Ata GYO, mağazaları yeniden caddeye taşıyor

Ata GYO, perekende de yeni bir gayrimenkul modelini uygulamaya koydu. Geleneksel kültürden gelen alışveriş anlayışıyla Anadolu’nun caddelerinde yaptırdığı binaları perakendecilere kiralamaya başlayan Ata GYO, 6 ayda caddelere 15 milyon TL yatırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Daha çok finans alanında çalışmalarıyla bilinen Ata Grubu, iştiraki Ata Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’yla Türkiye’yi perakendede  yeni bir modelle tanıştırıyor. Ata GYO, Anadolu’da meydanlarda ve perakende caddelerinde sokak mağazacılığını hedef alan modelle her proje için 3-4 milyon TL’lik yatırımlar yapıyor. Giresun, Adana, Çorlu ve Düzce’nin merkezi caddelerinde yaptırdığı küçük metrekareli binalarda perakende kiracılarını ağırlamaya başlayan Ata GYO, 5 yıl içinde 200 milyon TL’lik bir rakama ulaşmayı hedefliyor.

Ata GYO Genel Müdürü Cengiz Foan, bünyesinde finans, inşaat ve perakende olan Ata Gurubu’nun GAP projesinin inşaatını yaptığını belirterek, 6 ay önce oluşturulan Ata GYO ile Anadolu’da meydanlarda ve perakende caddelerinde yer almayı hedeflediklerini belirtti. Caddenin en merkezi noktalarında bina satın alarak yeni bir perakende modeli geliştirdiklerini aktaran Foan, “Biz diğer GYO’lardan farklı olarak perakende odaklı gayrimenkul yatırımı yapıyoruz. Perakende odaklı yatırım yaptığını söyleyen diğer GYO’lardan farklı olarak cadde perakendeciliğine yatırım yapıyoruz” dedi. Bunu yaparken de sadece büyük şehirlere odaklanmadıklarını aktaran Foan, “Hedefimizde tüm Türkiye var. Caddelere bakmak için Edirne’den Iğdır’a seyehat ediyoruz. Dolayısıyla tüm Türkiye’de cadde perakendeciliğine yatırım yapmak üzere kurulmuş özel ve yeni bir GYO şirketi” dedi. Yatırım değeri 3-4 milyon TL’lik perakende projeleri yaptıklarını aktaran Cengiz Foan, diğer GYO’ların bu rakamı düşük buldukları için girmediğini söyledi. Hedeflerinin bu değerdeki projelerden 50 adet yapmak olduğunu belirten Foan şöyle konuştu: “Giresun’da 135 metrekareye oturan bir alanda 5 katlı bir proje hayata geçirdik. Kiralamaların bittiği bu projemiz faaliyete geçti. Adana’da yatırımımız da bitti. Yakında faaliyete geçecek. Çorlu ve Düzce’de ise yıkım sürecindeyiz. 4 şehirde bu yıl içinde toplam 3 bin 500 metrekarelik alana sahip olacağız. Şu anda 4 kiracımız ve 2 tane de kiralamaya hazır dükkanımız var.”

2 şehir tamam 40 şehir inceleniyor

[PAGE]

 

2 şehir tamam 40 şehir inceleniyor

Geçen 6 aylık süreçte 15 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını açıklayan Foan, “Bir yıl içinde
15 milyon TL’lik bir yatırım daha yaparız. Bu bizim ilk faz yatırımımız. Hedefimiz bu fonun 5 yıl içinde 200 milyon TL’lere kadar çıkması” diye konuştu. Ayrıca 40 şehri incelediklerini 30 kadarına gidip saha ziyareti yaptıklarını aktaran Foan, önümüzdeki 5 yıl içinde ise Türkiye’nin her bölgesinde olmayı hedeflediklerini söyledi. Anadolu’da yüzde 10’luk bir getiri  hedeflediklerini aktaran Foan, İstanbul’da şu anda yer almadıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Çünkü İstanbul’daki getiriler yatırımcı tercihlerinden çok uzak. İstanbul’da getiriler caddeye indiğinizde yüzde 5’in altına düşüyor. Böylece kendini amorti etmesi 20 yıla kadar çıkabiliyor. Bundan dolayı bizim hedeflerimizin çok uzağında. Ancak İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde hedeflediğimiz getirilere sahip proje olursa gireriz.”

Yatırımcılar sokağa yönlendirdi

Sokağı seçmelerinde yatırımcılarının tercihlerinin etkili olduğunu anlatan Cengiz Foan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’ye baktığımız zaman ticari gayrimenkullerin hapsinin AVM üzerinde odaklandığını görüyoruz. Sadece İstanbul’da değil Levent’te bile 50-100 metre arayla 30 bin-50 bin metrekarelik kiralanabilir alanı olan AVM’ler açılıyor. Yanlış planlanan bu alışveriş merkezlerinin dönüşeceği haberleri de sık sık çıkıyor. Çünkü gayrimenkulünüze en iyi kiracıyı seçmeye çalışırsınız. Ancak elinizde 50 bin metrekarelik alan varsa bu zorlaşır. Çünkü en iyi kiracıların sizde kaplayacağı toplam alan 5 bin metrekaredir. Özellikle bu işi Anadolu’da yapıyorsanız daha da zor durumdasınız. Sizin olmasını istediğiniz kiracıların hepsinin Anadolu’ya gelmesi de sözkonusu olmayabiliyor. Bizim genel olarak Türkiye’ye hedeflememizin sebebi daha az kiracı ama daha iyi kiracıya sahip olabilmek. Dolayısıyla 10 bin metrekarelik bir yer yapıp 100 tane kiracım olacağına her şehirde bir veya iki yatırım yapıp o şehirde olmak isteyen bir veya iki tane kurumsal yatırımcıyla çalışmayı tercih ettik.” Bu sistemin kendilerine yüksek kira getirisi sağlama potansiyeli ve gidilen şehirlerde değer artışı yaratma potansiyeli gibi iki getirisi olduğunu aktaran Foan, “Gelir artışı ve düzenli kira geliri üzerinden Türkiye’deki her şehirde yatırım yapabiliriz. Çünkü Türkiye’deki her şehir cümlesini kiracılar yönlendiriyor. Eğer Anadolu’dan Çorum’a gidiyorsam bir kiracının talebi doğrultusunda gidiyorum. Yoksa ben bir Çorum’a gideyim burayı kim kiralar diye düşünmüyorum. Ben Çorum’a giderken orayı kimin istediğini biliyorum” dedi. Bu konuda şanslı bir grup olduklarını da dile getiren Foan, bunu da yatırımcıya yansıtmaya çalıştıklarını söyledi. Perakende alanında çalışan bir grupları olduğuna deyinen Foan, bununla da sınırlı kalmadıklarını grupları dışındaki perakendecilerle de işbirliği yaptıklarını gelecekte dönemde bunu daha da geniş kapsamda yapacaklarını açıkladı.

Arabalara servis restoranları açacak

Bu modelle çalışan tek şirket olduklarını aktaran Cengiz Foan, “Bizim şu an için belirlediğimiz üç tip modelimiz var. Bunlardan bir tanesi eğer şehrin en hareketli noktasında bir meydan varsa o meydanda yatırım yapmak. İkincisi meydanı olmayıp Taksim-İstiklal Caddesi gibi hareketli caddeye sahip olan yerlerde bulunmak. Üçüncü tercihimiz ise araç trafiğinin yoğun olduğu İstanbul-İzmir-Bodrum hattı veya İstanbul-Afyon-Antalya hattı gibi yerlerde araç trafiğine hizmet edecek arabaya servis restoranları tarzı araçların mola verebileceği projeler yapmak” dedi. Foan, “Ancak bunu 10-15 projeyi bitirdikten sonra yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Cadde AVM’den daha şanslı

Perakendecilerin AVM’lere genellikle prestij için girdiklerini aktaran Cengiz Foan, “AVM’de çok fazla yer olduğu için buraya giren firmalar markalarının gücüne güveniyorsa pazarlıkla  istedikleri kirayı o AVM’ye kabul ettirebiliyor. Caddede ise yer olmadığı için böyle bir şansa sahip olamıyor. AVM’deki gibi istediğin metrekareyi bulmak zor. Bunu zamanında birisinin sizin için oluşturması gerekiyor” dedi.

Ata GYO olarak caddede eski binaları alarak yeniden inşa ettiklerini aktaran Foan, kendilerinin ise caddede perakendecinin istediği büyüklükte yer yapabildiğini vurguladı. Foan, bunun da kendilerini AVM’lerin nüne çıkararak kiralama  anlamında daha şanslı konuma getirdiğini ifade etti.