BAE ve Mısır arasında 10 milyar dolarlık enerji anlaşması imzalandı

Mısır ve Birleşi Arap Emirlikleri (BAE) arasında 10 gigawatt kapasiteli rüzgar enerjisi santrali için anlaşma imzalandı.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülkenin resmi ajansı WAM'da yer alan habere göre, Masdar ve diğer ortaklarının, Mısır Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kurumu ile anlaşma imzaladığı belirtildi.

Anlaşmanın Mısır'ın başkenti Kahire'de, Başbakan Mustafa Medbuli ile BAE Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed el-Jaber'in katıldığı imza töreniyle duyurulduğu aktarılan haberde, anlaşma kapsamında Yeni ve Yenilenebilir Kurumu'nun 10 gigawatt kapasiteli rüzgar enerjisi projesi için bir alan tahsis edeceği ifade edildi.

Kurulu enerjisinin yüzde 42'sini yenilenebilir enerjiden karşılayacak

Proje maliyetinin 10 milyar doları aşacağı vurgulanan haberde, söz konusu projenin, Mısır'ın 2030 yılı itibariyla kurulu enerjisinin yüzde 42'sini yenilenebilir enerjiden elde etme hedefini gerçekleştirmeye katkı sunacağına işaret edildi.

Haberde, projenin hayata geçmesiyle birlikte Mısır'ın doğalgazdan yıllık 5 milyar dolar tasarruf edeceği kaydedildi.

BAE ve Mısır Kasım 2022'de, 10 gigawatt kapasiteli rüzgar enerjisi projesinin ön anlaşmasını imzalamıştı.

Mısır, ürettiği yıllık 64 milyar metreküp doğalgazın çoğunu kendisi tüketiyor. Kahire yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yerli tüketimi azaltarak doğalgaz ihracatını artırmayı hedefliyor.