Trabzon için hedef 500 bin Arap turist

Körfez ülkelerinden ağırlanan turist sayısı önemli oranda artış olan Trabzon'da bu yıl 500 bin Arap turist bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel değerleriyle de ilgi odağı Trabzon'a, bu sezon yaklaşık 500 bin Arap turist misafir edilmek isteniyor. 

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yaptığı açıklamada, önemli bir hazırlık süreci geçirerek turizm sezonunu açtıklarını söyledi.

Çalışmalar kapsamında bir süre önce Trabzon Turizm Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu belirten Öz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın katılımıyla toplantılar yapıldığını ifade etti. 

Öz, kurulun kararları doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirildiğini anlatarak, diğer kamu kurumlarının bu yöndeki projelerinin de sonuçlandırılmasıyla sezona her yönden hazır olduklarını vurguladı.

Şehirdeki yön levhalarının yenilendiğini dile getiren Öz, "Turizmde önemli bir eksiklik olarak gördüğümüz yön levhaları konusunda çalışma yapıldı. Yön levhaları Türkçe, Arapça ve İngilizce hazırlanarak gerekli noktalara yerleştirildi. Turizm danışma ofislerimizi daha modern hale getirdik. Eski Trabzon Belediyesi binasının alt bölümünü, yıllardır merkezde eksikliği duyulan turizm danışma merkezine dönüştürmek için başlattığımız çalışmalar ise devam ediyor." dedi.

Vali Öz, sektörde çalışanlara yönelik eğitimlerin de çok önemli olduğuna dikkati çekerek, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile yürüttükleri ortak çalışma kapsamında sektör çalışanlarının sezon başlamadan eğitime tabi tutulduğunu söyledi.

Trabzon'u yurt içi ve yurt dışında organize edilen çok sayıda fuarda tanıttıklarını belirten Öz, şu değerlendirmede bulundu:

"Trabzonumuzu temsil ettiğimiz bu fuarlarda şehrimizin tanıtımına katkı veren yayınlar yaptık. Körfez ülkelerine yönelik özellikle Dubai, Riyad ve Cidde'de düzenlenen fuarlarda Trabzon'u tanıtmak maksadıyla Arapça ve İngilizce broşürler bastırdık, CD'ler hazırladık. Öte yandan bu yıl ilk kez istek, öneri ve şikayet hattı kurduk. 5000222 numaralı hattı arayan yerli ve yabancı turistlerimiz, Trabzon'da karşılaşabilecekleri sorunları anında çözmek için ilgili müdürlüğümüzle bağlantı kurabilecek. Hattı arayan turist öneri, istek ve şikayetlerini iletebilecek. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerimiz de çözüm safhasında devreye girecek. Hat, turizm mevsimi boyunca 24 saat hizmet verecek."

Turizmin 12 aya yayılması çalışmaları

Öz, kentte turizmi 12 aya yaymak ve mevcut potansiyeli daha da yükseltmek için çalıştıklarını vurgulayarak, "Geçen sezon Trabzon'a gelen yerli ve yabancı turist sayısı 3 milyondu. Bu yılki hedefimiz ise misafirlerimizin sayısını bu rakamın üzerine taşımaktır. Hemen hemen bütün ülkelerden ilimize turist geliyor. Yoğunluğu ise Körfez ve Avrupa ülkelerinden gelenler oluşturuyor. Fransa, Hollanda, Belçika, Avustralya, İtalya, Amerika, Japonya, Avusturya, İngiltere, Kanada'dan ilimize ziyaretçiler geliyor." diye konuştu.

Trabzon'un geçen yıl yaklaşık 400-450 bin Körfez ülkesi ziyaretçisi olduğuna işaret eden Öz, şunları söyledi:

"Bu yıl, mevcut rakamı koruyacağımız gibi üzerine koyacağımızı da tahmin ediyorum çünkü işaretler onu gösteriyor. Körfez ülkeleriyle ilgili özellikle Trabzon-Cidde, Trabzon-Riyad uçak seferlerinin başlatılması ve acentelerimizin bu ülkelerle ilişkilerini sıklaştırması, turizm fuarlarına katılmaları neticesinde elde ettiğimiz intiba bu yönde. Sezonda tahmin ediyoruz ki 500 bin Arap turist sayısını yakalayacağız, hatta geçeceğiz. Yerli ve yabancı turist sayısında da 3 milyonu aşmayı hedefliyoruz."

Kentte turizm işletme belgeli 4 bin 80 yatak bulunduğunu anımsatan Öz, 3 bin 218 yatak kapasitesine sahip tesislerin yapımının ise devam ettiğini dile getirdi. 

Denetim ekibi oluşturuldu

Öz, yerli ve yabancı turistlerin mağdur olmaması ya da en az şikayetle ve memnun şekilde kentten ayrılmalarını sağlamak amacıyla denetim ekibi oluşturulduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm, Sağlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik gibi çeşitli kurumlardan temsilcilerin yer aldığı ekibin sahada denetimlerini sürdürdüğünü ifade eden Öz, "Ekiplerimiz yeme içme ve konaklama tesisleri başta olmak üzere kaçak rehberlik ve seyahat acenteliği gibi faaliyetlerinde bulunanlara, kayıt dışı çalışanlara yönelik de sıkı denetim gerçekleştiriyor. Herkesin yasa ve yönetmelikler doğrultusunda hareket edeceğini umuyoruz. Aksi halde yasa ve yönetmelikleri işletecek şekilde sıkı bir denetim mekanizması oluşturduk. Turizm sezonu boyunca denetimlerimiz sıklıkla yapılacak." sözlerine yer verdi.