Krea Grup, Avrupa'nın tarihi şehirlerini dönüştürüyor

Karaköy Tomtom Mahallesi'nde kentsel dönüşümle halihazırda 17 binanın dönüşümünü yapan Krea Grup, ayrıca Lizbon ve Porto gibi Avrupa şehirlerindeki tarihi bölgeleri dönüştürüyor. (Leyla İlhan)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Yeni gayrimenkul geliştirmeden çıkıp var eski gayrimenkulleri geliştirmeye odaklanan Krea Grup, Karaköy Tomtom Mahallesi'nde 5 yıldır yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri ile bölgeyi yine 100 yıl öncesinde olduğu gibi kentin merkezi haline getirmeyi planlıyor.

2020 yılında bitmesi beklenen proje için 300 milyon TL yatırım yapan Krea,- Tomtom Mahallesi'nde özellikle Boğazkesen Caddesi'nde dönüşüme odaklandı. Bölgede Tomtom Gerden ve Tomtom Corner projeleri geliştiren Krea, halihazırda 17 binanın dönüşümünü yaptı. Şirket ayrıca Lizbon, Porto gibi Avrupa şehirlerinde de tarihi bölgeleri dönüştürüyor.

Bölgeye girişleriyle ilgili bilgi veren Krea Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, "2006 yılında eski şirketimden ayrılarak kendi şirketimi kurdum ve Merrill Lynch ile 200 milyon dolarlık bir fon kurarak 2007 yılına kadar 6 proje yaptık" diye konuştu. 2013 yılında AVM portföyü de dahil bu portföyü sattıklarını anlatan Kodal, "Bu süreçte 2013'ten beri Türkiye çok değişmeye başladı. Yabancı yatırımcının ilgisi azalmaya başladı.O değişimi görünce biz frene bastık ve sadece tek projemiz olanTomtom mahallesi dönüşüm projesine odaklandık" dedi. Tomtom'da ise bölgeye çok inandıkları için kaldıklarını anlatan Kodal şöyle konuştu:"- Çünkü İstanbul'un en önemli tarihi merkezi ve çoğaltılmayan bir alan. Galatasaray, Çukurcuma ve Galataport arasında kalan ve büyükelçiliklerin bulunduğu geçmişin en zengin mahallesi. Galataport'un da hayata geçmesiyle yürüyüş yolları İstinyepark büyüklüğünde alışveriş caddesiyle bölge büyük değişim yaşayacak. Bu aksın ortasında yer alan Boğazkesen Caddes'inde en az 25- 30 kat yaya artışı sağlanacak. Neredeyse İstanbul'a gelen tüm turistler bu bölgede kalacak. Başka bölgelerdeki AVM'lere gitmelerine gerek kalmayacak. Yine bundan 100 yıl öncesinde olduğu gibi tekrardan İstanbul'un eski merkezi haline gelecek. Maçka'dan daha iyi bir semt olacak."

Metrekaresini 20 bin TL'den satıyor

3 bina ile başladıkları dönüşümde 17 binada 90 daireyi bitirdiklerini anlatan Kodal, Galataport'un biteceği 2020 yılında projelerinin de biteceğini böylece projelerinde tamamlanacak daire sayısının ise 130 ila 150'ye, metrekarenin ise 25 bine çıkacağını kaydetti. Halihazırda yüzde 60'ı tamamlanan ve 90 dairenin satıldığı Tomtom Mahallesi'ndeki bu dairelerde doluluk oranının yüzde 98'e çıktığını anlatan Kodal, metrekaresi 20 bin TL'den satılan projeyi ağırlıkla iç piyasaya sattıklarını, ayrıca son dönemlerde aralarında İtalyan, Çinli ve Lübnanlıların olduğu yabancılara gayrimenkul satışı yaptıklarını söyledi.

Son 2 yıldan bu yana Lizbon'da yatırım yaptıklarını aktaran Kodal, Lizbon'dan sonra ise Porto'ya girdiklerini söyledi. Kodal, buralarda yine tarihi kent merkezlerine yatırım yaptıklarını belirtti.

Yabancıya satışla 100 bin stoku eritiriz

Yabancıya vatandaşlık uygulamasını da değerlendiren Kodal, dünyada 25 ülkenin gayrimenkule bağlı olarak vatandaşlık veya bir kısmı oturma izni verdiğini, bu uygulamanın ise Amerika'yı Londra'yı inanılmaz derecede büyüttüğünü söyledi."Çok sayıda Asyalı Orta Doğulu bu programlara para yatırıp oturum izni aldı. Sadece bir aracının 5 milyon dolarlık fonu var. Lizbon'da biz çok azını Türklere satıyoruz. Orta Doğululara, Asyalılara, Brezilyalılara, Güney Afrikalılara satıyoruz.Çünkü dünyada yatırım için fırsat kollayan ve aynı zamanda da oturma veya pasaport için bekleyen bir kitle var. Türk pasaportu da dünyanın yarısı için çok değerli bir pasaport" dedi. Kodal, dolayısıyla 250 bin dolara inen vatandaşlıkla birlikte yabancıya yapılan 40 bin adetlik gayrimenkul satışının çok daha fazla yükseleceğini kaydederek, "Belki bu sayede 100 bin konut stokunu eritebiliriz" dedi.