Gayrimenkulde, kiracıyı mutlu et dönemi başlıyor

İstanbul’da açıklanan 'Gayrimenkulde Gelişen Trendler: Avrupa 2019' raporuna göre gayrimenkulde artık eski getiri oranları zorlaşırken, kiracıyı elde tutma önem kazanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

PwC ve Urban Land Institute (ULI) tarafından ortaklaşa hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler: Avrupa 2019 raporunun sonuçları açıklandı.

İstanbul’da açıklanan rapora göre gayrimenkulde artık eski getiri oranları zorlaşırken, kiracıyı elde tutma önem kazanıyor. Raporda "Artık hoş bir AVM yaptım, kiracı da garanti geliyor döneminin geride kaldığı bunun yerine kiracıyı mutlu etme döneminin önem kazandığına" vurgu yapıldı. Bunun için kiracılarına kısa ve esnek dönemli kiralama taleplerinin önemsenmesi gerektiği belirtilirken, “Artık Avrupa’da yeni uygulamaya giren Türkiye’yi de etkilemesi beklenen düzenlemeler ile kiracılar artık 1 yıldan uzun kontratlarında kira giderini aktifleştirip, gider olarak yazabilecekler. Mali tabloları etkileyen bu durum kısa dönemli kiralamayı yaygınlaştıracak” denildi.

Raporda gayrimenkulde yatırım çeken alanlar arasında konutlar, yaşlı merkezleri, lojistik merkezleri ve öğrenci evleri ilk 10 sırada yer alırken, AVM ve otel yatırımları ise en fazla gerileme yaşanan yatırım alanları oldu.

İstanbul 31’inci sırada kaldı

Raporda aynı zamanda Avrupa’daki 31 şehrin getiri oranları da incelendi. 72 milyar euroluk aktif yatırım hacminin oluştuğu Avrupa pazarında Londra 20 milyar euro gayrimenkul yatırımı çekerken, Paris 12 milyar euro, Berlin ise ise 8 milyar euro yatırım çekti Listeye Berlin’in yanı sıra Frankfurt, Hamburg ve Münih gibi dört şehirle giren Almanya’nın çektiği toplam yatırım ise 21 milyar euro oldu. İstanbul ise 31. sırada yer aldı. Şehirlerin yatırım öngörülerinin açıklandığı raporda Lizbon, Berlin Dablin ilk üç sırada yer aldı. Lizbon’un öne çıkmasında yatırımcıya yüksek getiri sunması ve vergi avantajlarının etkili olduğu ifade edilirken, Berlin’in stabil bir şehir olmasının yanı sıra, teknoloji ve genç nüfus itibariyle de çekici olduğu kaydedildi. İstanbul’un ise 31 sırayla son sırada olmasına rağmen, demografik yapısı nedeniyle yatırım yapılabilir şehirler listesinde olmayı sürdüreceği kaydedildi.