75 bin konutun üretimi tamamlandı

Kentsel dönüşüm sürecinde 237 bin konutun dönüştürülmesini planlayan TOKİ, bu plan çerçevesinde 75 bin konutun üretimini tamamladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, ülke genelinde 49 ilde kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ettiklerini, bu kapsamda bugüne kadar 75 bin konutun üretimini tamamladıklarını belirtti.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin kentsel dönüşümün öncüsü olduğunu, 49 ilde 129 farklı projede dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

"Kentsel dönüşüm sürecinde 237 bin konutun dönüştürülmesini planladık. Bu plan çerçevesinde 75 bin konutun üretimini tamamladık" diyen Turan, deprem riski, nüfus artışı, hızlı kentleşme ve gecekonduların, şehirler için önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

Turan, özellikle gecekondular ile çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesinin önemli bir süreci içerdiğini söyleyerek, "Gecekondular, sadece ülkemizde değil dünyada da büyük bir problemdir. Yaklaşık 900 milyon insan gecekondu ve benzeri koşullarda yaşamaktadır. TOKİ olarak, afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu şehirlerde, farklı ihtiyaçları ve değişimleri göz önüne alarak, Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm projeleri geliştirmekteyiz." diye konuştu.

"Konutlar yüzde 40 kentsel dönüşüm içerikli olacak"

Kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütürken savundukları ve uyguladıkları temel prensibin yerinde dönüşüm olduğuna dikkati çeken Turan, kentsel dönüşümle inşa ettikleri konutların oranının yüzde 15 olduğunu aktardı.

Turan, yeni kalkınma programı çerçevesinde gelecek dönemde TOKİ olarak inşa edecekleri konutların yüzde 40'ını, kentsel dönüşüm içerikli projelerin oluşturacağını dile getirdi.

İstanbul'a kentsel dönüşümle 25 bin yeni konut

İstanbul'da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Turan, TOKİ'nin kentsel dönüşüm kapsamında Fatih, Küçükçekmece, Başakşehir ve Üsküdar ilçelerinde 4 ayrı proje gerçekleştirdiğini aktardı.

Turan, "İstanbul'da 16 ilçede (Fatih, Başakşehir, Üsküdar, Avcılar, Bağcılar, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Küçükçekmece, Maltepe, Şişli, Kağıthane, Zeytinburnu, Ataşehir, Çatalca ) ise kentsel yenileme çalışması yürütmekteyiz. İstanbul'a kentsel yenileme kapsamında 25 bin nitelikli ve kaliteli konut kazandırılmış olacak. Toplamda ise TOKİ ve iştirakleri İstanbul'a 144 bin konut başlatmış, bu konutların 111 bini bitirilmiştir." ifadelerini kullandı.

"Sosyal donatılar projelerin parçası"

Kentsel dönüşüm ve diğer projelerin en önemli parçalarının sosyal donatılar olduğunu vurgulayan Turan, İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında sosyal donatılar da inşa ettiklerini anlattı.

Turan, bu şehirde kentsel dönüşüm kapsamında 8 hastane, 10 sağlık ocağı, 21 kamu hizmet binası, 1 engelli yaşam merkezi, 4 kütüphane, 28 cami, 37 ticaret merkezi, 13 kreş, 24 lise ve 54 ilkokul olmak üzere birçok kamu hizmet binasının yapımını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kentsel dönüşümde mahalle kültürünü barındıran projeler planladıklarını belirten Turan, "Toplumumuzda dayanışma kültürünü esas alan, farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği, semt sakinlerinin ve esnafın iç içe olduğu 'mahalle kültürü' kavramında vücut bulan kentsel alanlara önem ve öncelik veriyoruz. İstanbul'da ihale ettiğimiz yeni projelerimiz bu konseptte planlanmıştır." şeklinde konuştu.

Turan, kentsel yenileme projeleri başta olmak üzere nitelikli, kaliteli, yatay mimariyi ön plana alan sosyal konut üretmeye ve uzun vadeli, kira öder gibi konut satışına devam edeceklerini dile getirdi.

Bu yıl içinde 60 bin konutun ihalesini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Turan, mayıs sonu itibarıyla bu hedefin yarısını yakaladıklarını aktardı.

Turan, "2023 hedefimiz ise 500 bin yeni konut üretmek ve toplamda 1 milyon 200 bin konut rakamına ulaşmaktır." değerlendirmesinde de bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir