Yeni projelerle kent ekonomisinde atılım sürecine girildi

HATİCE ŞİMŞEK - Bölge Temsilcisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhuriyet'in temelleri birlik, beraberlik ve dayanışma içinde 97 yıl önce  Sivas'ta atıldı. İlin genlerine işlemiş Cumhuriyet  duygusu ,şimdi de  kentin  ekonomik ufkunu açmaya hazırlanıyor. Bölgeleri ekonomi merceği altına alan gazeteniz Dünya'nı  okuyucularına sunduğu bu eki hazırlarken şehrin önde gelenleri ile zaman zaman bir araya geldik. Sivaslıdan Sivas'ı dinledik. Sivas'ın avantajlarını, dezavantajlarını, sorunlarını, bu sorunlara çözüm önerilerini, şehre değer katacak yeni projelerini konuştuk. İlin  ekonomik değerlerini, iş dünyasını elimizden geldiği kadar bu ek aracılığıyla yansıtmaya çalıştık.

Sivas'ta sanayinin geleceğine ilişkin  kayda değer adımlar atılıyor. Örneğin, yeniden 'demiryolu şehri' olmak için il dinamikleri kolları sıvadı. TÜDEMSAŞ, cumhuriyetin ilk yıllarında Sivas Çimento ile birlikte ilde kurulan iki önemli sanayi işletmesinden biri. Demiryolu alanında ihtisas OSB niteliği taşıyacak Demirağ OSB için TÜDEMSAŞ'ın altyapısından  faydalanılacak. Oluşturulacak Demirağ OSB'ye 850 hektarlık alan ayrıldı. Söz konusu alan üzerinde  tesis kurmak için 20'den fazla firma arsa tahsisi  bekliyor. Kurulacak bölgede Türkiye'de bir ilk denilebilecek model uygulanacak ve bölge içinde demiryolu ağı oluşturulacak. Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar uzayacak hızlı tren hattı da  bölgenin yanından geçecek.  OSB'de işletmelerin bir bölümü metro ve yük vagonları ile  yedek parça üretecek.  

Şehir merkezine 7 kilometre mesafede ve Erzincan yolu üzerindeki mevcut Sivas OSB'de 275 sanayi parseli var. Tahsisi yapılan  263 parselin 134'ü yatırımını tamamlayarak üretime geçmiş durumda. Bu fabrikalarda yaklaşık 7 bin kişi istihdam ediliyor. Yatırımlar tamamlandığında  faaliyetteki firma sayısı 210'a çıkacak. İstihdam edilen kişi sayısının ise iikiye katlanarak 14 bine çıkacağı öngörülüyor. Kurulacak Demirağ OSB'nin tam kapasiteyle faaliyete geçmesi ile sanayide çalışanların  sayısının 50 bini bulacağı tahmin ediliyor.  

Kent, savunma sanayiine hazırlanıyor

İlde savunma sanayii de öne çıkmayan alanların başında geliyor. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, kentin savunma sanayiinde yerini alması gerektiğini vurgulayarak, "2023 yılında Sivas'ı Türkiye'nin ilk 10 ekonomisi içerisinde görmek istiyoruz. Bu nedenle ilin teknoloji ağırlıklı yatırımlara ihtiyacı var" diyor Bu alanda Aselsan'ın hassas optik üretim tesisinin önemli bir adım olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'deki üniversiteler içinde ilk kez  Cumhuriyet Üniversitesi'nde  optik bölümü açıldığını ve amaçlarının Sivas'ı optik merkezi haline getirmek olduğunu vurguluyor. Yıldırım, 2020'de Göktürk uydusunun merceğinin Sivas'ta üretilmesi için de çalışacaklarını söyledi. 

İkinci devlet üniversitesi için çalışmalar sürüyor

Öte yandan kentte, ikinci devlet ünüversitesi içinden hazılrlıklar sürüyor. 1970'li yıllarda kurulan Cumhuriyet Üniversitesi'nin bünyesinde bugün 16 fakülte, beş yüksekokul, dört enstitü,14 meslek yüksekokulu, 23 araştırma merkezi ve bir devlet konservatuvarı var. Yaklaşık 50 bin öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede bin 657 akademik personel görev yapıyor. Mevcut üniversitenin yanı sıra Sivas'ta ikinci bir devlet üniversitesi daha açılması için hazırlıklar var. Sivas TSO, bu konuda TBMM'ye teklif götürdü ve ikinci üniversite isteğinin yasalaşması bekleniyor. TSO bunun yanı sıra TOBB'la da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ne bağlı bir fakülteyi  faaliyete geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Sivas'ta hayvancılık öne çıkan alanlardan biri. İlde yaklaşık 352 bin adet  büyükbaş, 507 bin adet küçükbaş hayvan varlığı ile yaklaşık 2 bin ton et üretimi, 450 bin ton süt üretimi yapılıyor. İl, Türkiye'nin toprak büyüklüğü bakımından en geniş ikinci coğrafi konumuna sahip. Bin 238 köyü, 627 mezrası bulunan ilin hayvancılık alanında üretimini gereği gibi değerlendirmesi için sektörde verim artışını AB standartlarına ulaştıracak çalışmalar yapılıyor. Örneğin; Ulaş ilçesinin Kovalı kesiminde 'Et Entegre Üretim Tesisleri' kuruldu. İl Özel İdaresi tarafından kurulan ve işletmesi Et ve Süt Kurumu'na devredilen entegre tesiste günlük 250 büyükbaş, 500  küçükbaş hayvanın kesimi yapılabilecek. Avrupa standartlarında kıyma, kavurma, biftek, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi gıda ürünleri üretilecek. Bu ürünler  iç pazarın yanısıra  dış pazarlara sevk edilecek.  Kırsala hayat vermek, köyden kente göçü önlemek, çiftçinin üretime katkısını artırmak ve hayvancılığı teşvik edip kaliteli üretim gerçekleştirmek  amacıyla hayata geçirilen tesis, önümüzdeki aylarda işletmeye açılacak. 

Sivas büyük ve küçükbaş hayvan varlığının yanı sıra bal üretimi ile tavuk ve yumurta üretiminde de iddialı. İlde  yılda  yaklaşık  3 bin 300 ton bal, ortalama 500 bin tavuk, 96 milyon  adet yumurta üretiliyor. Bu ürünler genelde iç pazara veriliyor. Sivas'ta tatlı su ürünleri de hayvansal üretim arasında yer alıyor. Kentteki irili ufaklı 47 işletme,  yılda ortalama 5 bin 500 ton alabalık üretiyor. 

Sivas yaklaşık 160 bin hektar sulanabilir araziye sahip. Bu topraklarda tarla bitkileri, hububat, yem bitkileri, endüstri bitkileri, yemeklik baklagiller, yağlı tohumlar ve yumru bitkiler üretimi ön plana çıkıyor. Türkiye'de ilk kez yem bitkileri borsasının faaliyete geçirildiği ilde korunga, yulaf, yonca, patates tohumu, buğday ve şeker pancarı üretimi yapılıyor. 

Birçok yönüyle marka kent olmaya aday

Kent, UNESCO tarafından dünya mirası listesine  alınan Divriği Ulu Camii başta olmak üzere anıt niteliğindeki  çok sayıda tarihi esere  ev sahipliği yapıyor. Bunlara birer Selçuklu mimarisi olan Gökmedrese, Buruciye ve Şifahiye Medreseleri örnek gösterilebilir. Sivas, halk ozanlarıyla, halısıyla, el sanatlarıyla, yemeğiyle, folklörü ile kendine özgü bir kültürel geleneğe sahip. Bu değerlerle kültür kenti tanımını hak eden il, zengin yöresel kıyafetleri, yemekleri ve gelenekleri ile ilgi çekiyor. Sivas, zengin tarihsel ve kültürel eserlerin yanı sıra doğal zenginliklerin de yoğunlaştığı bir il. İl, 'doktor balıkları' ve dünyaca ünlü çoban köpeklerinin üretim merkezi  Kangal, Yıldızeli'deki Sıcak Çermik ve Hafik'teki Soğuk Çermik  ile  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 hedefindeki 'Marka Kentler' projesinde yer alıyor.

Sivas, kış sporları  turizminde de söz sahibi olmak istiyor. Kış sporları için Yıldızdağı  ideal bir  kayak merkezi konumunda. Verilere göre Yıldız Dağı'nın pisti, Uluslararası Kayak Federasyonu'nun kayak pistleri parametlerine oldukça uygun. Yıldız Dağı Kayak Merkezi'nin temelleri üç yıl önce atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın katkılarının  yanı sıra  Sivas İl Özel İdare'sinin kaynakları seferber edilerek, öncelikle enerji nakil hatları, trafo merkezi, su ve kanal gibi altyapı hizmetleri yapıldı. Teleski ve telesiyej gibi mekanik tesisler kuruldu. Kayak pistleri tanzim edildi. İki katlı sağlık evi inşa edildi. Bir günübirlik tesis hizmete açıldı. Yapılan bu yatırımlarla kentin özellikle kış sporu için yoğun turist çekilmesi planlanıyor.