Bayraktar'dan "ÇED uyarısı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Çevresel Etki Değerlendirme raporu olmadan yapı ruhsatı verilip inşaata başlatılan işletmeler konusunda valilik ve belediyeleri uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan ruhsat verilip inşaata başlatılan işletmeler konusunda belediye ve valilikleri uyardı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, yapılan incelemelerde Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliğine tabi olup, ÇED kararı bulunmadan ruhsat alan işletmeler olduğu ortaya çıktı. Sorunun eksik bilgilendirmeden kaynaklandığı sonucuna varan Bakanlık, bu işletmeler konusunda valilik ve belediyeleri uyardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar imzasıyla 81 ilin valisi ve belediye başkanlarına gönderilen uyarı yazısında, belediyelerce ÇED raporu olmadan inşaat ruhsatı verilen işletmelerin Çevre Kanunu'na aykırı hareket ettikleri belirtildi.

Yazıda şunlar kaydedildi:

"Bugüne kadar birçok proje sahibinin, ÇED Yönetmeliği hükümlerini yerine getirmeden projelere ilişkin inşaat çalışmalarına başladıkları, özellikle belediyelerce ÇED Yönetmeliğine yönelik sorgulama yapılmadan inşaat veya yapı ruhsatlarının verilmesi nedeniyle projelerin durdurulduğu ve proje bedelinin yüzde 2'si oranında idari para cezasının uygulandığı tespit edilmiştir. Bu durum yatırımcıları mağdur ettiği gibi projelerin hayata geçmesini geciktirmekte, dolayısıyla zaman ve ekonomik kayıpların yaşanmasına da neden olmaktadır."

Para ve zaman kaybı

ÇED raporu olmadan yapı ruhsatı alan firmalara, denetimler sonrası yüklü miktarda para cezası kesiliyor. Bakanlık bu firmalara proje maliyeti üzerinden yüzde 2 oranında ceza kesme yetkisine sahipken, büyük maliyetli projelerde bu rakam 2-3 milyon lirayı bulabiliyor.

Ayıca yapılan denetimlerde, ÇED raporu tamamlanıncaya kadar firmaların inşaatı durduruluyor. Bu da yatırımcı için hem zaman kaybı hem de maddi kayba neden oluyor.