İnşaat sektörü istikrar bekliyor

Küresel ekonomideki gelişmeler ve seçim atmosferi nedeniyle yılın ilk yarısında yavaşlayan inşaat sektörü, daha önceki canlılığa ulaşmak için istikrar bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye ekonomisinde 2015'in kazançsız geçirilmesi halinde 2016'nın da riske gireceğini söyledi. Hinginar, "Toplumun tüm kesimlerinin beklediği, ülkemiz gündeminde siyasi ve ekonomik istikrarın hızla sağlanmasıdır" dedi.

Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 büyüdüğünü, yılın ilk 5 ayında Türkiye'nin ihracatının ise yüzde 8,3 gerilediğini anımsatan Hinginar, olumsuz gidişatın Türk ekonomisinin itici gücü konumundaki inşaat ve ilgili sektörlerle aşılabileceğine işaret etti.

Önceki yılın ilk yarısından bu yana inşaat işlerinde yaşanan sınırlı ve kademeli toparlanmanın, mayıs ayında sınırlı ölçüde arttığını belirten Hinginar, haziranda, alınan yeni inşaat işlerindeki artışın yüzde 2,2 ile göreceli olarak hızlandığını aktardı. 

Hinginar, "Hükümetin kurulma süreci olan yılın ikinci çeyrek verilerinden de çok olumlu sinyaller gelmediği görülmekte. Bu nedenle eğer 2015'in ikinci yarısında daralma durmazsa, ekonomide bu yıl için hedeflenen yüzde 4'lük büyüme seviyesini yakalamak da zorlaşacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise konut piyasasında seçim sonrası bankaların kredi faizlerini yükseltmesi nedeniyle bir şaşkınlık oluştuğunu, ancak faizlerin rayına oturmasıyla bunun geride kaldığını söyledi.

Makro İnşaat'ın seçimden bir hafta önce Emlak Çadırı'nda açık artırmaya çıkan tüm konut ve dükkanlarının satıldığını dile getiren Uyan, "Seçimden önce satılan konutların satış işlemleri hızla devam ediyor. Seçim sonrası dönemde de kredi faizlerinin yükselmesine rağmen konut alanlar yaptıkları yatırımlardan vazgeçmedi. Bu satışlar tüketicinin ekonomiye olan güveninin ispatıdır. Güven endekslerine baktığımızda da Tüketici Güven Endeksi'nin ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nin haziran ayında yükselişe geçtiğini görüyoruz. Bu tablo da önümüzdeki günlerde satışların artarak sektörün daha da hareketleneceğini gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de "Yatırım yapmak üzere konut alacak olanlar hele bir de kredi kullanacaklarsa bekleyip piyasada yaşanacak gelişmeleri gözlemlemeyi tercih ediyorlar. Faiz oranlarıyla yatıp kalkıyorlar adeta... Siyasetin alacağı şekle göre yatırımını planlayanların yoğunlukta olduğunu gözlemliyoruz" dedi.