Konut projelerindeki spor tesislerinin % 60'ı atıl kalıyor
Konut fiyatını artıran, projeye prestij katan spor merkezlerinin doğru yönetilmediğini söyleyen YKS Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Bahadır Adıyaman, "Spor tesislerinin yüzde 60'ı atıl kalıyor" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Leyla İLHAN
İSTANBUL - Konut projelerinde artık olmazsa olmaz haline gelen spor tesisleri, evlerde yaşam başlayınca boş kalıyor. Türkiye'de 23 yıldır tesis yönetimi alanında hizmet veren Yapı Kredi Koray GYO ile Koray İnşaat iştirakı YKS Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Adıyaman, özellikle sosyal tesis yöneticiliğinin ayrı bir dal olduğunu bu nedenle tenis kortu gibi bir spor tesislerinin bu işi yapanlar tarafından işletilmesi gerektiğini aktardı. Ancak içinde spor tesisi olan projelerde bu alanların yüzde 60'nın atıl kaldığını söyleyen Adıyaman, "Kimse bu alanları kullanmıyor. İçinde 4 tane tenis kortu, nerdeyse olimpik havuzu, basketbol sahası olan alanlar çoğunlukla kullanılmıyor" dedi. Bu alanların dışarıya açık kalmasıyla işletilmesinin mümkün olduğunu aktaran Adıyaman, "Çoğunlukla prestij için kullanılıyor ve metrekare satış fiyatlarını etkiliyor" diye konuştu.
Danışmanlık vererek yeni yapılan projelerde çalışanlar için projelerde yemekhane, giyinme yerlerinin oluşturulmasını sağladıklarını anlatan Adıyaman şunları söyledi: "Öyle projeler var ki çok katlı olmasına rağmen, çöp toplama odaları yapılmadığı için çöpler kapılara konuluyor. Bu o kadar büyük külfet getiriyor ki, biz de bunları önlemek için en başından devreye giriyoruz. Kullanılan yüzey malzemesine dahi bakarak, kolay ve buzlanmayacak malzemelerin kullanılmasını sağlıyoruz.
Yabancılar gelmek için ortak bakıyor
Şu anda Türkiye'de tesis yönetim pazarının çok büyük bir oranda boş olduğunu kaydeden Adıyaman, bu nedenle tesis yönetimi alanında çalışan yabancı firmaların Türkiye pazarına girmek için kendilerine ortak aradığını söyledi. Bundan dolayı ciddi bir rekabet ortamı doğacağını kaydeden Bahadır Adıyaman, kentsel dönüşümle birlikte insanların binalardan sitelere geçileceğini ifade ederek, "Bu da tesis yönetimi ihtiyacını artıracak. Şu anda Türkiye'de 10 milyon yapı stoğu var. Bunun büyük bir kısmı dönüşecek. Dolayısıyla hala pazarın yüzde 30'nu dahi dolduramadık" diye konuştu.
Aidatlar 2 bin TL'ye çıkabiliyor
Apartmanların 2000 yılından sonra büyüyerek site ve A plus projelere dönüşmesiyle bina yönetiminin önem kazanıyor. Son birkaç yıldan bu yana ise içinde AVM, konut, ofis ve okulun olduğu karma projelerin ortaya çıkmasıyla bu binaların yönetiminin artık daha profesyonel firmalar tarafından yapılmak zorunda kaldığını anlatan Adıyaman, İstanbul'da A plus projelerde aidatların 900 TL'den başlayıp ve 2 bin TL'lere kadar çıktığını aktararak A plus altı projelerde ise 800-600 TL'lere kadar düştüğünü kaydetti.
"Ancak, tenis kortları, spor salonları olan projeler için bu rakamlar verilmesi gereken rakamlar" diyen Adıyaman, "Çünkü bir binayı 20 teknik personelle çevrilebildiği gibi 2 tane teknik personelle de çevrilebilir" dedi. Adıyaman, 23 yıldır inşaat sonrası bina yönetimi alanında hizmet veren Koray İnşaat'ın iştiraki YKS Tesis Yönetim Hizmetleri'nin ilk 10 yılda sadece Yapı Kredi Binaları'nın yönetimi alanında çalıştığını, 1990'lı yılların sonu itibariyle de dışarıdaki projelere hizmet vermeye başladığını söyledi. Özellikle 2000'li yılların başında portföyünü geliştirerek bu günlere geldiğini kaydeden Adıyaman, "Yeni projelerle birlikte elimizde 32 tane projemiz var. Bunun dışında 16 tane de tesis yönetimi işletme danışmanlığı verdiğimiz projelerimiz var" dedi.
Müşterilerinin yüzde 80'nin gayrimenkul yüzde 10'nun ise sanayi kuruluşlarından oluştuğunu ifade eden Adıyaman, özellikle son iki yılda hızla büyüdüklerini söyledi. Sur Yapı, Dumankaya, Ege Yapı, Zorlu Gayrimenkul, Soyak Gayrimenkul, Helis Yapı, Borusan, Axa Sigorta, Grupama Plaza, Metrocity, BJK Süleyman Seba Kompleksi, 1. Levent Plaza, Doğuş Power Center, Extensa Bomonti ve Demirören İstiklal Alışveriş Merkezi gibi önemli bir çok projeye yönetim ve işletim hizmeti verdiklerini aktaran Bahadır Adıyaman, 2015 yılına kadar ise yüzde 100 büyümeyi hedeflediklerini söyleyerek, gidişatlarının da bu yönde olduğunu kaydetti. 2012 yılında özellikle AA Plus projelerde beklentilerinin ötesinde proje aldıklarını belirten Adıyaman, son 3 ay içinde 6 projeye imza attıklarını kaydetti.
Anahtar teslim hizmet talebi artıyor
Bu süre içinde Türkiye'nin büyük fabrikalarının özellikle yabancı ortaklı şirketlerin güvenlik ve temizlik, yemek ve idari konuları outsource ettiğini kaydeden Adıyaman, kimi firmaların bu hizmetleri anahtar teslim kimisinin ise bölüm bölüm outsource ettiğini belirtti. Bahadır Adıyaman, AVM'ler ve gayrimenkul sektöründeanahtar teslim hizmet talebi geldiğini dile getirdi.
Bina giderlerinin yüzde 60'ı personele gidiyor
Tesis yönetimi danışmanlığını da özellikle önemsediklerini kaydeden Bahadır Adıyaman, "Çünkü binalar daha proje aşamasındayken işletim açısından nasıl olması gerektiği konusunda yatırımcı ile çalışmaya başlıyoruz. Mimari projelerden başlayarak yönlendiriyoruz" dedi. İster AVM olsun, ister konut olsun özellikle aidat giderlerinin önemli olduğunu aktaran Adıyaman, bunun için proje aşamasında doğru planlamanın gerekli olduğuna işaret ederek şunları kaydetti: "Bütçenin yüzde 60'nı o binada güvenliği sağlayan, temizlik ve teknik hizmeti veren personel giderleri oluşturur. Yüzde 25-30'nu ise enerji giderlerinden oluşur. Biz proje aşamasında doğru bir personel yapılandırması ile personel giderlerini ciddi oranda düşürülebiliyoruz."