Albayrak: Vatandaşın cebine yansıyan faturayı düşüreceğiz
10 yıl içinde 50 bin megavatlık yatırımla sektörü büyütmeye devam edeceklerini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Vatandaşımızın cebine yansıyan faturayı düşürmek için iyileştirmelerin ötesine gideceğiz" dedi.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10. Sektör Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin enerji sektöründe büyümesinin devam ettiğini belirtti.
Enerji maliyetlerini sadece dağıtım ve perakende alanındaki çalışmalarla değil üretim alanındaki adımlarla da düşürdüklerini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla konutta en ucuz ikinci, sanayi de de en ucuz üçüncü ülke olduğunu anlatan Bakan Albayrak, bu maliyetlerin, 28 AB ülkesi noktasında bakıldığında yüzde 60 daha ucuz olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:
"2002'de ortalama bir hanenin yıllık elektrik tutarının asgari ücret içindeki payı yüzde 20,1 iken, 2016'da bu rakam yüzde 6,3'e düşmüş durumda. 2016- 2020 yıllarında altyapı iyileştirmesi için özel sektör eliyle 18 milyar lira, kamu eliyle 12 milyar lira olmak üzere 30 milyar liradan fazla yatırım yapıyoruz. Mevcut hatlarımız, altyapımız yeterli değil. Enerji talep artışında dünyada Çin'den sonra ikinci, OECD ülkeleri arasında birinci olan Türkiye'den bahsediyoruz. Doğalgazın elektrik üretimindeki payını yüzde 10 azaltarak, ithal gazın dış ticaret üzerindeki baskısını daha da azaltmak için çok çalışıyoruz. Yerli kaynaklardan elektrik üretiminde yüzde 49 ile rekor yaşandı."
Rüzgar YEKA için şirketlerle görüşülüyor
Son 10 yılda enerjide 75 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirildiğini ve elektrik kurulu gücünün 80 bin megavata ulaştığını anlatan Bakan Albayrak, "Gelecek 10 yıl içinde asgari 50 bin megavatlık yatırımla sektörü büyütmeye devam edeceğiz.Vatandaşımızın cebine yansıyan faturayı düşürmek için inşallah bu iyileştirmelerin daha da ötesine gideceğiz. Bu dönemde güneş ve rüzgarda ilk olarak 5'er bin megavat, sonrasında 10'ar bin megavat ilave kapasiteyi sisteme kazandırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu yatırımları yaparken yerli üretim ve Ar-Ge'yi temel alan ve Türkiye'yi bu alanda bir üs yapacak anlayışla hareket ettiklerini belirten Bakan Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin başarılı bir şekilde tamamlandığını, 27 Temmuz'da son tekliflerin alınacağı rüzgar YEKA ihalesi için ise dünyanın önde gelen şirketleriyle görüşme ve toplantıların devam ettiğini aktardı.
"Gerekli altyapıyı hazırladık"
İstihdam ve Ar-Ge ile yatırımlar sürerken, cari açığın düşürülmesine ve Türkiye'nin ihracatına da katkı yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Albayrak, "Yerli kömürün yeni nesil, doğa dostu ve ileri teknolojiye sahip santrallerin kazandırılması için gerekli altyapıyı hazırladık. Şu anda dünyadaki en ileri çevreci kriterlerle bu yatırımları yapacağız. Kaynaklarımız yüksek teknolojiyle milletimizin hizmetine sunulacak" diye konuştu.