Bereket Enerji, Karapınar için kapasiteyi 500 MW’ye çıkarıyor

Bereket Enerji, Karapınar için solar panel üretim kapasitesini 500 MW’ye yükseltiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yerli ekipman şartlı Yenilenebilir Kaynak Alanı (YEKA) çalışmaları devam ederken, özel sektör oyuncuları da bu konudaki hazırlıklarını hızlandırdı. Bakanlık, özel sektörden gelen, şartların yumuşatılması ve hazırlıklar için ilave süre tanınması taleplerini dikkate alarak 15 Aralık’ta düzenleneceği açıklanan Karapınar YEKA yarışma ihalesini 21 Şubat 2016 tarihine ertelediğini duyurmuştu.

Enerji Günlüğü’nün edindiği bilgilere göre, Karapınar YEKA GES lisansı yarışma ihalesiyle ilgilenmek üzere şartname satın alan oyuncu sayısı 30’un üzerine çıkmış durumda. Bunlar arasında Türkiye’nin önde gelen özel sektör enerji oyuncularının tamamına yakınının yanı sıra, yeni isim ve markalar da dikkat çekiyor.

Panel fabrikası büyüyecek

Elektrik sektörünün üretim, dağıtım ve satış olmak üzere tüm aşamalarında faaliyet gösteren Bereket Enerji Grubu da YEKA ihalesine katılmaya hazırlanan oyuncular arasında. Şirket bu çerçevede halen Parla markasıyla güneş paneli ürettiği tesisini büyütüyor. Bereket Enerji güneş paneli üretim tesisinin yıllık üretim kapasitesi 150 MW’den 500 MW’ye çıkarılıyor.

Hücre üretimi de yolda

Mevcut kapasitesiyle halen Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi panel üreticisi konumundaki Bereket Enerji, ürettiği panelleri kendi güneş santrallerinde kullanmanın yanı sıra hem yurt içinde satacak hem de ihraç edecek. Bereket Enerji Grubu, 2017 yılında güneş panelinin en kritik parçalarından hücreyi de kendisi üretmeye başlayacak. Bereket Enerji Grubu GES Koordinatörü Zafer Arıkan, tüm dünyada güneş enerjisine yönelik ilgi ve yatımların hızla arttığını belirterek panel üretim kapasitesini 500 MW’ye çıkarma kararının arkasında bu gerçeğin yattığını ifade etti. Bereket Enerji’nin kendi GES yatırımlarını büyütürken, arazi ve çatı uygulamalarını da yaygınlaştıracağını ifade eden Arıkan, “GES kurumları ile kendi elektriğini üretmek isteyen işletmelerin fabrikalarına çatı uygulamalarını yaygınlaştıracağız” dedi.

3 çeşit panel üretiyor

Arıkan, Denizli’deki üretim tesislerinde 255, 260 ve 265 watt’lık kategorilerde güneş paneli imal ettiklerini ifade ederek “Güneş enerjisi yatımları her ülkede yaygınlaştı. Yakında ihracata başlıyoruz. Dış ülkelerden yoğun bir talep var. Ayrıca 2017 yılında güneş enerjisi panellerinin hücre üretimini de gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir