Türkiye en çok 'Leed Yeşil Bina Sertifikası' alan 10 ülke arasında

Emre Ilıcalı, "LEED sertifikası alan ve hedefleyen 23.74 milyon metrekare alanın yaklaşık 11 milyon metrekaresinin yeşil bina sürecini biz yönetiyoruz” diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Türkiye, Amerikan Yeşil Bina Konseyi USGBC tarafından yapılan ve 150 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre, çevre dostu yeşil bina sertifikaları sıralamasında ilk 10’a girmeyi başardı. Kuruluş, 2015 yılı itibariyle yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin toplam 2.95 milyon metrekarelik sınıflandırılmış bina alanı, 23.74 milyon metrekare sertifikalı ve aday bina kapalı alanı ve 477 adet sertifikasını almış ve aday projesi ile, ABD hariç dünya ülkeleri sıralamasında 9. sırada yer aldığını açıkladı. 

Bu veri ile, Türkiye’nin gelişen gayrimenkul pazarındaki çevre dostu eğilimi dünya sahnesine taşıyarak yabancı yatırımcıların ilgisini çekmesi bekleniyor. 

Türkiye’deki sertifikalandırılmış alanların yaklaşık yüzde 70’ine imza atan Altensis’in kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı, sonucun sevindirici olduğunu , ancak Türkiye gibi gayrimenkul sektöründe büyüyen ve bu konuda tüm dünyadan farklılaşmak isteyen bir ülkenin yeşil sertifikalı proje sayısının çok daha fazla olması gerektiğini belirtiyor. 

Ilıcalı, yılda 1 milyonun üzerinde konutun satıldığı, her sene markalı birçok yeni konut ve ticari bina projesinin başladığı, deprem riski sebebiyle senelik bina arzının gelişmiş ülkelere oranla çok daha yüksek olduğu Türkiye’de, yeşil bina sayısının ivmelenerek artacağını söylüyor. 

Standart uygulama olmalı 

Yeşil binalar ve kentlerin Türkiye gibi kentsel dönüşüm süreciyle beraber bir beyaz sayfa açmaya çalışan bir ülke için standart bir uygulama olması gerektiğini savunan Emre Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yeşil binalar ve yerleşkelerde sürdürülebilirlik öğeleri kapsamında yapılan enerji verimliliği, su verimliliği hammadde kullanımının azaltılması, karbon emisyonlarının azaltılması, yeşil alanların arttırılması ve iç mekan yaşam kalitesi gibi konular, tam da Türkiye nin yapısal ve kentsel dönüşüm adına ihtiyacı olan adımlar. Altensis firması olarak bizler 2008 yılından beri Türkiye’de yeşil binalar ve sürdürülebilirlik konusunda mühendislik ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Altensis’in sertifikalandırmış olduğu toplam 55 adet proje ve devam eden 200’e yakın proje mevcut. Özellikle USGBC rakamlarında belirtilen sertifikalandırılmış yaklaşık 2.95 milyon metrekare alanın yaklaşık 1.99 milyon metrekaresi tarafımızdan LEED danışmanlık ve mühendislik hizmetleri aldı. Ayrıca toplamda LEED sertifikası alan ve hedefleyen 23.74 milyon metrekare alanın ise yaklaşık 11 Milyon metrekaresinin yeşil bina sürecini biz yönetiyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir