Mersinli yatırımcıdan büyük projeler için arsa talebi

Mersinli müteahhitler yoğun göçler nedeniyle nüfusu 2 milyona ulaşan kentte yüksek arsa fiyatları yüzünden yeni proje üretilemediğini belirterek, acilen yeni alanların imara açılmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAFAK AYŞAN BORA

MERSİN - Mersin’de imar planlarında yaşanan sıkıntı nedeniyle arsa üretilemediğini ve arsa fiyatlarının da yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini vurgulayan Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, “Bu nedenle yatırımcılar büyük ölçekli yatırım yapamıyor. Yeni alanların imara açılmasıyla birlikte Mersin, nitelikli konutların yapılacağı büyük bir şantiyeye dönüşecektir” dedi.

Mersin’de imar planlarının artık kangren olduğunu vurgulayan Ekinci, 1/100 binlik, 1/50 binlik ve 1/5 binlik imar planlarında yaşanan sorunun 2009’dan beri devam ettiğine dikkat çekti. Ekinci, gerek yerel yönetim gerek sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde olması gerektiğini ifade ederek, Mersin’in gelişimi için ortak bir akıl oluşturulmasının önemli olduğunu aktardı. İmar planlarında yaşanan sıkıntı nedeniyle büyük ölçekli arsa bulunamadığına dikkat çeken Ekinci, Mersin’de yatırımcıların büyük yatırımlara hazır olmasına rağmen sadece çok küçük parsellerde inşaat yapılabildiğini vurguladı.

Yeni alanlar imara açılmadığı için arsa üretilemediğini ifade eden Ekinci, sektördeki firmaların yatırım yapamadığını belirtti. Ekinci, ayrıca arsa fiyatlarının da arttığına işaret ederek, “Son 3 yılda arsa fiyatları yüzde 100’ün üzerinde artış kaydetti. Arsa fiyatlarının artması ile maliyetler de yükseldi. Bu rakamlar daire fiyatlarına da yansıdı. Firmalar da bu nedenle yatırım yapmak istemiyor. Yeni alanların imara açılması ile arsa fiyatlarındaki artış da durur. Yeni alanlarla birlikte Mersin, nitelikli konutların yapılacağı büyük bir şantiyeye dönüşecektir” şeklinde konuştu. Mersin’in göç alan bir kent olduğunu ve nüfusunun 2 milyona ulaştığını ifade eden Ekinci, bu nedenle konut ihtiyacının devam ettiğini kaydetti.

Kentsel dönüşüm yapılmazsa olası depremde tehlike büyür Mersin’in deprem bölgesinde yer aldığına işaret eden Ekinci, “Kentteki binaların büyük bir bölümü 1960-70 ve 80’lerde yapıldı. Bu binalar da artık kullanılamaz halde. Mersin’de kentsel dönüşüm sağlanmazsa olası bir depremde büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu. Hükümetin de kentsel dönüşümü desteklediğini vurgulayan Ekinci, Mersin’de kentsel dönüşüm başladığı takdirde sahil kesimi başta olmak üzere dağ ve denize paralel geniş yollar açılacağını, büyük adalar oluşturulacağını, yeni ve kaliteli yaşam alanları kurulacağını dile getirdi. Ekinci, kentsel dönüşümün bu anlamda Mersin’de çok büyük bir değer katacağının altını çizerek, “Mersin’in tamamen çehresi değişecek. Biz bunu yıllardır söylüyoruz ancak henüz bir ilerleme kaydedemedik. Bu anlamda yerel yönetimler cesaretli olmalı. Biz MERYAP olarak kentsel dönüşüme destek vermeye hazırız” ifadelerinde bulundu.

Konut kredisi başvurusu 5 kat arttı

MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla bankaların konut kredisi oranlarında indirime gitmesi ile konut kredisi başvuru sayısının 5 kat arttığını ifade ederek, “Bu rekor bir artıştır. 2016’nın ikinci yarısı ve 2017 inşaat ve yatırım yılı olacak” dedi. İnşaat sektöründe yaşanan en büyük sorunun herkesin rahatlıkla müteahhitlik yapabilmesi olduğunu dile getiren Ekinci, ev alacakların firmanın geçmişine, tecrübesine, markasına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. İnşaat sektöründe faaliyet gösterebilmek için mesleki yeterliliğin şart olduğunu belirten Ekinci, “Tüketiciler ev alırken bilinçli olmalı. Çünkü ev alırken hayatımızı emanet ediyoruz” dedi.