BİST ve TEİAŞ yüzde 30 özel sektör yüzde 40 pay alacak

Katılım için özel sektörden 200’e yakın başvuru beklenen EPİAŞ bünyesinde yer alacak her bir özel sektör katılımcısının hisse payı yüzde 2’yi geçmeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA - Enerji Piyasası İşletme AŞ’nin detayları belli oldu. BİST ve TEİAŞ yüzde 30 özel sektör yüzde 40 pay alacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi Başkan Yardımcısı Alpay Ünal, 1 Ekim’de kurulması hedeflenen Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) yapısında, yüzde 30 TEİAŞ, yüzde 30 Borsa İstanbul ve yüzde 40’da özel sektör katılımı olacağını bildirdi. EPİAŞ bünyesinde yer alacak her bir özel sektör katılımcısının hisse payının yüzde 2’yi geçemeyeceğini ifade eden Ünal, katılım için 200’e yakın başvurunun gelmesini beklediğini dile getirdi.

Kuruluş sermayesi 40 milyon dolar

TOBB Enerji Meclisi Başkan Yardımcısı ve Era Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu. Organize toptan elektrik piyasalarının işletilmesi, piyasalarda gerçekleştirilen faaliyetlerin mali uzlaştırma işlemleri ve diğer mali işlemleri içeren EPİAŞ’ın ekim ayı itibari ile kurulmasının hedeflendiğini kaydeden Ünal, "EPİAŞ’ın, sektör açısından bir devrim olmasını bekliyoruz ve sektörün şeffaflaşmasına ve serbestleşmesine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi. EPİAŞ’ın başlangıç sermayesinin 40 milyon dolar olacağını dile getiren Ünal, EPİAŞ bünyesinde yer alacak her bir özel sektör katılımcısının hisse payının yüzde 2’yi geçemeyeceğini ve katılım için 200’e yakın başvurunun gelmesini beklediğini ifade etti.

Kanun çıkarmak değil, uygulamak önemli

Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli makine kullanımına yönelik kanunun çıkarıldığını kaydeden Ünal, uygulamada sıkıntılar yaşandığına işaret ederek şöyle konuştu; "Yatırımlarda yerli makine kullanılırsa yüzde 32 daha fazla destek veriliyor. Ama bu hayata geçmiyor. Kanun çıkarmak yeterli değil. Uygulamasının hızlandırılması gerek. 2009’dan beri kanun var ama yönetmelik yok. Biz özel sektör temsilcilerinin bu konuda beklentisi, teşviklerle yatırımların desteklenmesidir. Yenilenebilir enerji ve bu enerji yatırımlarının yerli aksam imalatı konusunda özel sektöre yapılan teşvikler, ekonomik dışa bağımlılığı ve cari açığı düşürecektir."

"Nükleerde işin know-how’ını öğrenmek önemli"

Nükleer enerji konusuna değinen Ünal, "Nükleer enerji Türkiye için olmazsa olmaz" dedi. Nükleer santral yatırımlarında yüzde 40 yerli katılım zorunluluğunun bulunduğunu belirten Ünal, önemli olanın bu işin know-how’ını alabilmek ve Türkiye’nin kendi nükleer santralini kurabilmesi olduğunu kaydetti. Ünal, katılımla ilgili Era Şirketler Grubu olarak süreci takip ettiklerini belirtti.