'İran belirsizliği' petrolü yükseltiyor

İran ihracatında gecikme olacağı beklentisi petrol üzerinde yukarı yönlü hareketi tetikliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasına rağmen İran ihracatının ne durumda olacağına yönelik belirsizlikler sürüyor. 

ABD’de politika yapıcılar İran’la ilgili endişelerini dile getirirken, nihai anlaşma öncesinde İran’daki üretim artışının gecikeceği spekülasyonları petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. 

Buna ek olarak ABD'de kaya gazı üretiminin dört yıldır ilk defa aylık bazda gerileyeceğine dair beklentiler yükselişi destekliyor. 

Bu gelişmeler çerçevesinde dün bir ara 59.50 seviyesine kadar çıkan Brent petrolü bu sabah 58.45 dolar seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, piyasada arz fazlasının devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

ABD Enerji İdaresi'nin yaptığı açıklamaya göre, mayıs ayında kaya gazı üretimi düşüş gösterse de ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 10.9 milyon varil yükseliş gösterdi. Ancak kaya gazında üretimin düşmesi ve petrolün üst üste 4. gün değer kazanması, ABD'de spekülatörler arasında üretim fazlasının sona erebileceği ve üretimdeki hızlı artışın yavaşlayabileceğine yönelik endişeler yaratıyor. 

Önceki gün Çin'den gelen olumsuz ticaret rakamları, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan ülkeye yönelik üretim endişeleri yaratırken, bu hafta Çarşamba günü gelecek GSYH verisi oldukça yakından takip edilecek. 

Teknik seviyeler

Analistlere göre, gün içi siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle petoldeki yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 59,20 seviyesi hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 57,80 desteği takip edilecek.