'Spot doğalgaz piyasası yıl sonunda açılabilir'

EPİAŞ Genel Müdürü Savaş, enerji ticareti alanında spot doğalgaz piyasası kurulmasına yönelik çalışmaların hızla sürdüğünü belirterek, "Spot doğalgaz piyasası yıl sonunda açılabilecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, "Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) görüşleri alınmak suretiyle yasal açıdan doğalgaz piyasasının açılması mümkün olabilecektir. Bu yıl sonu itibarıyla piyasa açılabilecek diye umuyoruz." dedi.

Savaş, yaptığı açıklamada, EPİAŞ bünyesinde, doğalgaz piyasası çalışmalarını daha sağlıklı yürütebilmek amacıyla sektörden ve BOTAŞ'tan uzman personel istihdam edilerek, özel bir birim oluşturulduğunu söyledi. 

Doğalgazda spot piyasa kurulmasına yönelik çalışmaların, ilgili tüm tarafların desteğiyle sürdürüldüğünü ifade eden Savaş, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın göreve başlaması ve Müsteşar Fatih Dönmez'in de EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olmasıyla çalışmaların daha da hızlandığını belirtti.

Savaş, "EPDK'da doğalgaz piyasasının oluşturulmasına ilişkin mevzuat çalışmalarına aktif olarak bizim ekibimiz de katılıyor. Umarım, bir-iki ay içerisinde mevzuat çalışmaları tamamlanacaktır. Ardından, Enerji Bakanlığı, EPDK ve SPK'nın görüşleri alınmak suretiyle yasal açıdan doğalgaz piyasasının açılması mümkün olabilecektir. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yıl sonu itibarıyla piyasa açılabilecek diye umuyoruz." şeklinde konuştu. 

"Enerji ticareti merkezi olmayı hedefliyoruz"

Savaş, Türkiye'nin enerji ticareti alanında bölgesinde merkez potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Uygun koşullar oluştuğu takdirde ülkeler arası işbirliğine bağlı piyasa birleşmelerine yönelik ilişkileri sürdürmek mümkün." diye konuştu.

EPİAŞ'ın uluslararası alanda görüşmeler yürüttüğünü ifade eden Savaş, "Balkanlarda, Orta Avrupa'da ve Kafkas ülkeleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Barışın gelmesi halinde de güney ülkelerle olan ilişkilerimizi sürdürüp, bölgesel enerji terminali ve ticaret merkezi olma hedefimizi devam ettireceğiz. Türkiye, bölgesinde hem ticaret hacmi hem de birikimiyle bu süreci yürütecek nitelikli personele sahip." ifadelerini kullandı.

Savaş, EPİAŞ'ın spot piyasada gerçekleştirdiği işlemlerin, hem Tezgah Üstü Piyasalar (OTC) hem de Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) fiyat ve hacimleri dolaylı olarak etkilediğini fakat bunu sadece EPİAŞ'a bağlamanın doğru olmadığını vurgulayarak, "Borsa İstanbul'un piyasa yapıcılığını oluşturması da buna etki ediyor. 2016'nın ilk iki ayındaki işlem hacmi 2015'ten iki kat daha fazla ve bu giderek artacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir