Gayrimenkulde 5 fonla ihraç izni aldı

Gayrimenkul yatırım fonu sektörüne altı fonla dahil olan RE-PIE Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi, 2-3 milyar liralık büyüklüğe erişmeyi planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Türkiye'de gayrimenkul piyasalarına derinlik katması açısından önemli ve yeni bir alan olan gayrimenkul yatırım fonu sektörüne girişler devam ediyor. Gayrimenkul portföy şirketlerinin kurduğu fon sayısı da 22'ye ulaştı. Türkiye'nin ilk gayrimenkul portföy yönetim şirketi olan RE-PIE'nin çatısı altındaki 3 fondan sonra "Anadolu Stratejik", "Milenyum" da Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) ihraç izni aldı. Böylece RE-PIE'nin 5 fonu ihraç izni aldı. Bünyesinde altındaki 6 fonla birlikte 2-3 milyar liralık bir büyüklüğe erişmeyi planlayan RE-PIE, Çin'den Amerika'ya kadar pek çok ülkeden yatırımcıyı kendine çekiyor. Hali hazırda altı ayrı fon kurduklarını ve beşi için ihraç onayı almış durumda olduklarını belirten RE-PIE Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, "Bu fonlardan 'Anadolu Stratejik' arsa-arazi yatırımı, 'Milenyum' ise her türlü gayrimenkul yatırımı yapacak. 'Maslak 1453' ise söz konusu projedeki dükkânlara yatırım yapacak. Üç adet olan 'Novada' fonları ise Novada Outlet Söke, Novada Outlet Akhisar ve Novada Tokat'a yatırım yapacak" dedi.

Gayrimenkulün yatırım kısmına odaklanacak

RE-PIE çatısı altındaki altı fonun toplam büyüklüğünün ise 2-3 milyar TL civarında olmasını beklediklerini kaydeden Çamlıbel, ağırlık olarak görece yüksek ve döviz cinsinden kira getirisi olan ticari gayrimenkulleri tercih edeceklerini ifade etti. Türkiye gayrimenkul sektörünün uzun yıllardır "geliştirme" yani "sat-yap" veya "yap-sat" odaklı faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Çamlıbel, ekonomik büyüklük açısından Türkiye'nin gelinen noktada ve özellikle sermaye piyasalarının gelişmesi ve derinlik kazanması sonucunda gayrimenkul odaklı yatırımların piyasaya sunulmasını zaruri hale getirdiğini aktardı. Çamlıbel şöyle devam etti: "Derin sermaye piyasaları, uzun vadeli ve sürdürülebilir getiri sağlayan yatırım araçları gerektiriyor. Bunu da 'gayrimenkul geliştirme' ile sağlamak mümkün olamıyor. Geliştirilmiş, tamamlanmış gayrimenkullerin menkulleştirilmesi ve yatırım aracına çevrilmesi sermaye piyasalarının derinleşmesinde etkin rol oynayacaktır. Gayrimenkul yatırım fonları da bunu hedeflemekte, gayrimenkul sektörünün 'geliştirme'den ziyade 'yatırım' kısmına hitap etmekte." Emre Çamlıbel, bundan dolayı gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul geliştirme şirketleri için yatırımlarını tamamladıktan sonra toplu olarak satmak açısından önemli bir çıkış enstrümanı olacağını belirtti.

Tebliğ gereği gayrimenkul yatırım fonlarının sadece Türkiye'deki gayrimenkullere yatırım yapabildiğini ifade eden Çamlıbel, "Ancak yabancı ülke vatandaşlarının fon payı satın alarak Türk gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım yapması mümkün olabiliyor. Bu da ihracat gibi değerlendirilebilir. Çünkü gayrimenkul yatırım fonları aracılığıyla ülkemize yabancı sermaye çekme şansı elde ediyoruz. RE-PIE olarak gayrimenkul yatırım fonlarımız ile her ülkeden yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmeyi hedefliyoruz. Şu anda yabancı olarak İngiltere, Amerika, Almanya, Ortadoğu, Çin ve Azeri yatırımcılar ile çalışıyoruz" diye konuştu.

Ürün bazında fon kuruyor

Türkiye'de bugüne kadar 22 gayrimenkul yatırım fonu kurulduğunu, söz konusu fonların altısının şirketlerine ait olduğunu kaydeden Emre Çamlıbel, "Biz Re-Pie olarak ürün bazında fon kuruyoruz. Amacımız yatırımcıya farklı alternatifler sunarak, bireysel emeklilik ve benzeri uzun vadeli, sürdürülebilir getirili yatırım alanı arayan birikimlere yeni bir yatırım enstrümanı yaratmaktır. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz" dedi.

TAPUDA İŞLEM YAPABİLİYORLAR

SPK tebliği gereği Gayrimenkul Yatırım Fonları şirket yerine fon kuruyorlar. Bu fonların bazı hususlarda tüzel kişilik kimliği mevcut oluyor ve bu sayede tapuda işlem yapabiliyorlar. Emre Çamlıbel, RE-PIE'nin prensip olarak mümkün olduğunca her gayrimenkul yatırımı / türü için ayrı bir fon kurduğunu söyleyerek, "Bu sayede yatırımcı hem yatırım fonksiyonu, hem lokasyon, hem süre, hem de getiri açısından (TL, dolar, euro, uzun vadeli, kısa vadeli vb) kendisine en uygun olanı seçebiliyor" dedi. Gayrimenkul yatırım fonu sektörü henüz başlangıç aşamasında olduğu için bir pazar payı hedefi belirleyemediklerini kaydeden Çamlıbel, "Tüm fonlar oluşup çalışmaya başladıktan ve sektörel veriler oluştuktan sonra, ki bunun 2017 sonunda olacağını tahmin ediyorum, net bir pazar payı hedefi vermenin daha doğru olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir