Cannes'da Türk gayrimenkul sektöründen teknoloji şovu

MIPIM Fuarı'nda İTO 1.5 milyon euroluk dev bir İstanbul maketiyle şehrin yeni projelerini ve tarihini tüm ihtişamıyla ortaya koyarken, Piyalepaşa Projesi ise hologram şovuyla katılımcıyı standına çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

CANNES - Gayrimenkul sektörü Cannes'da teknoloji şovu yaptı. MIPIM Fuarı'nda İTO 1.5 milyon euroluk dev bir İstanbul maketiyle şehrin projelerini ve tarihini ortaya koyarken, Piyalepaşa Projesi ise hologram şovu ile çok sayıda katılımcıyı standına çekti. Gayrimenkul firmaları Cannes'da yatırımcı arayışında. Son yıllarda gerçekleştirilen milyar dolarlık yatırımlarla gündeme gelen İstanbul, inşaat firmaları ve yeni dev projeleriyle dünyanın en büyük emlak fuarı MIPIM'de uluslararası yatırımcı arıyor. Türk gayrimenkul sektörü MIPIM'de teknoloji şovu yaptı. İTO, 3.5 milyon euroluk fuar bütçesinin 1.5 milyon eurosunu 96 metrekarelik dev İstanbul maketine ayırdı. İstanbul'un özel sektör tarafından yapılan en büyük kensel dönüşüm projesi Piyalepaşa da fuarda hologram şovuyla tanıtıldı.

26'ncı kez kapılarını açan MIPIM'e Türkiye'den bu yılki katılım kentsel dönüşüm ağırlıklı oldu. Balıkesir, Beyoğlu, Antalya gibi çok sayıda belediye kentsel dönüşüm projeleriyle Cannes'a çıkarma yaparken, Polat Holding de 800 milyon dolarlık kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa'nın uluslararası lansmanını MIPIM'de gerçekleştirdi. Lansmanda konuşan Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, "Piyalepaşa ile adeta gönül bağımız var. Burada İstanbul'un ihtiyaç duyduğu, içinde 550 metrelik alışveriş sokağı ile cazibe yaratacak bir projeye imza atıyoruz" dedi. Piyalepaşa'da metrekare fiyatının 7 bin 500 ile 8 bin 500 TL arasında belirlendiğini açıklayan Polat, satışın nisanda başlayacağını açıkladı.

‘İşi bilenlerden bir komisyon kurulsun'

Adnan Polat, kentsel dönüşüm yasasının mevcut haliyle ihtiyaçları karşılayamadığını belirterek, "Bu işi bizim gibi bilen özel sektör temsilcilerini çağırıp bir komisyon kurmalılar. Bu komisyon kentsel dönüşümün kilidini açıp süreci hızlandırabilir" dedi. Polat, yasanın ‘prematüre çocuk doğurduğunu' ifade ederek kamunun elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Polat, "Mevcut emsal yükseltilmezse müteahhit iş yapamıyor, yükseltilirse şehir iyice sıkışıyor. Burada kamunun, sistemi bu işe bir kaynak koyarak işler hale getirmesi gerekiyor" dedi.

Kanunda revizyonun şart olduğunun altını çizen Polat, 11 yıldır uğraştığını anlattığı Piyalepaşa Projesi ile ile ilgili şunları söyledi: "Yasadaki eksiklere rağmen kamulaştırma kullanmadan projeyi bitirmek istiyoruz. Kamunun önerdiği fiyatın üç katını evsahiplerine vaat ediyoruz. Ama yine de suistimaller olursa bakanlık kamulaştırma yetkisini kullanmalı."

Sınırlı sayıda satışla kur artışını test edecek

Piyalepaşa'da proje alanı 80 dönüm. 440 bin metrekarelik inşaat yapılacak projenin yüzde 5'i test amaçlı satışa çıkarılacak. Polat, "Bunun nedeni dolardaki yükseliş ve ekonomideki durağanlık ihtimali. Piyasayı test edeceğiz" diye konuştu. 7 bin 500 ila 8 bin 500 TL'lik metrekare fiyatının yüksek olup olmadığı sorusunu ise Polat, "Komşu projelerde fiyat 6 bin dolardan başlıyor. Kısa sürede fiyatlar katlanacak. İstiklal Caddesi'ne rakip olacak alışveriş caddemize yılda 9 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. Bu sokağı ve projedeki oteli satmayıp kiraya vereceğiz" sözleriyle yanıtladı.

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel de projede KDV oranının yüzde 1 olduğunun altını çizerek, 55 metrekareden 207 metrekareye kadar 950 adet konut yer alacağını anlattı.

Dar gelirliye uzun süre sonra ilk proje

TOKİ Başkanı Ergün Turan, MIPIM'de önümüzdeki haftalarda İstanbul'da bir sosyal konut arzı yaparak çekiliş gerçekleştireceklerini açıkladı. TOKİ Başkanı Turan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Yaklaşık 1500 konutu vatandaşlarımıza arz edeceğiz. Çok yoğun talep olduğunu biliyoruz. Uzun süredir böyle bir proje yapılmamıştı. Hiç evi olmayanlar için hazırladığımız bir proje, farklı metrekarelerde olacak. Şanlıurfa'daki, Gaziantep'teki, Diyarbakır'daki ve Manisa'daki vatandaşlarımıza da çok büyük çaplı projeler hazırladık."

Türkiye'den bakan düzeyinde katılım yok

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve 93 ülkeden 500 yatırımcının katıldığı MIPIM'in açılışında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Nasıl ki Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali'nin en görkemli filmlerini yapıyorsa, biz de Cannes MIPIM Fuarı'nın en görkemli katılımcısıyız" dedi. İbrahim Çağlar özellikle Kanal İstanbul'un etrafında oluşacak yeni yerleşim bölgesinin yabancı yatırımcılardan büyük ilgi çektiğini, Rusya ve Slovakya bakanlarının kendilerinden randevu aldığını anlattı. Körfez ülkelerinden gelen katılımcılar da MIPIM'in hemen girişindeki İstanbul çadırına ilgi gösteriyor. Fuara Türkiye'den talep edildiği halde bakan düzeyinde katılım olmadığı belirtildi.

21 Türk firması fuarda

Dünyanın en büyük emlak fuarı MIPIM'de 21 Türk firması projelerini görücüye çıkardı. Bu yıl fuara Beyoğlu, Balıkesir gibi çok sayıda belediye de katılım gerçekleştirdi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan fuara yoğun katılımın öneminin altını çizerken, kentsel dönüşümün ancak başarılı ve etkin bir kamu özel sektör işbirliğiyle yürütülebileceğini kaydetti.