DASK'ın 'dayanıklılık' yarışmasına rekor başvuru

İlk kez DASK tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın bu yıl üçüncüsü için rekor başvuru geldi. Yarışmaya 43 üniversiteden 85 takım kayıt yaptırırken, ön elemeden geçen 28 takım 7-9 Mayıs'ta düzenlenecek büyük finalde yarışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İnşaat mühendisliği öğrencilerine depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı, analizi ve model yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunmak ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmak için Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve üçüncü yılına giren Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'na 43 üniversiteden 85 başvuru alınarak rekora imza atıldı. İlk yıl 49 başvuru alan yarışmaya geçen yıl ise 66 takım başvuruda bulunmuştu.

28 takım büyük finalde İstanbul'da yarışacak

Üniversitelerin inşaat fakülte ve bölümlerinde lisans seviyesinde eğitim gören öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğu beşer kişilik takımlar halinde başvuruda bulundukları DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda başvuru sürecinin hemen ardından ön elemeler de tamamlandı. Yarışmaya başvuran 85 takımdan 28 takım büyük finale katılmaya hak kazandı. İkinci aşaması başlayan yarışmada 28 takıma DASK tarafından maket malzemeleri gönderildi. Takımlar 7 Mayıs final gününe kadar açıklanan Teknik Şartname'ye uygun bir şekilde bina maketi hazırlayacak. Son aşamayı ise 7-9 Mayıs tarihlerinde İstanbul Osmanlı Arşivleri'nde düzenlenecek final oluşturacak. Finalde, bina maketlerinin şartnameye uygunlukları, binanın deprem yükleri, analiz etmiş oldukları depremleri simüle eden sarsma masası üzerindeki performansları ve fayda/maliyet oranları değerlendirmeye tabi tutulacak.

DASK Koordinatörü İsmet Güngör, yarışmaya olan yoğun ilgiden son derece memnun olduklarını belirterek, tüm takımlara sundukları proje için teşekkür etti. Tüm başvuruların proje ön şartnamesinde belirtilen içerik doğrultusunda, Teknik Danışma Kurulu tarafından titiz bir çalışma ile değerlendirildiğini altını çizen Güngör, şunları söyledi: “Yarışmamıza rekor seviyede toplam 85 takım başvuruda bulunurken, takım sayısı değerlendirme ile önceden ilan edilen takvim doğrultusunda yarışabilecek sayıya indirildi. Başvuruda bulunan tüm takımları sunduğu proje için tebrik ediyorum. DASK olarak, ön elemeden geçemeyen takımlara akademik hayatlarında başarılar diliyor ve bir sonraki yarışmamıza da başvurularını mutlaka bekliyoruz. Finale kalan takımlarımıza ise şimdiden başarılar diliyorum.”

Bu konularda ilginizi çekebilir