Gayrimenkul sektörüne güven azaldı

REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi, 2015 yılı 1. çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre yüzde 5 azalışla 93.4 ile kısmen kötümser olarak ölçüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi 2015 yılı 1.çeyrek sonuçlarında göre, dolar kurundaki sert yükselişin ardından doların 2.50 bandının altına düşürülememesi sektör profesyonellerinin güvenini düşürdü.

Türkiye'de gayrimenkul sektöründe rol alan oyuncuları kapsayan bir örneklem grubunun görüşleri ile oluşturulan REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi & REIDIN Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi 2015 yılı 1. çeyrek sonuçları açıklandı. REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi, 2015 yılı 1. çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre yüzde 5 azalışla 93.4 ile kısmen kötümser olarak ölçüldü. Dolar kurundaki sert yükselişin ardından 2.50 bandının altına düşürülememesi sektör profesyonellerinin güvenini düşürdüğü kaydedildi. İçinde bulunulan ekonomik ortam önümüzdeki üç aylık süreçte, sektördeki satış ve kiralama hacmine olumsuz etki yapacağı bekleniyor.

Sektördeki fiyat beklentilerini ölçmeyi amaçlayan ve "Balans Metodu" kullanılarak 0 - 200 aralığında elde edilen REIDIN Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi değerinin 100'ün üzerine çıkması fiyatlarda artış, 100'ün altına düşmesi ise fiyatlarda azalış beklendiğini gösterdi. 2015 yılı 1. çeyrek döneminde fiyat beklenti endeks değeri geçen çeyrek döneme göre yüzde 0.11 artışla 115.1 olarak ölçüldü. Buna göre, gayrimenkul fiyatlarında geçmiş üç aylık dönemde olduğu gibi kısmi fiyat artış beklentisi devam etti. Enflasyonda, üretici fiyat ve bina inşaat maliyet endeksinde kaydedilen artışların önümüzdeki üç aylık süreç için gayrimenkul fiyatlarındaki kısmı artış beklentisinde etkili oldu.

"Balans Metodu" kullanılarak, 0 - 200 aralığında elde edilen REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi değerinin 100'ün üzerine çıkması sektör hakkındaki güvenin olumlu olduğunu, 100'ün altına düşmesi ise sektör hakkındaki güvenin olumsuz olduğunu gösterdi. Sonuçların daha etkili yorumlanabilmesi için endeks skorları, "Oldukça Kötümser", "Kötümser", "Kısmen Kötümser", "Kısmen Stabil", "Stabil", "Kısmen İyimser", "İyimser" ve "Oldukça İyimser" şeklinde alt gruplara ayrıldı.

Bankacılık ve finans kurumları kısmen kötümser bir tablo çizdi

"Bankacılık ve Finans Kurumları" ve "Gayrimenkul Geliştiricileri" güven endeksi sonuçlarına göre kısmen kötümser bir tablo çizdi. Gayrimenkul sektöründe rol oynayan alt sektör temsilcilerinin güven skorları incelendiğinde, geçen çeyrek döneme göre güvenin en fazla düştüğü sektörün bankacılık ve finans kurumlarının olduğu gözlemlendi. "Bankacılık ve Finans Kurumu" temsilcileri için 2014 4. çeyrek döneminde 104.3 ile kısmen iyimser olan güven endeksi skoru yüzde 26 azalışla 2015 yılı 1. çeyrek döneminde 77.3 ile kısmen kötümser olarak ölçüldü. 2015 yılı 1. çeyrek döneminde güveni azalan bir başka sektör grubunun "Gayrimenkul Geliştiricileri" olduğu gözlemlendi. Geliştiriciler için 2014 yılı 4. çeyrek döneminde 109.3 ile kısmen iyimser olarak ölçülen endeks değeri 2015 yılı 1. çeyrek dönemde yüzde 16 azalışla 91.9 ile kısmen kötümser olarak ölçüldü. Geliştiriciler, mevcut ekonomik durum ile maliyetlerde yaşanan artışların önümüzdeki üç aylık süreçte de devam edeceğini, bu gelişmelerin de sektörü olumsuz etkileyeceğini düşündü.

Mevsimsel etkilerle bilrikte satış ve kiralamada kısmi artış olacak

Önümüzdeki üç aylık süreçte gayrimenkul sektöründe olumlu gelişmelerin olacağını düşünen sektör temsilcileri olarak "Gayrimenkul Danışmanları" ön plana çıktı. 2014 yılı 4. çeyrek döneminde gayrimenkul danışmanları için 95 ile kısmen kötümser olan endeks değeri yüzde 21'lik artışla 2015 yılı 1. çeyrek dönemi için 114.6 ile kısmen iyimser olarak ölçüldü. Gayrimenkul danışmanları, önümüzdeki üç aylık süreçte sektörün hareketleneceğini, mevsimsel etkilerle birlikte satış ve kiralama hacminde kısmi artış yaşanacağını düşündü.  Gayrimenkul danışmanlarına benzer şekilde güvenin arttığı bir başka sektör temsilcisi olan "Gayrimenkul Değerleme Uzmanları" için 2014 yılı 4.çeyrek döneminde 91.9 ile kısmen kötümser olarak kaydedilen endeks değeri, 2015 yılı 1. çeyrek dönemi için 99.5 olarak ölçüldü ve güven Kısmen Stabil olarak kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir