Boru hatlarına yerli İHA koruması

BOTAŞ'ın boru hatları ve kritik tesisleri, Aselsan ve Havelsan ortaklığıyla geliştirilen ve yerli İnsansız Hava Araçları'nı da içeren yeni entegre güvenlik sistemiyle korunacak. (Mehmet Kara)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Türkiye enerji arz güvenliğini sağlamak üzere hayata geçirdiği yatırımların güvenli şekilde işletilmesine yönelik önlemleri de sağlamlaştırıyor. BOTAŞ, işletmekte olduğu petrol ve doğal gaz boru hatları ile bu hatların güzergahı üzerinde yer alan tesislere yönelik muhtemel terör, sabotaj, hırsızlık ve izinsiz kazı gibi teşebbüslere karşı koymak ve bunları korumak için mevcut sistemlerin yanına yeni gelişen teknolojileri de ekledi.

7/24 gözetim ve koruma

BOTAŞ, Aselsan-Havelsan İş Ortaklığı bünyesindeki "Petrol ve Doğal Gaz Boru Hatlarının Güvenliği" projesinin saha uygulamalarına Silopi'de imzalanan anlaşmayla başladı. Anlaşmaya göre, boru hatları ve kritik tesisler, olası tehditlerden fiber optik algılama, elektro-optik algılama, çevre güvenlik radarı, yerli İHA ve kapalı devre kamera alt sistemleriyle desteklenen entegre güvenlik sistemiyle 7/24 korunacak.

Anında harekete geçilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Enerji ve Maden Politikasıyla arz güvenliğinin sağlamaya yönelik önemli adımlar attıklarını hatırlatarak "Boru hatlarından kesintisiz ve güvenli akış, arz güvenliğimizin güçlendirilmesi açısından önemli" dedi.

Türkiye'nin geliştirdiği yerli ve milli savunma sanayi sistemlerinin enerji güvenliği için de sürekli teyakkuz halinde olacağını anlatan Bakan Dönmez "Petrol ve Doğal Gaz Boru Hatlarının Güvenliği Projesiyle gerçek zamanlı, doğru ve tutarlı bilgilerin oluşturulması ve paylaşılması, harekât kabiliyetimizi de artıracak. Proje, lokasyon, video, görüntü gibi verilerin ve alarmların dağıtılmasında hızlı veri akışını sağlayacak. Böylece anında müdahale için keşif ve müdahale sistemlerini tehditler hakkında daha çabuk bilgilendirmiş olacağız" diye konuştu.

Boru hatlarına zarar vermenin cezası 21 yıl hapis

Ham petrol boru hatlarından hırsızlık yaparken yakalanan kişilere, Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesi gereği, suçun enerji nakline ait tesislerde işlenmesi nedeniyle nitelikli hırsızlık fiilinden 12 yıl hapis cezası veriliyor. İlgili suçun gece işlenmesi halinde ise bu ceza TCK'nın 143. maddesi gereği 18 yıla kadar çıkıyor. Ayrıca, TCK'nın kamu malına zarar vermeyi kapsayan 152'inci maddesi de devreye giriyor ve boru hatlarına zarar verenlere toplamda 21 yıla kadar hapis cezası veriliyor.