Barcelona ile Avrupa yolu kısaldı

Yurt dışında projeler yapmayı planlayan Nef, Barcelona sponsorluğuyla bu çalışmalarını daha hızlı yapacak. Erden Timur, “5-6 ayda anlatacağımız konuları Barcelona sponsoru denilince daha daha kısa zamanda anlatmaya başladık” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

Geçtiğimiz yılın mayıs ayında dünyada en fazla taraftarı olan FC Barcelona spor kulübüyle 3 yıllık bölgesel sponsorluk anlaşması imzalayan Nef, böylece Avrupa’ya giriş yolunu kısalttı.

Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Yüzyıllık firmaların sponsor olduğu bir alana girdik. Sponsorluk anlaşmasının yurt dışında tanınırlık ve kabul görme noktasında çok büyük katkısı oldu. Bu nedenle, yurt dışına gidip kendinizi anlatmanız, tanıtmanız büyük bir çabanın yanı sıra zaman da istiyor. Ancak EBRD ile yaptığımız ortaklıkla, bu süreyi oldukça kısalttık. Sizden söz edilirken ‘Barcelona’nın sponsoru’ denmesi en az 5-6 ayda yapacağınız çalışmaya eşdeğer. Yurt dışındaki tanınırlık, ticari ilişkiler kurma anlamında büyük katkısı oldu, projelere başladığımızda çok daha büyük katkısını göreceğiz” diye konuştu.

Timur, bu noktada Türkiye dışında üzerinde çalıştıkları yeni projeler hakkında da “Radarımızda Almanya, İngiltere ve ABD var. ABD’de sistem değişikliği yapmaya karar verdik ve ortaklıklarla ilerleyeceğiz, görüşmelerin sonuna gelmek üzereyiz” dedi.

Boğaz’ın en iyi projesi olacak

Öte yandan geçen yıl 14 olan şantiye sayısını teslimlerin ardından 1’e indiren Nef, bu yıl 3.4 milyar TL’lik değeri olan yeni projeleri art arda açıklamaya hazırlanıyor. Bodrum Gölköy’un yanı sıra İstanbul’da Bahçelievler, Sancaktepe, Gaziosmanpaşa ve Çekmeköy’deki projelere başladıklarını ayrıca Kandilli projesinin lansmanını yapacaklarını söyleyen Timur, “Kandilli için Boğaz’daki en iyi proje diyebilirim. ‘Foldhome’ konseptini hayata geçiriyoruz, bu konseptle küçük bir ev alıyorsunuz ama aslında 20 odalı bir ev almış gibi farklı fonksiyonlara sahip bir yaşam alanına sahip oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Çek senet defterimiz yok”

2017 yılını bir önceki yıla göre, 1950 konut satışıyla kapatarak cirosunu 1.5 milyar TL’ye çıkaran Nef’in bu yılki hedefi de oldukça iddialı. 2018 sonunda 2,1 milyar TL ciro hedefleyen Nef, bu yıl toplam 3.4 milyar TL’lik değere sahip yeni projelerin lansmanını da gerçekleştirecek. Kasalarında düzenli olarak 250 milyon ila 450 milyon TL arasında likidite tuttuklarına dikkat çeken Timur, “Bu likitite nedeni ile peşin ödeme yaptığımız için de çek -senet defterimiz yok ” dedi.

Erden Timur sektörle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Bankalar gibi kendilerinin de tüketicinin tasarrufuna talip olduğunu ifade eden Timur, bu nedenle sektörde belirli düzenlemelerin, kriterlerin ve güvenilir verilerin olması gerektiğini kaydetti.

Erden Timur, “Şu anda sektörümüzde verisiz-belgesiz konuşanın sözüne de değer veriyoruz ama gerçek mi değil mi bilmiyoruz. TÜİK’in verileri var; kütlesel bir şey ifade ediyor. Fakat detaylı bilgi bulabilmek mümkün değil. Ama ilaç sektöründe hangi firmanın depoya hangi ilaç siparişi verdiğini bilirsiniz. Bunu bilmeniz size yatırım sürecinde doğru verileri alıp, doğru kararlar almanıza olanak sağlıyor. Sizin hangi bölgede envanter birikiminiz olduğunu görmenizi sağlayacak. Bizim yaptığımız yatırım, halkımızın tasarruflarını bir şekilde yatırıma dönüştürüyor. Doğru karar da yanlış karar da hepimizin geleceğini etkiliyor” diye konuştu.

EBRD ile konut da yapacak

Nef’in EBRD ile kurduğu şirketin ilk projesi bir öğrenci rezidansı olacak ancak sırada konut projeleri de var. Timur, “İşimizin yüzde 60’ı konut, yüzde 40’ı öğrenci yurtları olacak. İlk yurt projemize başladık, sırada konut var. EBRD tarihinde ilk defa çalıştığı bir ülkede konut yatırımı yapıyor. Kredi verirken bile çok seçici davranan bir kurumun bizimle böyle bir sürece girmesi orta ve uzun vadede büyük bir potansiyel gördüklerinin kanıtı” saptamasını yapıyor.

275 milyon tahvil ihraç etti

4 yıldır tahvil piyasasında tahvil ihraç eden yegane gayrimenkul şirketi olduklarına dikkat çeken Timur, “2 defa toplam 275 milyon tahvil ihracımız olmuştu. Onları ödedik. Bir de tüm özel sektör tahvillerini incelerseniz tahvil miktarını düşüren çok az fi rma vardır. Yani öncekinde 275 milyonluk tahvil ihraç eden genellikle bu rakamı bir sonrakinde 400 milyon liraya çıkarır. Ama biz, 275 milyon liradan 100 milyon liraya indirdik. Bunun önemli bir kriter olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir