Almanya, tekstilde Türkiye bağımlılığını kırma hazırlığında

Türkiye'nin tekstilde en büyük ihracat pazarı Almanya, bağımlılığı kırmak ve tedarikte alternatif üretim üsleri oluşturmak için Doğu Avrupa'ya yöneldi. Sadece Almanya'nın böyle bir girişimi olduğunu belirten İHKİB Başkanı Tanrıverdi, ama hala en büyük pazarın Türkiye olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

Hazır giyim ve ev tekstilinde Türkiye'nin Avrupa'daki üstünlüğünün tartışılmaz olduğunu belirten tekstilciler, son iki yıldır özellikle Alman müşterileri için yaptıkları sevkiyatların Doğu Avrupa'ya kaymasını kaygıyla izlediklerini vurguladı. Genel kanı tekstil ve hazır giyim ithalatında Türkiye'ye bağımlı olan Almanya'nın, ithalatının engellenmesi endişesi taşıdığı ve bu nedenle Türkiye'ye alternatif üretim üsleri oluşturmak istediği yönünde.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Avrupa ülkeleri arasında sadece Almanya'nın Polonya gibi Doğu Bloku ülkelerinde ve Balkanlar'da üretim yaptırmak için girişimlerde bulunduğunu dile getirerek, "Almanya şu anda alternatif oluşturmaya çalışıyor. Ama hala en büyük pazarı Türkiye. Daha standart malları oralarda ürettirebilirler. Bizim kadar hızlı ve esnek üretim kabiliyetine ulaşamazlar. Ayrıca Türkiye tekstil ve hazır giyimde ciddi bir üretim altyapısına sahip. Şimdilik bu yönde girişimde bulunan sadece Almanya" dedi.

"Şu anda Almanlar Türkiye'ye gelmiyor. Biz gidip servis verirsek mal satabiliyoruz" diyen Tanrıverdi, önümüzdeki süreçte Almanya'da hükümetin kurulmasının ardından yaşanan sıkıntıların aşılacağına inandıklarını, Almanya pazarının Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olma özelliğini koruduğunu vurguladı.

"Türkiye'nin esnekliğini hiçbir zaman sağlayamazlar"

Son iki yıldır özellikle Alman müşterilerinin Balkan ülkeleri başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerine sevkiyat talebinde bulunduklarını belirten İpeker Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker, "Geçmişte konfeksiyon için Türkiye'ye yönlendirdikleri bazı ürünleri eskiden İstanbul ya da İzmir'deki üreticiye gönderirken, şimdi numunesini bile dışarıdan başlattırıp üretimini de dışarıya gönderiyorlar. Makedonya, Romanya, Bulgaristan gibi ülkeler çok ön planda. Belli alanlarda üretebilirler ama Türkiye'nin esnekliğini hiç bir zaman sağlayamazlar. Çünkü Türkiye'de bir sorun olduğunda yerinde çözme imkanınız oluyor. Ayrıca Türkiye'de aksesuar üretimi de yapılıyor. Müşteri bir anda ana modelde aksesuar değişimi isteyebiliyor. Türkiye'de çok daha hızlı bir tedarik zinciri oluşturulabiliyor. Türkiye coğrafi konumuyla tekstil sektörü açısından lojistik ve üretim esnekliğinde vazgeçilemeyecek bir ülke. Ancak belli bazı basic ürünlerin üretimini yavaş yavaş Türkiye'den kaydırdıkları bir gerçek. Özellikle de Alman müşterilerin. İspanyol ve diğerlerinde böyle bir durum yok" dedi.

Konfeksiyonla ilgili Yunanistan'da da bir canlanma başladığını, son iki yıldır bu ülkeye de sevkiyatlarının arttığını belirten İpeker, bazı büyük departmanlar ve Zara, H&M gibi büyük zincirlerin ise tam tersine Türkiye'den taleplerini daha da artırdıklarını vurguladı.

"Yabancılar yıllardır tanıdıkları firmaları bile sorgulamaya başladı"

Avrupa'da Türkiye'nin ihracatını engelleyeceği ve tedarik sağlamada sıkıntı yaşayacakları yönünde bir algı oluştuğunu gözlemlediklerini dile getiren Türkün Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, "Bizimle ticaret yapanların ‘Türkiye ihracatını engellemek için bir şey yaparsa, tedariğimizi nerden yapacağız' gibi bir endişeleri var. Tüm müşterilerimiz ‘Türkiye Gümrük Birliği'nden çıkarsa ne olur' diye düşünüyor. İki ülke arasında ticaretimiz hala devam ediyor ancak başka alternatif ülkeler, tedarikçiler aramaya başladıklarını düşünüyorum. Doğu Avrupa ülkelerinde yatırım yapmaya başladıklarını duyuyoruz" dedi. Özellikle Almanya'da Türkiye'ye bağımlı çalışan pek çok firma bulunduğuna işaret eden Türkün, "Artık gelmiyorlar, biz gidiyoruz. Kendimizi anlatıyoruz. 25 yıldır her yıl iki kez gelip koleksiyon yapan bir firma gelmeden 3 kez arardı. ‘Beni havaalanında tutuklarlar mı' diye. Yabancılar yıllardır tanıdıkları, firmaları bile sorgulamaya başladı. Gelip görünce rahatlıyorlar" dedi.

Tekstil ihracatı yüzde 6.32 arttı, hazır giyim ihracatı yüzde 0.27 düştü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracat kayıtlarına göre bu yılın ilk 10 ayında Almanya'ya geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.32 artışla 300 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapıldı. Hazır giyim ve konfeksiyonda ise 0.27'lik bir gerilemeyle ihracat 2.4 milyar dolar oldu.