'LPG sektörü 3 milyar kişiye enerji götürüyor'

300 milyar dolar büyüklüğe sahip olan LPG sektörü, 3 milyardan fazla kişiye enerji götürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  -  Aygaz Genel Müdürü ve Dünya LPG Birliği 1. Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu, 300 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan LPG sektörünün 3 milyar kişiye enerji götürdüğünü ve bu sayının her geçen gün arttığını belirtti. 

Edinilen bilgiye göre, Merkezi Paris'te bulunan Dünya LPG Birliği'nin (World LPG Association) Kolombiya'nın Cartagena kentinde geçen hafta düzenlediği "Latin Amerika Bölgesel Zirvesi"nde, aralarında LPG sektöründe küresel ve yerel trendler, regülasyonlar ve inovasyonun da bulunduğu birçok konu ele alındı.

Bolivya, Ekvator, Peru ve Kolombiya'yı içine alan Andean bölgesinden katılımcıların yanı sıra Amerika ve Avrupa'dan da pek çok delegenin katıldığı zirvede, Türkiye otogaz pazarının tartışıldığı özel bir oturum da düzenlendi. 30 ülkeden, 300'den fazla uzmanın katıldığı otogaz oturumunun açılış konuşmasında dünya LPG pazarının dinamikleri hakkında bilgi veren Eyüboğlu, 300 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan LPG sektörünün 3 milyar kişiye enerji götürdüğünü, bu sayının her geçen gün arttığını kaydetti.

Sektörün dünya çapında 2 milyondan fazla kişiye doğrudan istihdam sağladığını aktaran Eyüboğlu, dünyada en çok tercih edilen alternatif yakıt olan LPG'nin tüketiminin diğer enerji türlerine kıyasla daha hızlı büyüdüğünü dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) iklim değişikliği ile mücadele planı kapsamında kara yollarında kullanılan LPG miktarını 2020 yılına kadar mevcut seviyesinin üç katına çıkarmayı hedeflediğini vurgulayan Eyüboğlu, Türkiye'nin bu alanda öncü bir rol üslendiğinin altını çizdi.

Türkiye LPG sektörü mevcut altyapısının, düzenleyici kurumları, olgunlaşmış pazar dinamikleri, rekabetçi markaları, inovasyona verdiği önem ve en önemlisi müşteri odaklı yaklaşımlarıyla birçok ülkeye örnek olduğuna dikkati çeken Eyüboğlu, "Bugün Türkiye'de tüketiciler tarafından en çok tercih edilen araç yakıtı haline gelen otogaz, her 100 araçtan 42'sinde kullanılıyor. Çevreci olmasının yanında önemli bir yakıt ekonomisi sağlıyor. Bu nedenle, sadece Türkiye'de değil, dünyanın pek çok ülkesinde teşvik ediliyor" ifadelerini kullandı. 
 
"Türkiye'de 10 bini aşkın otogaz istasyonu var" 

Eyüboğlu, dünyadaki birçok ülkede otogazlı araçların kullanımını özendirecek ek şerit tahsisi, taşıt vergisinde indirim, kit fiyatında destek gibi özendirici uygulamaların yapıldığını, yakın gelecekte bu alandaki uygulamaların tüm dünyaya yaygınlaşacağını ve Latin Amerika ülkelerinde de devreye gireceğini umduğunu belirtti.

Zirvede Kolombiya Enerji ve Madencilik Bakanı Amilkar Acosta Medina ile ikili bir görüşme gerçekleştirdiğini aktaran Eyüboğlu, Türkiye örneğini sundukları her platformda ülkenin büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Eyüboğlu, ürün kalitesi, ekonomikliği, performansı, çevreciliği, yaygınlığı ve müşteri odaklılığı ile LPG'nin hem Türkiye'de, hem de dünyanın farklı coğrafyalarında öne çıktığını, Türkiye pazarında elde edilen bu deneyimin hem kamu, hem de iş dünyası seviyesinde Kolombiya'da paylaşıldığını dile getirdi:

Türkiye'de 10 bini aşkın otogaz istasyonu bulunduğunu, böylelikle ülkenin her yerinde tüketicilerin ürüne kolaylıkla ulaşabildiğinin altını çizen Eyüboğlu'nun açıklamada şu ifadelerine de yer verildi:

"İstasyon yaygınlığının yanı sıra dönüşüm merkezleriyle de Türkiye dikkat çekiyor. Bir kamu kuruluşu olan TSE tarafından belgelendirilmiş, son derece uzman ve deneyimli bir dönüşüm ağına sahibiz. Bir çok araç üreticisi otogazlı sıfır kilometre araç seçeneğini galerilerinde sunuyor. Dağıtıcılar tarafında, özellikle Aygaz olarak otogazın algısının yükseltilmesi için bilinçlendirme ve reklam kampanyaları düzenliyor, bu alana büyük yatırım yapıyoruz. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, bugün lüks araç sınıfları da dahil olmak üzere pek çok tüketici güvenle otogaz kullanıyor."

İkili görüşmede Türkiye otogaz pazarının işleyişi konusunda bilgi alan Kolombiya Enerji ve Madencilik Bakanı Amilkar Acosta Medina da Türkiye'nin otogaz alanında oluşturduğu ivmenin dikkat çekici olduğunu belirterek, "Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Başarılı ülkelerin ortaya koydukları örneği takip etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Medina, Türkiye'nin otogaz alanında yarattığı başarı öyküsünün Latin Amerika ülkeleri için önemli bir model oluşturduğunu dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir