'Kentsel dönüşümle iş makinesi satışları artacak'

Türkiye'de süren büyük inşaat projeleri ve kentsel dönüşüm projelerinin etkisiyle önümüzdeki dönem büyük iş makineleri satışlarında artış yaşanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Ahmet USMAN

İZMİR - Güney Koreli Doosan'ın iş makineleri ve forkliftlerini Türkiye pazarına sunan Sanko Makine, tereddütle başladığı 2013 yılının ilk 4 ayında satışlarını yüzde 17 artırmayı başardı. Bu yıla kadar satışlarının ağırlığını küçük kapasiteli makinelerin oluşturduğu Sanko Makine, 3. Köprü, yeni barajlar ve kentsel yenileme  gibi projelerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak daha büyük tonajlı makine pazarında iddiasını artıracak.
İzmir Kaya Thermal Otel'de Doosan'ın Ortadoğu ve Afrika bölgesi toplantısına evsahipliği yaptığı toplantıda Doosan'ın hem iş makinelerinin hem forktliftlerinin Türkiye distribütörlüğünü yaptıklarını hatırlatan Sanko Makine Pazarlama ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hamut, "Doosan'ın forktlift departmanı her yıl bölge toplantıları yapıyor, bölge distribütörlerini belli ülkelerde topluyor. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin distribütörler toplantısı da 3 yıldır Türkiye'de yapılıyor. Bu bizim için büyük bir şeref. Sanko Makine olarak 3 senedir üst üste Doosan ile birlikte toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Bu Doosan'ın memnuniyetini göstermesi açısından önemli. Bundan önceki iki tanesi İstanbul'da gerçekleştirilmişti, üçüncüsünü İzmir'de gerçekleştirdik. Bu toplantılar hem bayi ve distribütörleri kaynaştırmak, hem de Doosan bünyesindeki yeniliklerden haberdar etmek açısından çok önemli" şeklinde konuştu. Sanko Makina'nın performansı hakkında da bilgi veren Hamut, "2013'ün başında piyasada birtakım tereddütler
vardı. Aslında bu tür tereddütler her sene başında yaşanıyor. 2011 ve 2012 başında da piyasa aynı tedirginliği yaşamıştı, fakat yıl içinde bunlar aşılmıştı. Bu seneye de tereddütle girildi. Sene başında 'acaba 2012'den iyi mi olur, o yılın rakamları yakalanabilir mi' gibi düşünceler vardı. Fakat şu ana kadar pazarda bir ilerleme var. Dolayısıyla biz de onu değerlendiriyoruz. Satışlar istediğimiz ölçüde fakat biz bunu da yeterli görmüyoruz, daha da artırmak için çabalıyoruz. İlk 4 ayı değerlendirdiğimizde Sanko Makine olarak geçen seneye göre yüzde 17 öndeyiz" dedi.

Yeni projelere ağırlık verilecek

Sanko'nun makine sektörüne ağırlık verdiğini ve bu pazarda daha da büyümek için çaba harcadığını anlatan Hamut, "Biz bu sene daha ağır makineleri satmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu sene biliyorsunuz Türkiye de bir takım gelişmeler oluyor. Kent yenileme projeleri start aldı, 3. Köprü ihalesi, yeni baraj ihaleleri hep iş makinesi sektörünün önünü açan gelişmeler. Buralarda da daha çok ağır tonajlı makineler kullanılıyor. Biz de bu gelişmelerden kendimizce payımıza düşeni almak için çalışıyoruz. Şimdiye kadar daha çok 20-30 ton civarında makineler satıyorduk, bu sene daha yüksek tonajlı makine satışlarını artırmak gayretindeyiz" diye konuştu.