125 milyon TL harcayarak 'gizli kömür'ü açığa çıkartacak
Çöpü 'gizli kömür' olarak adlandıran Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, 125 milyon TL'lik çevre ve verimlilik yatırımıyla elde edecekleri yakıtı yine fabrikalarında kullanacaklarını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Emine ÇAĞLAYAN
İSTANBUL - Akçansa, bu yıl cirosunun yüzde 12.5'ini çevre ve verimlilik yatırımına ayırarak 125 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirecek. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, Akçansa'nın sera gazı emisyonunu ve atık bertarafından doğan çevre kirliliğini azaltmak için yatırım yaptığını vurgulayarak, "Atık bulmak önemli bir sorun. Ancak biz bu alanda çok önemli bir anlaşmaya imza atarak Anadolu yakasının çöpüne talip olduk. Böylelikle yıllık 100 bin ton daha fazla atığı, Büyükçekmece ve Çanakkale Fabrikalarımızda yakıt olarak değerlendirebileceğiz" dedi.
2011 yılını ve 2012'nin ilk çeyrek dönemini değerlendirmek ve yeni yatırımları hakkında bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenleyen Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, 6,5 milyon ton klinker ve 6,6 milyon ton çimento üretimiyle Türkiye çimento ihtiyacının yüzde 10'unu karşıladıklarını belirtti. Gürdal, "2011 yılında toplam çimento ve klinker satışımız yüzde 11 oranında artarak 5,4 milyon ton, ihracatımız ise 2,3 milyon ton olarak gerçekleşti" dedi.
Akçansa'nın 2012 yılı ilk çeyreğini de değerlendiren Gürdal, bir önceki yılın aynı dönemine göre satışların yüzde 4, faaliyet karının ise yüzde 23 artış gösterdiğini aktarırken, 2012 yılı için de karlılık gelişiminin yine bu paralelde seyretmesini beklediklerini söyledi.
Suriye önemli bir fırsata dönüşecek
2012'de 57 milyon tona yakın çimento tüketimi beklediklerini söyleyen Gürdal, "Nisan, Mayıs ve Haziran döneminde inşaatta canlılık devam ediyor. Anadolu'da inşaat sektörü hızla büyümeye devam ediyor ama gelişmiş bölgelerde imar sıkıntıları ve Kentsel Dönüşüm nedeniyle daha yavaş. En hareketli bölgeler Karadeniz, Ege ve Van dolayısıyla Doğu Anadolu Bölgesi. İhracatta da Rusya pazarı sorunsuz ilerleliyor. Arap Baharının ardından Libya'da işler düzelmeye başladı ve çimento ihracatı gerçekleştirmeye başladık. Suriye ve Irak'a ihracatta düşüş var. Ancak Suriye önümüzdeki dönemlerde Türkiye için önemli bir fırsata dönüşecek."
Özellikle enerji yönetimi, çevre ve atık yönetimi alanındaki yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Gürdal, "Son üç yılda 50 milyon TL'nin üzerinde çevre ve sürdürülebilirlik yatırımı gerçekleştirdik. Bu yıl 125 milyon TL'lik yatırım daha planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Bu yatırımların en önemli adımlarından birinin 2011 Eylül ayında Çanakkale'de devreye alınan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi olduğunu belirten Gürdal sözlerini şöyle sürdürdü: "24 milyon dolarlık yatırımla devreye alınan ve bölgedeki ilk, Avrupa'daki en büyük kapasiteli tesis olma özelliğini taşıyan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi'nde yıllık 105 milyon kWh elektrik enerjisi üretiliyor.Gürdal, Çanakkale Fabrikası'nın elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 30'unu karşılayan tesis sayesinde, yıllık 47 bin ton kömür tüketiminden tasarruf edilerek 60 bin ton karbon emisyonu da önlenmiş oluyor."
Yıllık 100 bin ton atık yakacak
Akçansa'nın sera gazı emisyonunu ve atık bertarafından doğan çevre kirliliğini azaltmak için yatırım yaptığını vurgulayan Genel Müdür Gürdal, sözlerine şöyle devam etti:
"Atık bulmak aslında önemli bir sorun. Ancak biz bu alanda çok önemli bir anlaşmaya imza attık ve Anadolu yakasının çöpünü değere dönüştürmeye talip olduk.
Böylelikle yıllık 100 bin ton atığı, Büyükçekmece ve Çanakkale Fabrikalarımızda yakıt olarak değerlendirebileceğiz. Son 5 yılda 250 bin ton atığı alternatif yakıt olarak kullandığımızı göz önüne aldığımızda, bundan sonraki dönemde bir yılda 100 bin tona kadar atık yakacağız. Hedefimiz 2008'de yüzde 3 olan alternatif yakıt kullanımını 2015'te yüzde 20'ye 2020'de yüzde 29'a çıkarmak. Ayrıca Çanakkale Fabrikamızda 7,5 milyon dolarlık yatırımla yeni bir atık besleme ünitesi kurma planlarımız var."
Atıktan faydalanma konusunda Avrupa'dan çok geride olduğumuza dikkat çeken Gürdal, "İstanbul'da günde 13 bin ton çöp ayrıştırılmadan dökülüyor. Biz bu çöpe talibiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Samsun ve Çanakkale Belediyeleri'yle görüşeceğiz. Onların da çöpüne talibiz" dedi.
Yeşil bina projelerinde de çözüm ortağı olacaklarını dile getiren Gürdal, "2011'de yeşil bina projelerinin yüzde 14'üne çözüm ortağı olduk hedefimiz 2020'de bu rakamı yüzde 30'a çıkarmak dedi.