Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM kapılarını açtı

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM kapılarını açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gayrimenkul sektörünün en etkili yatırımcılarını Fransa'nın Cannes kentinde buluşturan MIPIM Fuarı başladı.

Kapılarını bugün açan Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nda İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) "İstanbul: İki Kıta, Tek Şehir" temasıyla kurduğu ve kentin mega projelerinin tanıtıldığı İstanbul Çadırı, MIPIM'in 100 büyük yatırımcısıyla potansiyel Türk ortaklarını buluşturacak. 17 Mart'a kadar sürecek fuara katılan 23 bin ziyaretçi, İstanbul'dan fuarı ziyaret edecek 800'den fazla profesyonelle masaya oturacak.

"Gayrimenkul dünyayı küresel bir şehir haline getiriyor"

İTO Başkanı İbrahim Çağlar fuarda düzenlediği basın toplantısında, gayrimenkul endüstrisinin dünyada dev bir güç olduğunu ifade etti. Ayrıca gayrimenkul endüstrisinin, açtığı yeni istihdam alanları, ihracata yaptığı katkı, uluslararası yatırımlar, teknoloji transferindeki rolü ve beraberinde canlandırdığı 300'den fazla sektörle ekonomilerin dinamosu konumunda bulunduğunu da kaydetti.

Çağlar, gayrimenkul sektörünün gücünü sadece rakamlarla tarif etmenin yetersiz kalacağını, sektörün sadece maddi bir değer üretmediğini, dünyayı adeta büyük bir küresel şehir haline de getirdiğini söyledi.

Yabancıya konut satışının 20 bini geçmesi bekleniyor

İstanbul'un nüfusuyla 130 ülkeyi, milli geliriyle de 120 ülkeyi geride bıraktığına dikkat çeken İTO Başkanı Çağlar, "Şehrimizin en büyük özelliklerinden biri, iki kıtayı birbirine sıkı sıkıya bağlayan milyar dolarlık projeleri. Türkiye, Brezilya'dan sonra yükselen ekonomiler içinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci ülke. Çünkü bu projeler hem ülkelerdeki ekonomik gelişimin hem de küresel ticari hareketliliğin önemli bir hızlandırıcısı" ifadelerini kullandı.

Çağlar, "İstanbul'da geçen yıl 233 bin konut satıldı. Türkiye'de satılan konut sayısı ise 1,4 milyon. Bu konutlardan 18 binini yabancı gayrimenkul yatırımcıları aldı. Bu yıl yabancılara konut satışının 20 bini geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Yıllık 20 milyar euro gelir kazandırılacak

Yapımı devam eden projelerle birlikte 5,1 milyon metrekarelik A sınıfı ofis stokunun mevcut olduğunu belirten Çağlar, yılda 400 bin metrekareye ulaşan ofis alım ve kiralama işlemi yapıldığını söyledi.

Ayrıca İstanbul'da ofis alanındaki bu hareketliliğin önemli bir sebebinin de İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi olduğuna işaret eden Çağlar, "Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 1 milyon metrekare ofis arzı gerçekleşecek. Çünkü İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi çok büyük ve uzun soluklu bir proje. Bütünüyle faaliyete geçmesi halinde dünyadaki sermaye akımı İstanbul üzerinden yön bulacak. Hukuk, müşavirlik, medya, gayrimenkul ve eğitim gibi pek çok alt sektörle birlikte 150 bin kişiye istihdam sağlanacak ve yıllık 20 milyar euro gelir ülkemize kazandırılacak" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çağlar, sektörün dünyadaki en büyük buluşması MIPIM'de 90 ülkenin potansiyelinin yer aldığını, 5 bini aşan küresel yatırımcının iş olanaklarını ileri taşıdığını belirterek, stant açan 2 bin 600 firma ve binden fazla projenin görücüye çıktığını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir