'Kentsel dönüşüm rant kavgasına dönüştü'

İstanbul Levent’teki Loft projelerinin ardından Ankara İncek’te yeni bir projeye başlayan ve Bodrum’da otel yatırımına hazırlanan Akfen İnşaat, kentsel dönüşüme de sıcak bakıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yavuz-karaman-014.png

İstanbul Levent’te Loft markalı iki projeyle sektörde adından söz ettiren Akfen İnşaat, Ankara’ya taşıdığı markayı geliştirmeye devam ediyor. Ankara’nın yeni yüzü olarak tanımlanan İncek bölgesinde kentin gelişimine uygun konseptte inşa edilen İncek Loft projesi gördüğü ilgiyle de dikkat çekiyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Akın, İstanbul’da Levent’teki Loft projelerini bitirdikten sonra Ankara’ya yöneldiklerini belirterek, “Burada arsamız vardı. Loft markasını devam ettirelim dedik ve İncek Loft’a başladık” dedi. Selim Akın, projenin Ankara’nın son yıllardaki gelişme aksı olan İncek’te yapıldığını vurgulayarak, 1199 üniteden oluşan projede yaklaşık 800 dairenin satıldığını söyledi. Projenin bu denli ilgi görmesinde düzenledikleri kampanyaların da etkili olduğunu dile getiren Akın, “İlk satışa çıktığımızda bölgede metrekare fiyatları 4 bin TL seviyesindeydi. Biz 3 bin TL’den satışa çıktık. Bu sayede ilk alanlara yüzde 35 prim şansı verdik” diye konuştu. 

Selim Akın, projede fiyat artışlarını belli zaman dilimlerine göre yaptıklarını anlatarak, “Biz zamları baştan deklare ettik. Zam günlerini ve oranlarını belirledik. İlk satıştan sonra 2 kez yüzde 15 zam yaptık ve alanlar yüzde 30 kazandı” dedi. 

İncek bölgesinin iyi bir lokasyon olduğunu ve kendi projelerinin de bölgeye değer kattığını anlatan Akın, şunları söyledi: 
“Ankara’da markalı konut algısı oluştu. Projemizden, markaya ve sosyal donatılara önem verenler daire aldı. Ankaralılar artık tek apartmanlardan site yaşamına geçiyor. Yatırım için de alanlar oluyor ama genelde iyi bir konutta yaşamak isteyenler alıyor.” 

Betonlaşmaya dikkat 

Selim Akın, İncek’in sonradan yapılaşan bir bölge olması nedeniyle dikkatli davranmak gerektiğini ifade ederek, “Bölgenin havası ve manzarası güzel. Şehre yakın ve ulaşımı da kolay. Ancak bölge dikkatli bir şekilde incelenmeli ve betonlaşmanın önüne geçilmeli” diye konuştu. 

Selim Akın, Ankara’da Koparan bölgesinde 1 milyon metrekarelik arsalarının yanı sıra İncek’te de başka arsaları olduğunu açıklayarak, ancak İncek Loft projesinden sonra Başkent’teki projelerine ara vereceklerini kaydetti. Gayrimenkul sektöründe kalıcı olduklarını ancak çok büyük projeler yerine konseptli ve alıcıya kazandıracak projeler yapacaklarını belirterek, “Bu kapsamda Anadolu’da bir takım yerlere bakıyoruz. Ama agresif değiliz. Seçici davranıyoruz” dedi. 

‘Bodrum alıp başını gider’ 

Selim Akın, gündemdeki bir diğer projenin ise Bodrum’da olacağını açıklayarak, bölgede çok lüks bir otel yatırımı yapacaklarını söyledi. Bodrum Cennet Koyu’nda 60 dönümlük arsanın tahsisini 49 yıllığına aldıklarını vurgulayan Akın, “Bodrum Loft adındaki projede sadece niş bir otel olacak. Buraya uluslararası çok üst düzey bir otel markasını getireceğiz. Bölge çok iyi gelişiyor ve Bodrum alıp başını gidecek” diye konuştu. 

Dönüşümü kolluyor 

Selim Akın, diğer taraftan kentsel dönüşüm de yapmak istediklerini vurgulayarak, özellikle Levent civarında ve İstinye’de yer baktıklarını söyledi. İyi bir proje olması durumunda dönüşüme ağırlık vereceklerini ifade eden Akın, ancak kentsel dönüşümün rant kavgasına dönüştüğünü ve pazarlıkların çıkmaza girdiğini kaydetti. Selim Akın, dönüşüm yasasının vatandaşlara yeterince anlatılamadığının altını çizerek, “Deprem riski devam ediyor ama yasa amacına ulaşamıyor. Dönüşümdeki yasal sınırlar net bir şekilde çizilmeli. Keyfi uygulamalar olmamalı. Emsaller belli kurallara göre verilmeli. Kimse ben şu kadar emsal veririm diyememeli” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir