutu açısından da ülkenin 15. sıradan 11. sıraya çıktığını ifade eden Torlak, “Bunlar, bizi nispi olarak olumlu anlamda sevindiren gelişmeler ama daha epeyce yol almamız gerekiyor" dedi.  Her sektörün kendine göre bir rekabet özelliği olduğunu belirten Torlak, "Bursa'da özellikle otomotiv, tekstil hatta yüksek teknolojili ürünler noktasında ciddi bir rekabet avantajı olabileceğini düşünüyorum. Hiç beklemediğimiz sektörler de her şehirde olduğu gibi Bursa'da da gündeme gelebilir. Rekabetin bir sınırı yok” değerlendirmesini yaptı.

Piyasaların gelişen teknoloji, alışverişin değişen şartları, alıcı ve satıcıların birbirlerine olan yaklaşımları dikkate alındığında fiziki bir mekan olmadan da oluştuğuna dikkati çeken Torlak, “Piyasalardaki adaleti, dengeyi sağlamak adına bir sistem, dengeleme unsuru ve dengeleyici mekanizma kurmaya çalışıyoruz. Ne kadar müdahaleye açık bir sistem kurulursa o kadar piyasa dengesini bozma ihtimali ortaya çıkıyor. Piyasa ekonomisinde aksak giden bazı yönler var. Bunu hala tecrübe etmeye devam ediyoruz. Girişimcileri rekabetin can damarı olarak tanımlasak da rekabeti bozanlar da yine girişimciler. Girişimcinin daha fazla kazanma hırsını dengeleyecek bir mekanizmaya ihtiyacımız var. Girişimcinin rekabeti bozması, piyasadaki rekabeti bozuyor. Tam tersi durum söz konusu olduğunda, iyi niyetle adaletli bir şekilde rekabet yapmaya çalışan girişimci, kendine alan bulamayacaktır. Şu anda gerek ulusal gerek uluslararası arenada bunun örneklerini çok sayıda görebiliriz” diye konuştu.

“Rekabet ihlallerine hayır”

URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp ise, “Birçok teşebbüs rekabet ihlallerinin farkında bile değil. Rekabet gücünü artırırken aynı zamanda bilinçlenmek, küresel rekabet şartlarında adil rekabet hakları, ‘küresel kriz’ olarak önümüzde duruyor.  Öncelikli amacımız, ‘rekabet ihlallerine hayır’ demek, her türlü teşebbüsler arasındaki rekabetin korunmasını ve haksız rekabetin önlenmesini sağlamak” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir