Zeytinyağı ihracatında hedef Arabistan

Zeytinyağı ihracatçıları, Suudi Arabistan’da İspanya’nın pazar payına talip oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Zeytinyağında yıllık 22 bin ton, sofralık zeytinde 43 bin ton tüketimi olan ve bunların büyük bölümünü ithalat yoluyla sağlayan Suudi Arabistan’da Türk ihracatçılar, bu pastadan en büyük dilimi alan İspanya’nın pazar payına göz dikti. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK,) 21-24 Kasım 2016 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen  Foodex Saudi 2016 Fuarı’na iştirak ederek Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımına imza attı.

Suudi Arabistan’ın yıllık yaklaşık 22 bin ton zeytinyağı tükettiğini ifade eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Yönetim Kurulu Başkanı M. Kadri Gündeş, üretimin çok kısıtlı olması nedeniyle bu rakamın neredeyse hepsinin ithalat yoluyla karşılandığını belirtti. Türkiye’nin Suudi Arabistan’a yıllık 9 milyon 172 bin dolar zeytinyağı ihraç ettiğini belirten Gündeş, ülkemizin İspanya, Tunus ve İtalya'dan sonra S.Arabistan'ın dördüncü zeytinyağı tedarikçisi konumunda olduğunu, 2016/17 sezonunda bu rakamın artmasının beklendiğini kaydetti.

Yıllık 43 bin ton sofralık zeytin tüketimi bulunan S.Arabistan'ın üretiminin ise yalnızca 4 bin 500 ton olduğunu kaydeden Gündeş, S.Arabistan'ın yaklaşık 39 bin tonluk zeytin ithalatının yüzde 80'lik kısmını İspanya ve Yunanistan'dan gerçekleştirdiğini, bu tabloyu ülkemiz lehine çevirmek için  hedef ülke olarak belirlenen S.Arabistan'a yönelik tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini  ifade etti.

Suudi Arabistan’ın 30 milyonluk nüfusu yanında her yıl 15 milyon turistin ziyaret ettiği petrol zengini bir ülke olduğuna işaret eden Gündeş, “Hedef pazarımız konumundaki Suudi Arabistan ekonomisinde son dönemde görülen yavaşlamaya rağmen, toplam gıda tüketiminin yüzde 7 artarak yaklaşık 60 milyar dolar seviyesine ulaşacağı, 2018 yılında ise bu rakamın 66 milyar dolar olacağı öngörülüyor. S.Arabistan Körfez ülkeleri arasında en geniş  gıda ve içecek pazarına sahip ülke. Komite olarak ilk kez 2015 yılında katıldığımız, S.Arabistan'ın gıda ve içecek alanındaki en önemli fuarı olan Foodex Saudi'ye ikinci kez katılarak konumumuzu güçlendirmek istedik” diye konuştu.

4 gün süren Foodex Saudi Fuarı'na 480'den fazla firmanın katıldığını anlatan Gündeş, “Standımıza gelen ziyaretçilere Türk zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırıldı. Fuara 32 farklı ülkeden firmalar katılarak ürünlerini sergilerken Türkiye'nin yanı sıra Hindistan, Güney Kore, İspanya, Pakistan, Cezayir, Ürdün, Filistin, Çin, Mısır ve Sri Lanka fuarda milli katılım gerçekleştiren ülkeler oldu. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretim rakamlarında yaşanacak artışa paralel olarak Suudi Arabistan’a ihracatımız da artış gösterecektir” dedi.

Gündeş, Türkiye’nin 2015/16 sezonunda Suudi Arabistan’a 9 milyon 172 bin dolarlık zeytinyağı, 2 milyon 210 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ettiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir