Avrupa'dan ucuz kredi bulursa gurbetçi 600 bin konut alır

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Tuğsuz, "Türkiye'deki gayrimenkulleri Avrupa'daki mortgage sistemine sokabilirsek alımlarda büyük patlama olur. Avrupa'da 5-6 milyon Türk vatandaşı var... 500-600 bin adet konut satılabilir" dedi. (Leyla İlhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Türkiye konut sektörü gözünü ağırlıkla Avrupa ülkeleri olmak üzere yurtdışında yaşayan 6 milyondan fazla gurbetçiye çevirdi.

Döviz kurunun yükselmesiyle birlikte özellikle 2018'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'den gayrimenkul almak isteyen gurbetçilerin sayısında hızlı artış yaşandı. Bu yılın ilk 10 ayında yabancıya yapılan satışlar 35 bini geçerken, kimi projelerde gurbetçilerin alımları yabancı alıcıların önüne geçti. Sektör temsilcileri, yurtdışındaki bankaların Türkiye'de konut alan gurbetçiye uzun vadeli düşük faizli konut kredisi vermesi halinde gurbetçiye yapılacak konut satışlarının 500 ila 600 bine çıkacağını söyledi.

Gurbetçilerin Türkiye'den daha fazla alım yapmalarını azaltan en büyük engelin yaşadıkları ülkelerdeki bankalardan konut kredisi alamaması olduğunu ifade eden Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, bunun için başta yurtdışındaki Türk bankaları olmak üzere diğer bankaların da katılımıyla Türkiye'de konut almak isteyen kişilere bu bankalar tarafından konut kredisi verilmesi gerektiğini söyledi. Böylesi bir durumun Türkiye'de faizlerin yüzde 1'in altına inmesi gibi bir etki yaratacağını kaydeden Mahmut Alper Tuğsuz şöyle konuştu:

"İnsanlarda bir birikim var. Bizim de Türkiye'de gurbetçiye satışı artırmamız için Avrupa'daki bankaların Türkiye'deki konut projelerine kredi vermesini sağlamamız gerekiyor. Çünkü Avrupa'daki kredi faizleri çok düşük ve uzun vadeli. Şu anki sistemde Avrupa'daki bankalar Türkiye'deki gayrimenkulu teminat olarak görüp kredi vermiyorlar. Bu hükümet düzeyinde yada bizim yurtdışında çalışan bankalarımızın desteğiyle aşılması gereken bir durum"

Yurtdışında AB mevzuatlarına göre kurulan Türk bankaları olduğunu ancak bu bankaların neredeyse sadece para havalesi için çalıştığını ifade eden Tuğsuz, "15-20 yıl öncesinde yurtdışında bankalar Türkiye'de alınan gayrimenkule kredi verebiliyorlardı. Şimdi bu imkan olmadığı için ancak tüketici kredisi çekiyorlar. 50 bin euro gibi kredi çekiyorlar ancak bunların da vadesi uzun değil ve kredi faizleri yüksek. Eğer Türkiye'deki gayrimenkulleri Avrupa'daki mortgage sistemine sokabilirsek Türkiye'deki alımlarda büyük bir patlama olur. Uzun vadeli satış imkanı gelirse Avrupa'da 5-6 milyon Türk vatandaşı var. Böylece bu vatandaşlarımıza 500-600 bin adet konut satılabilir" dedi.

Faizler düştü, yabancı blok alımına geçti

Bu dönemde Türkiye'deki bazı bankaların başlattığı 0.98 kampanyasının kuvvetli bir söylem haline geldiğini kaydeden Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, "Son dönemde inşaat firmaları ve banakların ortak olduğu kampanya ile faiz oranları 0.98 indirildi. Bu düşük oranlar da bir alım nedeni oluyor. Sadece bir iki daire almıyorlar hatta blok alımlar gerçekleştiriyorlar. Ayrıca blok alımlarında indirim oranlarının artması da bir blok satışların artmasına neden oluyor" bilgisini verdi.

Gurbetçi yabancının önüne geçti

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 2018'in ikinci yarısından itibaren gurbetçilerin Türkiye'den konut alımlarını net bir şekilde artırdığını belirterek, "Sur Yapı olarak 2018 satışlarımız içinde gurbetçi ve yabancıların payı yüzde 25. Antalya projemizde ise gurbetçi oranı çok daha yüksek. O projemizin yüzde 25'i yabancılara satıldı" dedi.