Uluslararası Turunçgil Kongresi heyecanı

Türkiye turunçgil üretiminin yüzde 23'ünü karşılayan Mersin, 2020 yılında 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAFAK AYŞAN BORA

MERSİN - Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin Mersin'in ev sahipliğinde düzenlenmesinin kesinleştiğini belirterek, "Bu kongre, ülkemiz ve turunçgil sektörü adına son derece önemli bir etkinlik. 2020'ye kadar dünyadaki tüm narenciye üreticisi ve ihracatçısı ülkelerde sektörümüzü ve ülkemizi tanıtma fırsatı bulacağız" dedi.

Kaçmaz, ilki 1968 yılında Amerika'da gerçekleşen kongrenin her 4 yılda bir turunçgil üreticisi ülkelerin katılımıyla muhtelif ülkelerde gerçekleştiğini vurgulayarak, "Kongrenin Mersin'de yapılması kararı Brezilya'da düzenlenen kongrede kesinleşti"dedi. UTK üyeleriyle Brezilya'ya giderek, hem kenti hem de Türk turunçgilini tanıttıklarını anlatan Kaçmaz, "Bu kongre, ülkemiz ve turunçgil sektörü adına son derece önemli bir etkinlik. Bu kongreye ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu. Bu yıl Brezilya'da düzenlenen 13. kongreye 50 ülkeden yaklaşık bin kişinin katıldığını aktaran Kaçmaz, "Mersin'e ise 50'den fazla ülkeden 2 bine yakın katılımcı bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kongrede, turunçgil sektöründeki akademik ağırlıklı çalışmaların ne olduğunu bizzat görme ve öğrenme fırsatı bulacaklarını belirten Kaçmaz, "Buradaki akademisyenlerimiz, üreticilerimiz ve sektörün tüm paydaşlarıyla bu bilgileri paylaşma şansı yakalayacağız" dedi. Kongrenin Mersin'de düzenlenmesinin dünyada Mersin'in ve Türkiye'nin gerek üretim gerek de ihracat açısından ne kadar önemli bir konumu olduğunu gösterdiğini belirten Kaçmaz, "2020'ye kadar dünyadaki tüm narenciye üreticisi ve ihracatçısı ülkelerde Türkiye ve Türk turunçgilini tanıtma fırsatı bulacağız. Komite olarak tüm çalışmaları tamamladık. Önümüzdeki yıllarda neler yapacağımızı planladık. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz"dedi.

‘Rusya pazarında ihracat rakamları eski haline dönecek

UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Rusya pazarının yeniden açılmasının sektörün tüm paydaşlarınca sevinçle karşılandığını ifade ederek, "Rusya 24 Kasım 2015 tarihinden önce en fazla yaş sebze ve meyve ile narenciye ihracatının gerçekleştiği ülkelerden biriydi. Yaşanan son gelişmelerin ardından ihracat rakamları eski haline dönecek, hatta daha da artacaktır. İhracat ürünlerindeki kısıtlamanın kaldırılması Türkiye'nin 2023 hedefleri açısından da önemli bir gelişme.Yaş sebze ve meyve sektöründeki 10 milyar dolarlık ihracat hedefinin, 3.5 milyar dolarını turunçgil ihracatı oluşturuyor. Narenciye ihracatıyla ülkeye sağlanan döviz girdisi de Türkiye ekonomisi açısından son derece önemli. Rakamlar her ne kadar diğer sektörlere göre küçük gibi olsa da biz ithal girdi kullanmadığımız için net döviz girdisi sağlıyoruz" dedi. Üreticinin yıllardır bilinçli üretim yaptığını belirten Kaçmaz, "Şuanda kalıntıyla alakalı bir sorun yaşamadık. Dünya standartlarında üretip ihraç ediyoruz. Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerine ihraç yapar hale geldik. Önümüzdeki sezonda diğer uzak ülkelere de ihracatımız devam edecek. Bunlar sektörümüzün nereden nerelere geldiğinin somut birer göstergesi" diye konuştu.

TÜRKİYE ÜRETİMDE DÜNYA SEKİZİNCİSİ

FAO'nun 2013 verilerine göre Türkiye, 3.7 milyon ton ile turunçgil üretiminde dünyada sekizinci sırada Mandarin üretiminde dördüncü, greyfurt ve limonda ise yedinci. İhracatta ise Türkiye limonda ikinci, mandarin ve greyfurtta üçüncü, portakalda ise dördüncü. Türkiye'de üretim 2002'de 2.5 milyon ton iken 2014'te yüzde 52 artışla 3.78 milyon tona, 2015'te ise 3.98 milyon tona yükseldi. TÜİK'in bu yıla ilişkin tahmini ise 4.2 milyon ton. Üretimde Adana yüzde 25, Mersin ve Hatay yüzde 23, Antalya ise yüzde 16'lık paya sahip. 2002'de 811 bin ton olan turunçgil ihracatı 2015'te 1.5 milyon tona yükseldi. Bu yılın ilk 6 ayında ise 600 bin ton. 2015'te 831 bin dolara ulaşan turunçgil ihracatı bu yılın ilk 6 ayında 315 bin dolar oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir