Gayrimenkul projelerinde hayali satmak daha kolay

Prime Property Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Ortağı Cem Sezginsoy, ”Geliştirici firmaların elindeki çalışanlar daha çok hayal satıyolar. Proje bittikten sonra şunlar şunlar olacak diye. Bu nedenle tamamlanmış bir projeyi satmak daha zor ve daha farklı” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

Gayrimenkul sektöründe artan oyuncu ve rekabet nedeniyle geliştiriciler teslime daha fazla stokla girer oldular. Bu durum sektörde yeni oluşumlara neden oluyor. Bunlardan bir tanesi de A’dan Z’ye gayrimenkul satış ve pazarlamasına odaklanan Prime Property Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık şirketi. Prime Property Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Ortağı Cem Sezginsoy, satışa çıkacak bir gayrimenkul projesinin müşteri grubundan satış fiyatına kadar bütün bütün stratejilerini belirlediklerini kaydetti.

Gerektiğinde ek satış ekibi kurarak satışa destek olduklarını aktaran Cem Sezginsoy, ayrıca teslim olduktan sonrada geliştirici firmanın elinde stok kalırsa onları yönettiklerini belirtti. Sezginsoy, ayrıca projeden daire alan yatırımcı için projede satış ve kiralama hizmeti verdiklerini söyledi. Türkiye ekonomisi için çok büyük sektör olmasına rağmen, ancak profosyonel anlamda hizmet veren firma sayısındaki eksiklik nedeniyle bu alana girdiklerini aktaran Sezginsoy, “Birinci el projelerde danışmanlık verenler var. Birinci elde çok azda olsa danışmanlık ekibi kuranlar var. İkinci elde ise stok yönetimini neredeyse bizim dışımızda yapan yok gibi” dedi.

Ortalama olarak teslime kadar bir projenin yüzde 80-90’ının satıldığını belirten Sezginsoy, sonrasında ise kalan bu stoklarının satış hızının düştüğünü ifade ediyor. Cem Sezginsoy, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Geliştirici firmaların elindeki çalışanlar daha çok hayal satıyolar. Proje bittikten sonra şunları şunlar olacak diye. Bu nedenle tamamlanmış bir projeyi satmak daha zor ve daha farklı. Çünkü tamamlanmamış bir projede maket üzerinden daireyi göstermek yerine müşteriyi daireye çıkartıp gezdiriyorsunuz. Ayrıca bu farklı bir ekip gerektiriyor. Bizde her iki ekip olduğu için her ikisini yönetebiliyoruz” dedi.

Kendileriyle çalışan firmaların bu şekilde ellerindeki stokları daha hızlı sattığını belirten Cem Sezginsoy, firmanın elindeki kalan daireleri hızlıca satmasıyla birlikte şirketin hem kalan dairelerin aidat maliyetlerinden kurtulduğunu hem de yeni bir projeye daha az kredi kullanarak başlama imkanı bulduğunu belirtti.

Stokları bir yılda bitirmeyi hedefliyor

Sektörde teslime kadar projelerin tamamını satanlar olduğu kadar, genellikle yüzde 70 ila 90 arasında bir satış gerçekleştiğini ifade eden Sezginsoy, “Bizim çalıştığımız firmalarda ise bu oran yüzde 90. yani ellerinde yüzde 10 gibi bir stok kalıyor. Yeni birçok projede stok oluyor” diye konuştu. Gayrimenkul geliştirici firma yeni bir projeye başladığında zamanla kalan dairelerin geliştirici firmanın odağındandan çıkabildiğini de aktaran Sezginsoy şöyle konuştu:“Çünkü firma yeni bir projeye başladığında satış ve pazarlama ekibini artık yeni projeye kaydırıyor. Öyle olduğunda stoklar birikerek geliyor.” Firma olarak hizmet verdikleri geliştirici şirketlerin elinde kalan bu stokları 1 yıl içinde bitirmeyi amaçladıklarını belirten Sezginsoy, “Ancak bunun için geliştirici firmanın verdiği destek ve kampanyalar etkili oluyor” dedi.

Kalan stokların aynı zamanda projenin satılması en zor projeleri olduğunu belirten Sezginsoy, “Sonuçta bahçe katı gölgede kalır mı, rutubet olur mu gibi sorulara teslim olduktan sonra daha net cevap verilebiliyor” diye konuştu.

Kartal'da konut, Kağıthane'de ofis stoku var

Stokların yoğun olduğu bölgeler hakkında konuşan Sezginsoy, Kartal, Bağdat Caddesi gibi bölgelerde konut stoku, Kağıthane gibi bölgelerde ise ofis stokunun yüksek göründüğünü söyledi. Sezginsoy, fiyat artışının ise kentin merkezlerinden yan bölgelere şeklinde artarak gittiğini belirterek, “Beşiktaş ve Kadıköy gibi şehrin merkezi bölgelerinde fiyat artışları daha yoğun. Bu durum Avrupa Yakası’nda Seyrantepe’ye, Anadolu Yakası’nda ise Ümraniye’ye kadar devam ediyor” dedi.