Tarihi Roma hamamı turizme kazandırılacak

Roma hamamının kurtarma kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yozgat Valiliği ve Yozgat İl Özel İdaresi tarafından sürdürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İkbal FİDAN

YOZGAT - Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde bulunan ve Kral kızı olarak bilinen tarihi Roma hamamı, büyüleyici tarihi görüntüsü ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip, Roma dönemine ait hamamın turizme kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, “Roma medeniyetinden günümüze kadar gelen ve içerisinde insanlara şifa dağıtan suyun bulunduğu bu eseri, dünyaya tanıtmak için çalışıyoruz” diye vurguladı.

Hamamdaki suyun 48 derece sıcaklıkta yeryüzüne doğal olarak çıktığını kaydeden Açıkel, “Termal su her hangi bir ısıtma veya soğutma işlemine gerek kalmadan en doğal haliyle kullanılıyor. Suyun bir çok özelliği var. Bu özelliklerinden en önemlisi en eski termal tedavi merkezi olarak kabul edilmiş olması. Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda termal suların bir çok hastalığın tedavisinde etkili olduğunu gözlemledik. Romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde kronik bel ağrısı, eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında, mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki nörolojik rahatsızlıklarda, rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak da kullanılıyor. Şu anki yapının arkasında iki tane daha havuzumuz var. Buradaki kurtarma kazıları halen devam etmektedir. Etrafındaki bazı iş yerlerinin ve binaların kamulaştırma çalışması devam ediyor. İnşallah o çalışmalardan sonra bunun gibi birkaç havuzun daha ortaya çıkarılacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.

Roma medeniyetinin dünyanın birçok yerine hamam inşa ettiğini vurgulayan Açıkel, şunları söyledi:

"Yapıldığı günden beri içinde sıcak suyu bulunan yapılardan biri de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde. Bir diğeri de İngiltere'de bulunuyor. Orası da buradaki Roma hamamıyla benzer özellikler arz etmekte ve yılda 1 milyondan fazla turist çeken bir bölge. Biz de 2010 yılında Yozgat Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan kurtarma kazıları çerçevesinde özellikle 2014 ve 2015 başlarında buradaki büyük havuzun ortaya çıkarılmasını sağlayarak bu eşsiz güzelliği gün ışığına çıkarmayı başardık” şeklinde ifade etti.

Hamamın içerisindeki sütunlarda boğa ve yılan figürleri olduğuna aktaran Açıkel, "Roma medeniyeti, kendi gücünü simgeleyen boğa figürünü yaptığı mimari eserlerde sürekli kullanmakta. Ancak ilçemizde bulunan hamamda boğa figürünün yanında dili dışına çıkmış yılan figürü de bulunmakta. Bu da mitolojide sağlık tanrıçasını simgeliyor. Bu da gösteriyor ki burası, dünyanın en eski termal tedavi merkezlerinden biri." dedi.

Roma hamamının kurtarma kazılarının Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yozgat Valiliği ve Yozgat İl Özel İdaresi tarafından sürdürüldüğünü ifade eden Açıkel, bu alanda daha önceden bazı binaların bulunduğunu hatırlattı.

Bu binaların 2014 yılı ortalarında kamulaştırılarak yıkıldığını ve yarı olimpik ölçülere sahip 2 bin yıllık havuzun ortaya çıkarıldığını belirten Açıkel, şöyle devam etti:

"Bu eşsiz güzelliği, Roma medeniyetinden günümüze kalan şifa kaynağı suyun da içinde bulunduğu bu eseri, dünya mirasına kazandırma yolunda çalışıyoruz. Biz, Roma hamamının Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmesi için UNESCO’ya başvuruda bulunduk, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre de gezip görülmesi gereken yerler sıralamasında Sarıkaya Roma Hamamı öncelikli yerler arasında yer almaktadır" dedi.

Roma Hamamı hikayesi;
Kral Kızı Hamamı
Tarihi Roma Hamamının diğer bir adının Kral kızı hamamı olduğunu vurgulayan Açıkel,” Tarihi Roma Hamamı Sarıkaya’nın merkezinde bulunan ve hala işletilmekte olan modern kaplıcaların bulunduğu alan içerisinde yer alıyor. Bu tarihi yapı 1970’li yıllara kadar üzerine yapılan eklentiler ile hamam olarak kullanılmış. Tarihi Roma Hamamının halk arasında geçen adı ise Kral kızı hamamıdır. Roma Hamamının bu ismi almasının sebebi ise rivayete göre dönemin Roma Kralının güzelliği ile dillere destan olan kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Bugünkü adı ile romatizmal bir rahatsızlıktır. Vücudunda çeşitli yaralar meydana gelen prenses yürüyemez hale gelir ve güzelliğini kaybeder. O günlerde ise Sarıkaya sıcak suların küçük gölcükler oluşturduğu, sazlık ve bataklıkların bulunduğu bir termal su kaynağıdır. Roma Kralı son çare olarak kızını bu termal su kaynağına gönderir. Hayatının son günlerini yaşadığını düşünmeye başlayan prenses burada arkadaşlarıyla vakit geçirir ve sıcak suya girerler. Aradan bir süre geçtikten sonra prenseste gözle görülür değişiklikler olmaya başlar. Bu gelişmelerin ardından sonunda tamamen iyileşen prensesin burada ki termal su sayesinde iyileştiği anlaşılır. Bunun üzerine kral buraya bu hamamın yapılmasını emreder ve burada yeni bir şehir oluşur. Sarıkaya o zamanlardan günümüze kadar termal suları ile şifa dağıtmaya devam ediyor” diye sözlerini sonlandırdı.