Çinli kağıtçılar üretimi kıstı, yerliler yatırım atağında

Arıtma tesisi olmayan Çinli kağıt üreticilerinin faaliyetleri durdu. Sektörde yatırım haberleri art arda gelmeye başladı. Kipaş Söke’ye 500 milyon dolarlık yatırım yaparken, Albayrak Grubu da satın aldığı SEKA’yı kendi markası Varaka ile 1 milyar liralık yatırım yaparak faaliyete geçirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Çinli kağıt üreticileri, üretimlerini kıstılar. Çin hükümetinin kağıt üreticilerinin arıtma tesisinin olmaması nedeniyle kağıt üreticilerinin üretimi durdurması arz sorunu yarattı. Aynı nedenle kömür madenlerinde de üretimin durması ve enerji maliyetlerinin artması nedeniyle diğer kağıt üreticileri de üretimlerini yavaşlatmak zorunda kaldı.

Tesislerini yenileme çalışmalarına başlayan Çinliler, bu dönemde teknolojilerini de yenilemek için kolları sıvadılar. Çinli üreticilerin üretimlerinin düşmesi nedeniyle, kurlardaki değişikliğin de etkisiyle dünyadaki kağıt fiyatları yükseldi. Çinlilerin üretimlerini kısması ise Türkiye’deki kağıt üreticilerine fırsat kapısını açtı. Yerli üreticilere talebin arttığı belirtilirken, kağıt sektöründen yatırım haberleri de art arda gelmeye başladı. İzmir Söke’de Kipaş 500 milyon dolarlık, Albayrak Holding bünyesindeki kağıt şirketi Varaka da 1 milyar liralık yatırıma hazırlanıyor.

Kağıt sektöründeki son gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendiren Varaka Genel Müdürü Ahmet Taşçı, son dönemde arıtma tesisi olmadığı gerekçesiyle Çin hükümetinin 1000 kağıt üreticisini kapattığını söyledi. Çin’in çevre problemleri nedeniyle küçük ölçekli kömür madenlerini de kapattığını, büyük madenlerin ise bazılarının üretimlerini düşürdüğünü anlatan Taşçı, bu durumun elektrik ve buhar enerjisini ağırlıklı olarak kömürden sağlayan kağıt fabrikalarında ciddi maliyet artışlarına sebep olduğunu dile getirdi.

Büyükler ihracata yöneldi iç pazar küçüklere kaldı

Bu maliyet artışları ise üretim miktarlarını aşağı çeken en önemli nedenlerden biri olmuş. Üretimin yetersiz olması nedeniyle de Çinliler ithalata yönelmek zorunda kalmış. Bu nedenle kasım ayından bu yana Çinlilerin Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden kağıt ithalatı yaptığını ifade eden Taşçı, “Aylık toplam ithalatın 1 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu miktarın içinde, Türkiye’den yapılan ithalat aylık 70 bin ton seviyesinde. Çin’de çok fazla sayıda kağıt fabrikası kapanınca mevcut Çin fabrikaları da daha kolay üretilebilen yüksek gramajlı kağıtlara yöneldiler.

Türkiye’deki yüksek teknolojiye sahip Modern Karton Sanayi ve Kipaş gibi fabrikalarda düşük gramajlı kaliteli kağıtlar üretilebildiği için, bu şirketler Çin’e önemli miktarda düşük gramajlı kaliteli kağıt ihracatı yapabiliyorlar. Türkiye’deki kağıt üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştiren bu iki fabrikanın ihracat yapmalarının sonucu iç pazardaki talep açığı da diğer üreticiler tarafından karşılanmakta ve bu fabrikalarının üretim ve kârlılığını çok olumlu yönde etkiledi” dedi

Çin’e yapılan ihracat nedeniyle iç pazardaki talebin karşılanamadığını da aktaran Taşçı, şu an piyasada kağıt fabrikası kurmak isteyen pek çok yatırımcının olduğunu ve kendisine son 6 ayda bu konuda bir çok talep geldiğini açıkladı. Modern Karton Satış Müdürü Özgür Murat Şanal da oluklu mukavvanın büyüme rakamlarıyla Türkiye’nin büyüme rakamlarının parelel izlediğini söyleyerek, 2020 yılı ve sonrasında devreye alınacak yatırımların olduğunu bildirdi.

Navlun yüzde 400 ihracat yüzde 12 arttı

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ihracatı Mayıs 2017’de geçtiğimiz yılın mayıs ayına göre yüzde 12 artarak, 60 milyon 194 bin dolar olmuştu.

AKAMİB’in yılın ilk 5 ayındaki ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak, 287 milyon 501 bin dolara ulaştı. Mayıs ayı ihracatı ve yılın ilk 5 ayında gerçekleştirilen ihracattaki artış oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, “Navlun fiyatlarındaki yüzde 400’lere varan artışa rağmen ihracatını yüzde 12 oranında artıran ihracatçılarımızı kutluyorum” dedi. Yılın ilk 5 aylık dönemdeki en çarpıcı gelişmenin Çin’e gerçekleşen ihracatın yüzde 3.539 oranında artmış olması olarak değerlendiren Aymen, Çin’e gerçekleştirilen ihracat artışındaki en önemli nedenin Çin’deki kâğıt fabrikalarının eski teknolojiye sahip olması nedeniyle hükümetin başlatmış olduğu yenileme süreci olduğunu söyledi.

Başkan Aymen, “Kâğıt ve kâğıt hamuru marketinde büyümeye devam etmekte olan Çin, artan ihtiyacını karşılayabilmek adına ithalatını artırmıştır ve ihracatçılarımız bu fırsatı iyi değerlendirmiştir fakat yenileme süreci sonrası için şimdiden gerekli tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.

Kahramanmaraş Kâğıt’tan 2 yeni ürün
Ali ESKALEN
Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi, 15 milyon euroluk makine yatırımı ve Ar- Ge ile beş yılda iki yeni ürün olarak alçı levha kâğıdı ve yüksek mukavemetli Coreboard kâğıdı üretti.
Kahramanmaraş’ta 1988 yılından kurulan Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi, yaptığı yatırım ve yeniliklerle dünya pazarında yerini almaya devam ediyor. Kâğıt sanayinde önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş Kâğıt sanayi, çöpten toplanan kâğıtları tekrar ekonomiye kazandırıyor. Kahramanmaraş Kâğıt Yönetim Kurulu üyesi Sıddık Ciğer, Türkiye’de üretilmeyen kâğıt çeşitlerini üretmek için bir Ar-Ge ekibi kurduklarını ve 5 yılık bir süreçte 15 milyon euroluk bir yatırım yaptıklarını söyledi.
Ar- Ge için öncelikle ithal edilen ürünleri hedefliyoruz diyen Ciğer, “Kahramanmaraş Kâğıt Sanayi olarak yeni bir ürüne geçmeden önce o ürünü ithal edilip edilmediğine bakıyoruz. Öncelikle ithal edilen ürünleri hedefliyoruz.
Bu zor süreçte, Ar- Ge çalışmalarında başarılı çalışmalara imza attık ve ülkemizde üretimi yapılmayan iki kâğıt türünü ürettik. Bu süreçte bize yardımcı olan partnerlerimize çok teşekkür ediyorum. Ülke ekonomisine katkı sağlamak adına partner firmalarımız ile çalışmalarımız devam edecektir” dedi.