Fikirtepe'de 10 bin konut için el sıkışıldı

Dönüşümün tüm hızıyla sürdüğü Fikirtepe'de Teknik Yapı'dan Emay'a, Selimoğlu İnşaat'tan Baysaş'a pek çok şirket ev sahipleri ile el sıkıştı. Toplam 10 bine yakın konutun yükselmesi beklenen bölgede yüksek katlı site tipi yapıların yoğunlaşacağı belirtiliy

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

 
İSTANBUL - Kadıköy sınırları içinde kalan az sayıda gecekondu yerleşim yeri olarak dikkati çeken Fikirtepe'de dönüşümde yaklaşık toplam 10 bin konut yapmak üzere şirketler ev sahipleri ile el sıkıştı. Özellikle çok katlı ve üst gelir gurubuna yönelik projelerin yer alacağı bölgede birçok inşaat firması proje yapmak için mülk sahipleriyle kira ve taşınma masraflarını da ödemek üzere anlaştı. Teknik Yapı, Usta İnşaat, Emay İnşaat (Kent Plus), Selimoğlu İnşaat, Baysaş İnşaat, Birleşim & Yazıcı Group, Vartaş Yapı, Sefa & Koyuncu İnşaat, Anka Yapı ve Taş Yapı bögede kat malikleri ile anlaşan firmalar olarak öne çıkıyor.
 
Fikirtepe Kadıköy'ün merkezinde, önemli ana arterlerin kesiştiği bir  konumda yer alması nedeniyle okasyon olarak stratejik önem taşıyor. Fikirtepe, Bağdat Caddesi'ne, Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'ne, D-100 Karayolu ve TEM bağlantı yollarına oldukça yakın konumlanmış durumda. Toplu taşıma ile erişilebilirliğin yüksek olduğu bir lokasyona sahip olan Fikirtepe'den, metrobüs istasyonu ile bölgeden Avcılar'a direk ulaşım imkanı bulunuyor.
 
Yüksek gelir gurubuna yönelik projeler yapılacak
 
Bölgede önümüzdeki dönemde üst gelir grubuna hitap eden, yüksek irtifalara sahip site tipi yapılaşmaların yoğunlaşmasın bekleniyor. Bölgede, özellikle ulaşımı kolay olan merkezi konumda yer alan ofis alanlarına talebin fazla olduğu dikkati çekiyor. Bu nedenle Fikirtepe'nin D-100 Karayolu'na cepheli olan kısmında ofis projelerine talep olacağı düşünülüyor.
 
Arsa sahipleri etkiledi 1+1'ler yoğunlukta
 
Bölgede geliştirilecek olan yeni  projelerin şekillenmesinde bölgedekiarsa sahiplerinin taleplerinin önemli rol oynadığını anlatan TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Asena Güngör, arsa sahipleri ile kat karşılığı anlaşan inşaat firmalarının, arsa yüzölçümlerinin küçük olması ve bölge halkının bu doğrultudaki talebi nedeni ile projelerinde 1+1 dairelere yoğun olarak yer vermeyi planladığını söyledi. Bölgede 80 metre sınırlaması bulunduğunu belirten Güngör, inşaat firmalarının manzara faktörü nedeniyle 80 metre irtifa sınırının tamamını kullanarak yüksek bloklar inşa etttiğini kaydedetti.
 
 
Kadıköy'ün merkezindeki bölgede kim hangi projeyi yapıyor?
 
Birleşim İnşaat & Yazıcı 26 katlı 3 blok yapacak
 
Proje alanları 3 yapı adasında toplam 59  adet parselden oluşan firma, arsa sahipleri ile 2 sene boyunca 700 TL kira bedeli ve 1000 TL taşınma masrafı karşılamak üzere anlaştı. 26 katlı 3 adet bloktan oluşması planlanan projede yaklaşık 600'e yakın daire olması planlanıyor.
 
Usta İnşaat, 8 adada 2 bin konut inşa edecek
 
İki farklı proje alanı bulunan Usta İnşaat'ın, proje alanlarından biri 3 yapı adasında toplam 77 adet parseli kapsamakta. Diğer proje alanı ise 5 adet yapı adasında toplam 110 adet parseli kapsıyor. Firma kat karşılığı orana ek olarak 2 sene boyunca kira ve taşınma masrafını da karşılamak üzere arsa sahipleri ile anlaştı. İki adet projede toplam yaklaşık 2 bin adet konut yer alması planlanıyor. Bunlardan 850 adedi 3 adadan oluşan proje alanında yer alacak. Proje alanının caddeye bakan kısmında zemin katta ticari alanlar planlanmış.
 
Sefa&Koyuncu İnşaat Tem Otoyolu'nu seçti
 
Sefa&Koyuncu İnşaat ise 8 adet yapı  adasında 91 adet parselden oluşan proje alanı Fikirtepe'nin batı kesiminde TEM Otoyolu tarafında yer alıyor. Firma kat karşılığı orana ek olarak 2 sene peşin ödeme koşulu ile kira bedeli ve taşınma masrafını da karşılamak üzere arsa sahipleri ile anlaştı. Proje alanları "Konut Alanı" imarına sahip.
 
Kent Plus, Kadıköy'ün merkezi konumunu kaptı
 
İki adet proje alanına sahip olan Kent Plus, proje alanları birbirine bitişik olup, bunlardan birincisi yaklaşık 23 bin metrekare arsa alanına sahip, 6 adet yapı adasında 104 adet parselden oluşuyor. Firma kat karşılığı orana ek olarak kira bedeli ve taşınma masrafını da karşılamak üzere arsa sahipleri ile anlaştı. Proje alanının Kadıköy merkezine sınır bir konuma sahip olması nedeni ile avantajlı olduğu belirtiliyor. Proje alanları "Konut Alanı" imarına sahip. Firmanın ikinci proje alanı ise 2 adet yapı adasını kapsıyor.
 
Baysaş İnşaat, 60 bin 
metrekare alanı satacak   
 
Proje alanları 11 bin 350 metrekare arsa  alanına sahip 6 adet yapı adasında 68 adet parselden oluşan alan üzerinde  proje yapan Beysaş İnşaat, yaklaşık olarak 60 bin metrekare satılabilir alanı olması planlanan projede 2 bin metrekare ticari birimlere yer ayıracak. Konut İmar  alanına sahip projede 550 adet konutun yer alacağı belirtiliyor.
 
Teknik Yapı 2 bin 650 daire için  750 hissedar ile anlaştı
 
52 bin metrekare, toplam 3 yapı adasında yer alan 215 adet parsel üzerinde proje geliştirecek olan Teknik Yapı, bu alanda yaklaşık 750 hissedar bulunduğu belirtiliyor. 3 blok üzerinde 2 bin 650 üniteden oluşacak projede rezidans, home office ve ticari birimler olması planlanmakta.
Firma arsa sahipleri ile kat karşılığı orana ek olarak her konut için inşaat tamamlanan kadar aylık kira ödemesi ve taşınma bedelini üstlenmekte.
 
Erkan İnşaat, konut ve ticari alan yapacak
 
2 adet yapı adasında 49 adet parselin birleşmesi ile oluşan 2 adet yapı adası arasından geçen Uzay Sokak'ın da yeni oluşturulan yapı adasına dahil edilmesi ile proje alanı yaklaşık 13 bin 600 yüzölçümüne sahip. Erkan İnşaat'ın proje alanının Hızırbey Caddesi'ne cepheli olan kısmı konut ve ticaret alanı, iç kısımları ise konut alanı yapması planlanıyor.