ATO Başkanı enerji santrali kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin gelecek yıllarda enerji darboğazına girmemesi için yeni yatırımların zorunlu olduğunu belirten ATO Başkanı Salih Bezci, "Tüm çabamız gelecek kuşakların, çocuklarımız ve torunlarımızın aydınlık bir dünyada yaşaması için" dedi. 

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci Adana Yumurtalık'a Bezci Enerji Santrali kuracak. Ankara Ticaret Odası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Besa Grup olarak ithal kömür yakıtlı enerji santrali yatırımı yapmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı'na bir yıl önce başvuruda bulunan Bezci, Adana Yumurtalık İlçesi Sugözü mevkiinde toplam 841 bin metrekarelik bir alan üzerinde yapımı planlanan İthal Kömür Yakıtlı Bezci Enerji Santrali'nin ilk etapta bir ünite olarak kurulup işletilmesi planlanıyor. İkinci etapta, 670 MWm/660 MWe kurulu gücünde ikinci bir ünite ilave edilerek santralin toplam 1340 MWm/1320 MWe kurulu gücüne yükseltilmesi öngörülüyor. Kurulması planlanan üretim tesisinin toplam yatırım tutarının 1,2 milyar dolar olması bekleniyor. Santralde inşaat başlangıç tarihinden itibaren 48 ay içinde üretime geçilmesi hedefleniyor. Yıllık 8 bin saat çalışma süresi öngörülen santralin lisans süresi 49 yıl olacak. Santral tamamlandığında 3 milyar dolarlık bir yatırım değerine ulaşacağı öngörülüyor. 

İthal kömür için özel taşıma sistemi

Yıllık ortalama 4 bin 950 GWh elektrik üretme kapasiteli olarak inşa edilecek santral için Güney Afrika, Rusya ve Güney Amerika'dan kömür ithal edilmesi planlanıyor. Deniz yoluyla taşınacak kömürler, bölgede kurulacak iskele sistemi ile gemilerden özel konveyör sistemi ile santral sahasındaki stok alanına taşınacak. Santralde üretilen elektriğin serbest piyasada ikili anlaşmalarla ve PMUM (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) aracılığıyla enterkonnekte sisteme satılması planlanıyor. 

"Güven duyarak ülkeme yatırım yapıyorum"

ATO Başkanı Salih Bezci, bugüne kadar inşaat sektöründe gerçekleştirdikleri yatırımları enerji sektöründe sürdüreceklerini belirterek "Bu ülkenin bir vatandaşı olarak, bir işadamı olarak, güven duyarak, istikrarın süreceğine inanarak ülkeme yatırım yapıyorum" dedi. 
Türkiye'nin elektrik tüketim talebinin yıllık yüzde 8 ile 10 arasında artış gösterdiğini kaydeden Bezci, Türkiye'nin gelecek yıllarda enerji darboğazına girmemesi için yeni yatırımların zorunlu olduğunu söyledi. Bezci, "Tüm çabamız gelecek kuşakların, çocuklarımız ve torunlarımızın aydınlık bir dünyada yaşaması için" dedi. 

"Enerji ithalatı cari açığı tetikliyor"

Türkiye'de 2012 yılı verilerine göre 767 santralden toplam 230 milyar kilovat saat elektrik üretildiğini bildiren Bezci, elektriğin yaklaşık yüzde 50'sinin doğalgazdan elde edildiğini kaydetti. Bezci, "Geçen yıl enerji ithalatı 60 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığının dörtte üçü enerji ithalatından kaynaklandı. Aynı şekilde enerji ithalatı cari açığı da tetikledi. Bu durumda elektrik üretimimizde doğalgaz dışındaki kaynaklara yönelmemiz gerekiyordu biz de kömür santrali kurmayı tercih ettik" dedi. 

Bezci, kömür santrali inşa etme kararlarında, dünya kömür rezerv ömrünün petrol ve doğalgaza göre daha uzun süreli olmasının yanı sıra maliyet düşüklüğünün de etkili olduğunu söyledi. Bezci, Türkiye'de inşaat ve enerji yatırımlarına devam edeceklerini açıkladı.