Somçelik, ürün çeşitliliğini artıracak

Somçelik Raf, depolama sistemlerinde ürün çeşitliliğini artırmaya odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - 1978'li yıllarda raf sistemleri satışını yaparak sektöre giriş yapan Somçelik; market, mağaza ve depolarda kullanılan raf sistemleri ile, market ve yük taşıma arabaları, market el sepetleri, yazar kasa masaları, turnike sistemleri, orta-promosyon havuz sepetleri, satış ve teşhir bankoları, ahşap reyonlar, yüksek irtifalı ve ağır kaldırma kapasiteli depo raf sistemleri gibi mağaza ve depolarda kullanılacak soğutma grubu dışındaki tüm ürünlerin üretimini ve satışını yapıyor.

Gelişim ve büyüme adına her türlü yeniliklere ve yatırımlara devam eden firma, yaklaşık 35’e yakın ülkeye yaptığı ihracatını artırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıllarda depo rafı üretimine başlayarak Pazar ağını oluşturan Somçelik, bu alandaki ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.

2013 yılında depolama rafı üretimine başladıklarını ve yaptıkları teknolojik yatırımlarla kendilerini yenilediklerini söyleyen Somçelik Raf Yönetim Kurulu Başkanı Levent Somtaş, Kayseri OSB'de bulunan iki ayrı fabrikamızda 25 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 40 bin metrekarelik alanda üretim yapıyoruz. Market sektöründeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin pazar payları gittikçe azaldı. Mahalli ve bölgesel zincirlerin büyümeleri yavaşladı. Ulusal firmalar ve zincir marketler daha etkin hale geldi ve yaygınlaştı" dedi. Bu süreçte depo-depolama sistemlerinin yaygınlaştığını gördüklerini söyleyen Somtaş, bu alana gerekli yatırımları yaptıklarını ifade etti. Somtaş, "Bu veriler ışığında ulusal firmalar nezdinde depolama-lojistik sektöründe daha etkin olmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Yıllık 2 bin ton tel, 30 bin ton metal ve 16 bin tabaka ahşap üretim kapasitesine sahip olduklarını aktaran Somtaş,TSE-HYP hizmette yeterlilik belgesi, TSEN ISO 9001:2008, OHSAS 18001:2007, TS EN ISO 14001:2004 belgelerine ilişkin sistemlerin şirketlerinde uyguladıklarını belirtti.

“Büyümek için yenilikçi yaklaşımı sürdüreceğiz”

Yurtiçinde sekiz bölge müdürlüğü, ile faaliyet gösterdiklerini aktaran Levent Somtaş, Somçelik markasını büyütmek için her türlü yatırımlara devam edeceklerinin altını çizdi. Levent Somtaş, “Mevcut üretim alanlarımıza ilave olarak geçen yıl Organize Sanayi Bölgesindeki yaklaşık 30 bin metrekarelik bir yatırımımız oldu. Bu yıl içerisinde ise yeni üretim tesislerimizin inşasına başlayacağız.Ürün çeşitliliğini artırarak, üretim kapasitesini büyütmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca marka bilinirliğini artırmayı ve yurtdışı çalışmalarına daha fazla ağırlık vermeyi hedefliyoruz. Yurtiçinde de daha aktif bir satış teşkilatlanması oluşturmak istiyoruz" diye ifade etti.

“Temel hedefimiz, teknoloji kullanımında süreklilik”

Öte yandan sektörün yönlendirmesi ve müşteri talepleri doğrultusunda ürün çeşitliliğine gidebileceklerinin altını çizen Somtaş, "Mühendislerden ve üretim hatlarında tecrübesi bulunan personelden oluşan Ar-Ge bölümümüzde, yeni ürünlerin ortaya çıkarılmasını, etkin üretim yöntemlerinin tespit ve uygulamasını, teknolojik gelişmelerin, yeni malzeme, ürün ve araçların takibini yapıyoruz. Ar-Ge bölümümüzde 4 mühendisimiz ve ve bir Ar-Ge personelimiz bulunuyor. Ar-Ge bölümümüzün, Ar-Ge Merkezi’ne dönüştürülmesi için çalışmalarımız devam ediyor.”dedi.Somtaş, üretim hatlarında yeni teknolojiyi, uygun üretim yöntemleriyle uygulamayı ve bunun sürekliliğini sağlamayı temel hedef belirlediklerini dile getirdi.

Somçelik'in sektördeki diğer firmalardan ‘hizmet' anlayışı ile ayrılmaya odaklandığını söyleyen Levent Somtaş, “Pazardaki fiyat yapısı aşağı yukarı belli. Sonuçta hepimiz aynı hammaddeyi kullanıyor, bu hammaddeyi aynı yerlerden alıyoruz. Öne çıkan unsurun hizmet kalitesi olduğunu düşünüyoruz. Sunduğumuz ürünlerde ayrılmaya çalıştığımız nokta 'hizmet' konusunda. Sektörümüzdeki marka üreticiler açısından ürün kalitesi önemli ve zaten belli bir kalite çıtasının üzerinde üretim gerçekleştirmek gerekiyor. Bu durumda fark yaratan asıl unsur hizmet" ifadelerini kullandı. Ürünlerinde kaliteyi hep üst standartta tuttuklarını ve bunun yanında hizmet konusunda öne çıkmaya çalıştıklarının altını çizen Somtaş, “Satış sürecinde müşterilerin beklentilerini en iyi şekilde algılayıp buna cevap verebilmeye özen gösteriyoruz. Ayrica kurulum ve sonrasında verdiğimiz teknik destek ile muaddil firmalar içinde öne çıktığımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Sektörün sorunlarına da değinen Levent Somtaş, “Sektörün başlıca sorunları hammadde fiyatları, döviz kurları ve merdivenaltı üretim. Hammadde fiyatlarının tam bir istikrar içinde olmaması, depolu-deposuz hammadde ve mamul bulundurma, merdivenaltı firmalarla uzun süreli bağlantı yapılamamasına neden oluyor. Kayıtdışı üreticiler, ürüde kaliteyi düşürmekle birlikte haksız rekabet de sağlıyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir