Seramik sektörü yükselişini sürdürüyor
Gamze ÇALIŞKAN
Başta kentsel dönüşüm projeleri olmak üzere yeni gayrimenkul projeleri ile yenileme pazarı seramik sektörünün gelişimini ve büyümesini olumlu katkı sağlıyor. Ekonomik büyüklüğü 3 milyar euro olan sektör, doğrudan 26 bin, dolaylı olarak 220 bin kişiye istihdam yaratıyor. Sektörün önemli bir bölümünü oluşturan seramik kaplama malzemeleri satışında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. İç pazarda toplam 230 milyon metrekarelik satış gerçekleştirildi. Dış pazarda ise toplam 77,2 milyon metrekare satış gerçekleştirildi. Seramik sağlık gereçlerinde ise toplam 11 milyona adet iç pazar, 8 milyon adet dış pazar satışı oldu. Türkiye seramik üretiminin karolarda üretimin yüzde 30’unu, sağlık gereçlerinde yüzde 40’ını ihraç ediyor. Önümüzdeki dönemde sektörün hedef pazarları ABD, Afrika, Asya ve Uzakdoğu ülkeleri olacak.
Seramik kaplama malzemeleri ve seramik sağlık gereçleri sektörü artan talepler, geliştirilen projeler, yenilenen yapılar gibi sektöre olumlu yansıyan etkenlerle hem global hem Türkiye ölçeğinde büyüme ivmesini yükseltiyor. Türkiye'nin seramik sektörü açısından Avrupa için üretim üssü olmaya aday olduğunu belirten sektör temsilcileri, özellikle seramik üretimi konusunda ihracatın çok daha ileri boyutlara geleceğini düşündüklerini kaydettiler. Sektörün gelişim potansiyelinin yüksek ve önü açık olduğunu söyleyen temsilciler global ve Türkiye pazarı hakkında, "Kentselleşmenin önem kazandığı ve de dünya pazarında çok büyük projelerin olduğunu görmekteyiz. Analizlere baktığımızda dünya kentselleşme oranı 2030 projeksiyonunda her 10 kişiden 6’sının kentlerde yaşayacağını gösteriyor. Bu da hem altyapı hem ticari ve de konut alanlarına talebin artacağını dolayısıyla sektörümüzün potansiyelinin de doğru oranda yükseleceğini göstermektedir. Türkiye’de ise bildiğiniz gibi kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük illerimiz açık bir şantiye halinde akabinde diğer illerimizde de aynı şekilde kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri artarak devam etmektedir. Yenilemeler, yeni yapılan konutlar ya da ticari alanlarda banyo ürün grubu talepleri olmakta ve önümüzdeki yıllarda da gelişerek devam edeceğini öngörmekteyiz" ifadelerinde bulundular.
İhracat verileri, artan döviz kurları ile rekabetçi konuma geçen sektör temsilcileri, doğal pazarlarımız olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki politik sorunlar nedeni ile beklenen büyümeyi gösteremedi. Bu ortamda gelişmiş Avrupa ekonomilerindeki pazar payımız artarak devam etti. Kapasite kullanım oranları, azalan yurtdışı talebin negatif etkisine rağmen, yurtiçi pazarın desteği ile tolere edilmeye çalışıldı. Seramik sektörü, en önemli iki ürün grubu olan kaplama malzemeleri ve sağlık gereçlerinde, 2014 yılında gerçekleştirmiş olduğu 820 milyon dolar ihracat hacmi ile Türkiye’nin önde gelen endüstrileri arasında yer alıyor. Bugün dünya üzerinde seramik kaplama malzemelerinde 9’uncu, seramik sağlık gereçlerinde (SSG) 4’üncü en büyük üretici ülke konumuna yerleşti. Seramik karolarda ve sağlık gereçlerinde dünyanın 4'üncü büyük ihracatçısı olurken, karolarda Avrupa’nın 3'üncüsü, sağlık gereçlerinde ise en büyük tek ihracatçısı oldu. Sektörün önemli bir bölümünü oluşturan SKM satışında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. İç pazarda toplam 230 milyon metrekarelik satış gerçekleştirildi. Dış pazarda ise toplam 77,2 milyon metrekare satış gerçekleştirildi. SSG'de toplam 11 milyona adet iç pazar, 8 milyon adet dış pazar satışı oldu.
Türkiye seramik üretiminin karolarda üretimin yüzde 30’unu, sağlık gereçlerinde yüzde 40’ını ihraç etmektedir. Küresel pazarlarda olan daralma nedeniyle 2015 yılında kaplama malzemeleri ihracatımız aralık ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 8,90 ve tutar dolar olarak yüzde 16,37 azaldı. Aynı sebeplerle seramik sağlık gereçleri ihracatımız aralık sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar olarak yüzde 2,67 ve tutar dolar olarak yüzde 10,66 oranlarında azaldı. Seramik sektöründe, gerek kaplama malzemelerinde gerek sağlık gereçlerinde seramik sektörünün başlıca pazarları İngiltere, Almanya, Fransa ağırlıklı olmak üzere Avrupa. Önümüzdeki dönemde ise başta ABD pazarı olmak üzere Afrika, Asya ve Uzakdoğu ülkeleri sektör olarak büyüme yaratacılacak pazarlar arasında yer alıyor.
Seramik makinaları üretiminde artış yaşanıyor
Sektörün gelişiminin kalifiye insan gücünün artırılmasıyla sürdürülebilineceğine dikakt çeken temsilciler, üniversitelerin bu konuya önem vermesi gerektiğini belirttiler. Seramik makinaları üretiminin de Türkiye’de gelişen bir sektör olduğuna vurgu yapan sektör oyuncuları, özellikle seramik sağlık gereçleri için burumun geçerli olduğunu kaydetti. Temsilciler hammadde üretim tesisleri için de özel teşviklerin ve hibelerin olmasının sektörün zaman içinde daha da güçlenmesini sağlayacağını dile getirdiler. Ayrıca Türkiye'de tasarım konusuna yeterince önem verildiğini düşündüklerini aktaran sektör temsilcileri, patent ve tescil konusunda Türkiye'nin Avrupa’nın gerisinde olduğunu belirttiler.