İnşaatçıların gözü İzmir'de

İzmir, kentsel dönüşüm projelerine hız verilmesiyle büyük inşaat şitketlerinin ilgi odağı olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Arsa sıkıntısı nedeniyle inşaat sektöründe ülke genelindeki gelişim hızını yakalayamayan İzmir'de kentsel dönüşüm projelerine hız verilmesi ulusal ve uluslararası grupları harekete geçirdi. Kentte bu yıl sonundan itibaren büyük dönüşüm projelerine başlanması öngörülüyor.

Müteahhitler Federasyonu verilerinden derlenilen bilgilere göre Türkiye'nin en fazla 'şuyulu arsasına' sahip ili olan İzmir'de konutların yüzde 40'ı afet riski taşıyan alanlarda kurulu bulunuyor. Yapıların yüzde 55'inin kaçak olduğu kentte, ruhsatlı binaların da önemli bölümü deprem yönetmeliğine göre güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor.

Kentte heyelan riski taşıyan Kadifekale'de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı kentsel dönüşüm projelerinin ardından 12 dönüşüm projesi için yasal düzenleme bekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın İzmir'deki kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini açıklamasının ardından müteahhitlik şirketlerinin yeni projeleri gündemlerine almaya başladığı belirtiliyor.

İzmir merkezli Müteahhitler Federasyonu'nun Başkanı Necip Nasır, İzmir'in bu yıl sonundan itibaren inşaat sektörü için en cazip merkez haline geleceğini belirtti.

Kentteki gecekonduların hızla dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bazı yasal düzenleme önerilerinde bulunduklarını, Bakan Bayraktar'ın önerileri olumlu karşıladığını belirten Nasır, EXPO 2020 adaylığı kapsamında İnciraltı bölgesi için hazırlanan özel yasanın meclisten geçmesiyle birlikte İzmir'in yeni bir döneme gireceğini ifade etti.

"En önemli yatırım merkezi İzmir olacak"

Alsancak-Turan bölgesinde hayata geçen Yeni Kent Merkezi planıyla zaten belli yatırımcı grupların ekiplerini İzmir'e yönlendirdiğine dikkat çeken Nasır, şöyle konuştu:

"Gelecek 10 yılda sektörün en önemli yatırım merkezi İzmir olacak. Kamunun yatırım yapmasına gerek yok, sadece biran önce planlamaları hayata geçmesi yeterli olacak. İnşaat sektöründe görülmemiş bir ivme yaşanacak. Şu anda aralarında yabancı oyuncular da olmak üzere bir çok grup İzmir'e gözünü dökmüş gardını almaya çalışıyor. İnciraltı kanunu iki hafta içinde onaylanırsa yatırımların startı da verilmiş olacak. Konak, Karşıyaka, Buca ve Karabağlar'ın kentsel dönüşümü için de özel kanun çıkarsa İzmir'in önünü kimse tutamaz."

Nasır, İzmir'in İstanbul kadar yüksek alım gücüne sahip nüfus kitlesine sahip olmadığını, bu nedenle krediye daha fazla ihtiyaç duyulacağını sözlerine ekledi.

(AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir