Akfen'den 2 milyar liralık yenilenebilir enerji atağı
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın, "Yenilenebilir enerjide yıl sonuna kadar yaklaşık 770 megavata ulaşırız, bu alandaki üretim santrallerine yatırımımız ise 2 milyar lira seviyesini geçecek" dedi.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, sektörde yenilenebilir enerji platformu kurmak üzere yola çıktıklarını belirterek, "Yenilenebilir enerjide yıl sonuna kadar yaklaşık 770 megavata ulaşırız, bu alandaki üretim santrallerine yatırımımız ise 2 milyar lira seviyesini geçecek. Ondan sonra şirket büyür, bizde kalan yüzde 66 hisseden, muhtemelen yüzde 25-30'unu daha satarız. Hisse satışından alınacak parayla 2020'ye geldiğimizde 1100-1200 megavat civarında bir yenilenebilir enerji kapasitemiz olur." dedi.
Akın, üretim tarafında yer aldıkları enerji sektörünün, holding bilançosu içindeki değerinin giderek yükseldiğini söyledi.
Enerjide rüzgar, güneş ve hidroelektrik olmak üzere sadece yenilenebilir enerji platformu kurmak için yola çıktıklarına dikkati çeken Akın, "Bu anlamda da EBRD ve IFC bizden yüzde 16'şar hisse aldılar. Sattığımız hisselerin parasını alıp cebimize koymadık, buradan gelen 200 milyon doları şirkete yatırdık, çünkü şirketi büyütmek istiyoruz. Bizim oradaki hisse satışımız 'alalım da buradan çıkalım' mantığında değil, şirketi büyütmek için oldu. Söz konusu satışla yeni rüzgar santralleri ve hidroelektrik santralleri satın alma yoluna gidiyoruz. Bunlardan en önemlisini özelleştirilen Menzelet Barajı için yaptık. Önümüzdeki günlerde inşallah bu işlemi tamamlarız." diye konuştu.
"Stratejik partnerimiz dünyadaki ilk beşten biri olur"
Ayrıca rüzgar enerjisinde de bu yıl yatırımlarının olacağını dile getiren Akın, şöyle devam etti:
"Rüzgarda 240 megavatlık bir santral kuruyoruz. Lisansları başlayan, inşaat ve kurulum aşamasıyla tamamlanan bütün yatırımlar dikkate alındığında, yenilenebilir enerjide yıl sonuna kadar 770 megavata ulaşırız. Bu alandaki üretim santrallerine yatırımımız ise 2 milyar lira seviyesini geçecek. Yenilenebilir enerjide 2018-2019'a geldiğimizde nihai hedefimiz bin megavatın üzerine çıkmaktır. Bin megavatın üzerinde bir yenilenebilir enerji platformumuz olacak. Tabii ki bütün bunlar hisse satışından alınan 200 milyon dolarla olmaz, bu rakamla ancak 750 megavatlara çıkabiliriz. Ondan sonra şirket büyür, bir hisse satışı daha yaparız. Bizde kalan yüzde 66 hisseden, muhtemelen yüzde 25-30'unu daha satarız. Bir miktar daha para alırız. Hisse satışından gelecek parayla 1000 megavatın üzerine çıkarız. Yani 2020'ye geldiğimizde 1100-1200 megavat civarında bir yenilenebilir enerji kapasitemiz olur. Bundan sonra şirketimiz artık alanında uluslararası bir şirket haline gelir."
Hisse satışıyla gündeme gelecek yeni ortaklarının da stratejik bir partner olacağına değinen Akın, "Stratejik partnerimiz muhtemelen dünyadaki ilk beşten biri olur. Bu yenilenebilir enerji platformunun daha çok büyüyebilmesi için bütün ortaklar birden halka arza da gidebiliriz. Herkes kendisinden bir hisse satar ve şirketin içerisine taze para girer. Yeni bir öz kaynak sağlarız ve onunla da 2020'den sonra bu kez 2 bin megavatlara gideriz. Bu büyüme sorasında bakarsınız bizim hissemiz yüzde 5'e düşer ama başka türlü öz kaynak elde etmenin yolunu bilmiyorum. Bu büyüme stratejisinin şirkete de ilave sinerji getirdiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Enerji sektörünün genellikle her kesimi mutsuz ettiğini ama buradaki sıkıntıları gidermek için yaratıcı ve yenilikçi olmak gerektiğini anlatan Akın, "Kafa yormak gerekiyor. İşler, her zaman istediğiniz gibi gitmiyor. O yüzden biz de şimdi hisse satışı metoduyla zararın ortalamasını aşağıya çekmeye çalışıyoruz ama en sonunda inşallah enerjide iyi bir satış yapıp iyi bir çıkış imkanı yakalarız." dedi.
"Milletçe çaba sarf etmeliyiz"
Türkiye'nin dinamik, inişleri çıkışları olan, heyecanlı güzel bir piyasa olduğunu ve yabancıların da bunun farkındalığıyla hareket ettiğini vurgulayan Akın, "Yatırım hiç yok demek yanlış olur ama tabii ki süreklilik ve öngörülebilirlik oldukça önemli. Eğer bunlar olursa daha stratejik, daha üretime dönük, Türkiye'ye birşeyler katabilecek yabancı sermayeyi ülkemize çekmeyi başarabiliriz. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlar olacak ama bilmemiz gereken birşey var ki elbetteki yurt dışında bizim aleyhimizde bir şeyler olacaktır. Bunları yönetebilmeliyiz, yönetebilmek için milletçe çaba sarfetmeliyiz." değerlendirmelerinde bulundu.
Akfen Holding'in bir yıl içinde yapacağı yaklaşık 2 milyar liralık yenilenebilir enerji yatırımlarının 1 milyar 400 milyon liralık kısmını, Özelleştirme İdaresinden alınacak Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik santralleri oluşturuyor. Toplamda 178 megavat kapasitesi bulunan bu santrallerin, yılın ikinci yarısında Özelleştirme İdaresinden devralınması bekleniyor.
Toplam yatırımın 450 milyon liralık kısmının güneş enerjisi santrali için, 200 milyon liralık kısmının da rüzgar enerjisi santrali kurulumu için kullanılması planlanıyor.
Holding, bu yatırımlarla Menzelet, Kılavuzlu, Çalıkobası ve Çiçekli Hidroelektrik santrallerinde 50, güneş enerjisi santralinde 100 kişilik istihdam sağlayacak.
Holding bünyesinde halen 16,6 megavatını güneş enerjisi olmak üzere 204,1 megavat yenilenebilir enerji kapasitesi bulunuyor. Güneş enerjisinde kurulum ve lisans aşamasındaki 80 megavat kurulu güce sahip projelerin çalışmaları ise sürüyor.