Kuveytli bakandan Limak'a işleri kolaylaştırma sözü

Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı, 4.5 milyar dolarlık yeni havalimanı projesinde karşılaşılacak bürokratik engellerin hızlı çözümü için “Ne gerekiyorsa yapacağız” sözü verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET FİLOĞLU

Körfez ülkelerinde iş yapan Türk şirketlerinin karşılaştığı en büyük zorluk olan işlerin ağır yürümesi sorunundan Limak da endişe ediyor. Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olan Kuveyt yeni havalimanı projesinin inşaatına devam eden şirket, süreç içinde karşısına çıkacak engellerin hızlı çözümü için Kuveytli bakandan destek istedi.

İşi hızla bitirmek için kamu desteği şart

DEİK tarafından Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Halid Nasır Abdullah er-Rudan ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımıyla "Ülkelerarası Potansiyel İşbirliği Toplantısı" düzenlendi. Toplantıda konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Kuveyt Havalimanı inşaatı süresini 6 yıldan 4 yıla indirdiklerini hatırlayarak, “Ancak bu noktada devletten önümüzü açmalarını bekliyoruz. Bu iş tek taraflı olmaz. Önümüze çıkacak sorunlar için bakandan destek istiyoruz” dedi.

“Karmaşıklık olabiliyor”

Özdemir'in ardından söz alan Kuveytli Bakan er-Rudan, Limak'a istediği kolaylığın sağlanacağını belirterek, “Havalimanı projesinde 6 bakanlık bir arada çalışıyor. Bu bir miktar karmaşıklık yaratıyor. Ancak Kuveyt Havalimanı projesi bizim gözbebeğimiz. İşlerin sağlıklı yürümesi için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.

Rona Yırcalı gecikmeden şikayet etti

Toplantıda konuşan DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Rona Yırcalı da bakana son dönemde Kuveyt'te iş yaparken zorluklarla karşılaştıklarını söyledi. Kuveyt'e transformatör gönderdiklerini aktaran Yırcalı, bir süredir hem kamu hem de yerli müteahhitler tarafında ciddi gecikmelerin yaşandığını, bunun da işlerini zora soktuğunu ifade etti.

Kuveytli Bakan er-Rudan, Kuveyt'te yatırım yapanların önüne çıkması muhtemel sıkıntı ve engelleri kaldırmaları gerektiğini dile getirerek, "Bu engelleri ortadan kaldırmak bizim görevimiz. Bizlere iletilen talepler çerçevesinde varsa gecikme gereken yapılmalı" diye konuştu. "Kuveyt'te Türk yatırımcıların sayısını artırmak başlıca hedeflerimizdendir. İşinizden, teknolojilerinizden, işçilerinizden gayet memnunuz" diyen er-Rudan, ülkesinde, altyapı, üst yapı ve konut gibi alanlarda 20 milyar dolar tutardan fazla iş yapılacağını bildirdi.

Öncelikli sorun bürokratik engeller

Türk iş camiası olarak Kuveyt'te çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını kaydeden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da bakana yönelik yaptığı konuşmada "Sizden ricamız bizlere destek vermeniz ve bu engellerin kaldırılması ve verimli iş yapabilmemiz için yardımcı olmanız. Bana bildirilen öncelikle bürokratik engeller, ihalelerin ve kontratların iptal edilmesi, yabancı işçilere uygulanan kotalar" dedi.

Ülkeler arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 2 katına çıktığını ve 542 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Vardan, "Hedefimiz; 2020'de 3 milyar dolara ulaşmak. Yani mevcut hacmi 6 katına çıkarmak. Türk şirketlerin Kuveyt'te imzaladığı sözleşme hacmi 6,6 milyar dolara ulaştı. Kısa sürede bunu iki katına da çıkarmış olacağız" dedi.