Çin ay çekirdeği yerli üretimi tehdit ediyor

TUKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Karaman, 2016’da 15 bin tona yakın ithal edilen ay çekirdeğinin 2018'in ilk 9 ayında 70 bin tona ulaştığını ve 85,6 milyon dolar ile iç pazarda yer bulduğunu belirterek, yerli ay çekirdeği tüketiminde önemli oranda düşüşe neden olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Karaman, 2016’da 15 bin tona yakın ithal edilen ay çekirdeğinin 2018 yılının ilk 9 ayında yaklaşık olarak 70 bin tona ulaştığını ve 85,6 milyon dolar ile iç pazarda yer bulduğunu belirterek Türkiye’deki yerli ay çekirdeği tüketiminde önemli oranda düşüşe neden olduğunu söyledi.

Karaman, yüksek oranda ithal edilen çerezlik ay çekirdeği konusuna çözüm olarak getirilen ithalat gözetim fiyatı artışı uygulamasının da ülkeye yasadışı yollardan giren ay çekirdeği miktarı artışını beraberinde getirdiğini kaydetti.

Her ay gıda sektörünün farklı bir alt dalını inceleyen Dünya Gıda Dergisi’nin aralık sayısının dosya konusu baharat, bakliyat, kuruyemiş. Geçen seneye göre nohut fiyatının yaklaşık yüzde 35 düştüğünü belirten Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Kırmızı mercimekte ciddi bir fiyat artışı olmadı. Yeşil mercimek fiyatı, aynı dönem içinde değişmedi. 2017 yılında bir kısım fasulye üreticisi fiyat beklentisini bulamadığı için fasulye ekiminden vazgeçti. Geçen seneye göre üretiminde düşüş olan fasulye çeşitlerinde yaklaşık yüzde 50 oranında fiyat arttı. Fasulye üreticisinin ürününü geçen seneye göre daha değerli satması önümüzdeki yıl için fasulye üretimine teşvik edecektir” diye konuştu.

Sektörün nabzını tutan dergide, baharat, bakliyat, kuruyemiş dosyasında; sektör analizi, 2018 yılında tarım ve gıda sektörüdeki gelişmelerin bulunduğu daha birçok haber, makale ve söyleşiler yer alıyor.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, bu yıl kuru baklagiller üretiminin 2017 yılına göre yüzde 4 artışla 1 milyon 212 bin ton olmasının beklendiğini söyledi.

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gümüş, buğday ambarı olarak nitelendirilen İç Anadolu’da üretimde son dönem nohut ve yeşil mercimeğin ön plana geçtiğini belirtti.

Bunun yanı sıra dergide; CGK Gıda Kurucusu Cihan Kahraman’ın bakliyat unları hakkında röportajı, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Nuri Çomu’nun gündeme gelmesiyle sektörü tedirgin eden ayçiçek tohumu ve yağında gümrük vergi oranlarının sıfırlanması veyahut düşürülmesi kararı hakkındaki görüşleri de yer aldı.